Quantcast

Musiq1, TV Patriot, TV8, TV Živa a rádia změnila kmitočet

| Tisk

logo Slovenské volně vysílané komerční televizní a rozhlasové stanice dnes 1.12.2010 ukončily paralelní vysílání na orbitální pozici 0,8°W, kde jsou zaparkovány satelity Thor 5 a Thor 6 skandinávského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc). Po dlouhých dvou měsících souběžné distribuce na starém a novém kmitočtu najdou televizní diváci a posluchači slovenských rádií programových služeb už jen na nových pozicích.

Přesun slovenských programů Musiq1, TV Patriot, TV8, TV Živa a rozhlasových stanic Expres (verze Bratislava, Stred, Východ, Západ, Žilina - vše v AAC HE formátu), Expres (formát MPEG-1 Layer 2), Radio One, Európa 2 Sever, Európa 2 Východ, Fun Radio (5 lokálních mutací ve formátu AAC HE) na nový kmitočet souvisí s optimalizací transpondérové kapacity v rámci pozice 0,8°W. Stanice se přesunuly z transpondéru Thoru 5 s panevropským pokrytím na kapacitu Thoru 6 s evropským pokrytím. Původní kapacita může být využita pro rozšíření spolupráce mezi placenými službami Canal Digital a UPC Direct.

Abonenti a uživatelé dotovaných přístrojů platforem Digi TV a UPC Direct by měli stanice najít na set top boxech po aktualizaci programového rastru. Majitelé vlastních přístrojů musí provést nové vyhledávání s novými parametry.

nové technické parametry (platné od 1.10.2010):

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,919 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC 7/8
norma: DVB-S/QPSK



původní technické parametry - vysílání na nich bylo ukončeno!!!

satelit: Thor 5 (0,8°W)
kmitočet: 12,418 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC 7/8
norma: DVB-S/QPSK

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články