Quantcast

Eutelsat přišel o satelit Eutelsat W3B

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat dnes oznámil ztrátu svého nového telekomunikačního satelitu Eutelsat W3B, který byl vynesen v noci z 28. na 29.10.2010. U satelitu byla zjištěna anomálie na subsystému po vynesení satelitu nosnou raketou Ariane 5.

Eutelsat W3B byl plánován na orbitální pozici 16 stupně východně, kde měl nahradit telekomunikační satelity Eurobird 16A, Eutelsat W2M a Eutelsat Sesat 1. Dva z těchto tří satelitů jsou na konci své očekávané životnosti. V případě W2M se jedná o satelit s poruchou napájecího subsystému. Z nouze ale musel zahájit provoz na pozici 16°E, kde z části nahradil provoz za předčasně ukončené vysílání z Eutelsat W2 v lednu letošního roku.

Co ztráta satelitu Eutelsat W3B bude znamenat pro diváky a hlavně jejich klienty? Na pozici 16°E budou do vynesení satelitu Eutelsat W3C v příštím roce pracovat stávající satelity - tedy Sesat, W2M a Eurobird 16A. Znamená to dočasné zastavení plánů expanze Eutelsatu.

Eutelsat nyní připravuje plán na nový satelit Eutelsat W3D, který bude uveden do provozu v prvním kvartále roku 2013.

"Ztráta W3B je zklamáním pro Eutelsat a pro naše zákazníky," uvedl v prohlášení Michel de Rosen, generální ředitel společnosti Eutelsat Communications. "Naše pozornost se nyní soustředí na dodání satelitu Eutelsat W3C na 16° východně v polovině roku 2011 a na zahájení nového programu pro kompenzaci této ztráty," dodal.



Eutelsat měl plně pojištěný satelit Eutelsat W3B a to zaručuje, že společnosti nevznikají žádné přímé finanční ztráty. Ztráta Eutelsat W3B nemění finanční výsledky společnosti ze dne 30.7.2010.

Pro satelitního operátora Eutelsat je pozice 16°E klíčová pro zajištění služeb ve střední a východní Evropě a ostrovů v Indickém oceánu. Na této pozici měl za Eutelsat W2 od roku 2009 plně sloužit Eutelsat W2M, který nyní zde sice pracuje ale jen jako doplněk pro pokrytí kapacitních požadavků ze strany vysílatelů. Ztracený satelit W3B měl vyřešit stávající kapacitní problémy na pozici 16°E.

redakce





Reklama




Vybrané články