Quantcast

Test DVB-T přijímačů - porovnání vlastností při výskytu pre-echa

| Tisk

Nyní bych navázal na dřívější test a rád bych Vám představil 4 modely DVB-T přijímačů (set-top-boxů). I tentokrát jsem se zaměřil především na příjmové vlastnosti. Testoval jsem opět na dvou místech, první v Boskovicích, kde jsem testoval odolnost na echo a druhé opět ve Žďárné u Boskovic, kde jsem otestoval příjem slabých signálů (SK MUX na K66 s 64QAM modulací a rakouský MUX na kanále 38 s QPSK modulací)

Půjde o test přijímačů DI-BOX T22E-RF, GoGEN 930, IKUSI Smart mini a OPTEX ORT8812. Současně Vám přijímače představím trošku podrobněji, ať již skladbu menu tak i pohled na vnitřní provedení.

Na čem se testovaly příjmové vlastnosti (úrovně jsou na úč. zásuvkách, vybrané nejhorší nebo jinak specifické) V tabulce je uvedeno příjmové místo a parametry signálu na zásuvce – vstupu do boxu:

Boskovice, Hády, kan.4062dBuVChBER 1,3E-2PVBER 1,7E-5MER 21dBEcho, viz foto z měř.přístroje
Žďárná, Dubník, 66k50dBuVChBER 8E-3PVBER 2E-7MER 24dBNa anténě 31dBuV
Žďárná, Kojál, kan.4065dBuVChBER 6E-6PVBER lepší E-8MER 32dB
Žďárná, P3TV55dBuVChBER 3,6E-2PVBER 3E-7MER 17dBNa anténě 33dBuV
Žďárná, Krížava k6830dBuVChBER 2E-1PVBER 7E-3MER 17dBSlabý signál pod hranicí pro 64QAM


obrázek
Pro zajímavost – měření echa v Boskovicích:

Nyní stručný popis testovaných přijímačů:

Nejprve začnu přijímačem DI-BOX T23E-RF. Dříve jsem jako náhradu T22 zkusil model T30, ale zklamání bylo poměrně velké, příjmové vlastnosti ani zdaleka nedosahovaly jeho předchůdcům T2200 a T22. S napětím jsem tedy zkusil nejnovější T23E-RF. Na úvod tedy snad jen tolik – je to povedený kousek a plnohodnotná náhrada T22/2200

Základní parametry:
Modulace: MPEG-2, QPSK, 16 a 64QAM
Frekvenční rozsah : 174-230 a 470-862MHz
Počet předvoleb : 1000
Napájení aktivní antény nebo předzesilovače 5V/100mA
České menu a EPG, barva stříbrná
čelní panel i dálkový ovladač jsou shodné s modelem T22
Rozsah modulátoru : 21. – 69. kanál

Přípojná místa
Anténní vstup a výstup IEC konektor
Vstup (smyčka) a výstup TV modulátoru
TV a VCR SCART
SPDIF výstup
RS232 konektor pro aktualizaci firmware


obrázek
Tentokrát i pohled na elektroniku:


obrázek
A detail tuneru a modulátoru:


obrázek
Na rozdíl od T-30 je modulátor ve stíněném krytu a tak neruší vyzařováním. Použitý tuner je velmi kvalitní. Modulátor je spíše průměrný, ale v dané kategorii dostačující.
Menu a ladění je stejné jako u předchůdců T22/2200/T30. Stejný je i dálkový ovladač.

Druhý přijímač jsem Vám představil již dříve, jde o IKUSI Smart mini, recenzi si můžete přečíst i zde na parabole. Takže se jen zmíním o příjmových vlastnostech ve druhé části článku.

Třetím přijímačem, který jsem zkusil je OPTEX ORT8812. Tento přijímač jsem vzal na zkoušku, je v nejnižší cenové hladině (do 500 Kč). Je rovněž nejmenších rozměrů – vejde se do dlaně a rozměry se pohybují okolo 10 x 10 x 3 cm. Miniaturní je i dálkový ovladač, takže celkem problém pro starší lidi. Síťový zdroj je součástí přijímače, což při jeho miniaturních rozměrech bude klást extrémní nároky na kvalitu použitých součástek (což ovšem vzhledem k ceně je otázka).


obrázek
Základní parametry:
Modulace: MPEG-2, QPSK, 16 a 64QAM
Frekvenční rozsah : 174-230 a 470-862MHz
Počet předvoleb : 2000
Napájení aktivní antény nebo předzesilovače 5V/100mA
České menu a EPG, barva černá

