Quantcast

Regionální vysílání ČT na satelitu v ostrém provozu

| Tisk

logo Česká televize (ČT) dnes zahájila pravidelné regionální vysílání na satelitu Astra 3A (23,5°E). Po sérii nezbytných technických příprav a dalších testů v listopadu a prosinci loňského roku mohou od dnešního dne satelitní diváci přijímající služby ze satelitu Astra 3A na pozici 23,5 st. východně sledovat i zpravodajství a informace se severní a jižní Moravy. ČT tak konečně oslovuje svým zpravodajstvím i diváky na severní a jižní Moravě na satelitu. Zároveň mohou novou službu ČT využívat i kabeloví a IPTV operátoři a na celé Moravě poskytovat vysílání ČT s příslušným regionálním vysíláním.

Technické testy probíhaly až do 2.1.2011 a spočívaly v provozu dvou nových virtuálních programových pozic CT SM Test a CT JM Test a obsahovaly identický datový stream pozice ČT1. V době regionálního vysílání ožily virtuální pozice regionálním obsahem a změnily se dočasně PIDy.

Dnes s oficiálním startem regionálního vysílání ČT na satelitu dochází k jedné zásadní změně - regionální vysílání se přesunulo na zpravodajský okruh ČT24. Změnila se tak i distribuce virtuálních pozic na ČT24 Severní Morava (ID: CT24 SM) a ČT24 Jižní Morava (ID: CT24 JM). Zároveň došlo k odkódování virtuálních předvoleb.

K 3.1.2011 bylo tradiční regionální zpravodajství na ČT1 zrušeno. Regiony mají svůj stále stejný čas na ČT24 od 18:00 do 18:30 hodin a to každý den včetně sobot a nedělí a speciální večerní čas v pracovní dny od 22:49 do 23:00 hodin. Zásadní změna spočívající v přesunu regionů na jiný okruh má i svůj důvod - ČT pokrývá svým veřejnoprávním DVB-T multiplexem téměř 100 procent území ČR. Všechny 4 programy ČT mají stejné pokrytí a tedy i stejnou technickou dostupnost. Navíc regionální vysílání lépe zapadá do programové struktury zpravodajského kanálu ČT24.

Regionální vysílání ČT24 může televize s veřejnoprávním posláním vedle pravidelných pořadů využívat také v době mimořádných událostí jako jsou například volby nebo přírodní katastrofy (povodně, sněhové kalamity).

technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 12,525 GHz
polarizace: vertikální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S
modulace: QPSK



regionální vysílání ČT24:

pondělí až pátek: 18:00 - 18:30 Události v regionech
sobota a neděle: 18:00 - 18:30 Události v regionech - víkend
pondělí až pátek: 22:49 - 23:00 Události v regionech plus

Regionální vysílání ČT je dostupné pro všechny diváky přijímající vysílání na satelitu Astra 3A (23,5°E), včetně CS Link a Skylink. Klienti jiných platforem (Digi TV a UPC Direct) mají i nadále možnost přijímat ČT24 ve verzi pouze pro Čechy.

redakce





Reklama




Vybrané články