Přípojná místa
Anténní vstup IEC konektor
1xTV SCART

Ovládání je jednoduché, menu je přehledné a známé i z jiných značek:

Po stlačení klávesy MENU se zobrazí v obraze 5 položek:
- PROGRAM – slouží pro práci s naladěnými programy, třídění, přesuny apod...


obrázek

- INSTALACE – slouží pro vlastní ladění stanic, obsahuje klasické volby – automatické a ruční ladění a možnost zapnutí napájení 5V pro aktivní antény.


obrázek

- SYSTÉMOVÁ NASTAVENÍ – obsahuje položky pro nastavení základních parametrů přijímače – jazykové nastavení, A-V výstup,...


obrázek

- RUZNÉ – tato položka menu obsahuje info o verzi přístroje, umožňuje provést reset do továrního nastavení a aktualizovat software


obrázek

Poslední položka menu obsahuje tři jednoduché hry


obrázek
Posledním přijímačem, který se dostal do testu byl GoGEN DVB930. Tento přijímač jsem tu měl na opravu zcela vyhořelého zdroje 1měsíc po skončení záruky (kromě kompletního zdroje to odnesl i D/A převodník na zvuk). Zdroj je na jedné desce spolu s ostatní elektronikou a po této závadě lze víceméně konstatovat nerentabilní opravu, zvláště při započítání ceny práce. Do testu jsem ho vzal víceméně jen z toho důvodu, že se tato značka nachází v kdejaké letákové akci a na problémových místech prostě nehraje.


obrázek
Obdobně vypadají i přijímače, prodávané pod značkou Hyundai a ORAVA. I podle struktury a grafického provedení menu jsou to přístroje jednoho výrobce. Podle všeho je původ u tureckého Vestelu – nápis Vestel je přítomen na plošných spojích v přijímači poměrně často. Další parametry nebudu vypisovat – jak jsem psal, je v testu jen pro srovnání příjmových podmínek, navíc se jedná již o starší model.

A jak dopadl vlastní příjmový test?

Testoval jsem v průběhu několika měsíců, příjmové podmínky byly průměrné až velmi špatné (až na malé výjimky).

Nejprve tedy příjem na signále kanálu 40, multiplexu 2 v Boskovicích. Vstupní úroveň signálu byla dostatečná (odpovídající byla úroveň jak na anténě, tak na úč. zásuvce). S tímto signálem, kde se potkávají 3-4 vysílače si poradil nejlépe DI-BOX a o něco hůř IKUSI. Optex signál s problémy naskenoval, ale to bylo všechno. Gogen nebyl schopný signál ani naskenovat. DI-BOX signál naskenoval, programy uložil do paměti a bez větších problémů zobrazoval. Přijímači IKUSI nedělalo problém naladění, při přepnutí na kanál obraz několik vteřin kostečkoval a poté pracoval již bez problému. Optex signál na několikátý pokus naskenoval, ale obraz buďto nebyl nebo neustále kostkoval. Gogen hlásil žádný signál a stanice nebyl schopný vůbec naskenovat.

Následoval test na mém domácím rozvodu a jeden na anténě, která není do rozvodu zapojena (k68 – Krížava – velmi slabý signál) Jako první jsem zkusil kanál 40 z vysílače Kojál, tentokrát na luxusních signálových parametrech. S příjmem neměl problém žádný z přijímačů. Otočil jsem anténu na Hády, signál Kojálu jsem tímto zeslabil docela citelně – při měření echa byl rozdíl úrovní Kojál/Hády cca 15dB. S příjmem měl problém přijímač Optex, který pravidelně kostkoval, Gogen kupodivu fungoval. Pravděpodobně jeho poměrně hodně tupý tuner druhý signál ani neviděl, těžko říct. Když jsem si vyhrál s nastavením antény tak, aby signál z Kojálu byl slabší o min. 20dB než Hády, došlo již k zeslabení signálu z Hádů pod 45dBuV na anténě. Zde přestal fungovat Gogen – tento slabý signál již jako jediný vůbec nezpracoval. Optex začal fungovat bez problémů.

Nedalo mě to a zkusil jsem i kanál 59. Útlumákem jsem zeslaboval signál až na 35dBuV a kromě Gogenu a Optexu oba dva fungovaly. Optex se „chytil“ při 42dBuV a jel stabilně, Gogen začal stabilně na k59 fungovat až při vstupní úrovni přes 52dBuV. Zajímavé, na k40 jel stabilně ještě nad 45dBuV, na 59. kanále potřeboval téměř o 7dB víc! Uznávám, že se jedná o signály pod doporučenou vstupní úrovní, na druhé straně když lidé požadují příjem na pokojové antény, je vhodné zkusit i to, jak si tuner poradí s různou úrovní vstupního signálu.

Překvapení mě čekalo při příjmu QPSK modulace programu P3Tv na kanále 38. Zde úplně propadl Optex, který signál vůbec naneskanoval. Kupodivu naskenování zvládl i GoGEN, byť s vlastním příjmem měl již problémy (častý rozpad obrazu). Vstupní úroveň je velmi nízká, není vyhovující odstup signál/šum. Jestli se jedná o kusovou vlastnost nebo nemá rád QPSK modulaci těžko soudit.

S příjmem signálů rakouských muxů na kanálech 21 a 31 s 16QAM modulací neměl problém žádný z boxů, vstupní úrovně mohly začínat někde na 40dBuV.


obrázek
Příjem vysokého kanálu 66 slovenského muxu z Dubníku zvládly hravě IKUSI, DI-BOX a s menšími problémy i Optex - při ladění trošku „přemýšlel“, při přepnutí na kanál z tohoto muxu mu chvíli trvalo, než naskočil obraz, ale pak jel víceméně stabilně. Gogen si ani neškrtnul.



Poslední byl signál na k68 z Krížavy. Signál není zatím v rozvodu, testoval jsem přímo na anténě s 14dB předzesilovačem v anténě. Parametry byly v době testu pod hranicí příjmu pro 64QAM modulaci. S problémy na několikátý pokus stanice naskenovaly všechny přijímače kromě Gogenu. Příjem nebyl možný u žádného z nich, pouze na DI-BOXu 23ERF se občas objevil rozkostkovaný obraz.

Zhodnocení příjmových schopností a provedení boxů

Co se citlivosti tunerů týká, byly tedy výsledky víceméně shodné, nejhorší byl v tomto směru starší Gogen 930. Opět se ukázalo, že příjem v SFN síti při 64QAM je pro některé přijímače opravdu problém, horko těžko zvládnou příjem při poměrně velkém rozdílu úrovní z jednotlivých SFN vysílačů. Nedej bože aby se v místě potkalo vysílačů ještě více.

V internetových diskuzích jsem narazil na informace o problémech s příjmem kanálu 69 na přijímači DI-BOX23. Protože u mě příjem Velké Javoriny nehrozí ani náhodou, zkusil jsem příjem pomocí transmodulátoru DVB-S/T Televes, kde jsem nastavil stejné hodnoty modulace, GI, FEC jako má vysílač Velká Javorina a zkusil naladit na všech boxech. Signálové parametry byly tedy luxusní (rozhodně je nelze srovnávat s dálkovým příjmem), ale pro základní test to nevadí. Ukázalo se, že ani jeden z boxů neměl s naladěním a příjmem kanálu 69 problém. Takže se buďto jednalo o kusovou záležitost nebo byla příčina někde jinde.

Konstrukční provedení je víceméně shodné – vše na jedné desce, včetně síťového zdroje (až na IKUSI, který má externí adaptér). Jak to může skončit při nekvalitních součástkách se můžeme přesvědčit na GoGenu. Je to jen a jen o kvalitě součástek. Nedávno jsem dostal od zákazníka analogový sat. přijímač Echostar s původním, nikdy neopravovaným spínaným zdrojem, osazený kondenzátory Nichicon. Po přeměření měly všechny kapacitu nad udávanou hodnotou o několik procent, stejně jako ESR. Stejně tak mě slouží již 9. rokem můj Humax 5500 bez opravy zdroje. Nedávno jsem tu měl analogový profi přijímač Fuba ODU555, staří přes 15 let a nebýt závady na PEN vodiči zdroj by té Fubě sloužil i nadále. I tak po levné opravě zdroje funguje, žádná další závada! Takže vyrobit kvalitně lze, jen se nyní nechce. Narážím tak třeba na box Optex – miniaturní rozměry, extrémně nízká cena, spínaný zdroj v té miniaturní skříňce. Jaká bude životnost a jaká bude opravitelnost? Přežije aspoň záruku??? Pro mě, jakožto montážní firmu je např. prodej tohoto přijímače absolutně nezajímavý – marže ani ne 70 Kč, takže při první reklamaci ztráta. Přitom cenový rozdíl mezi nejlevnějším boxem s průměrnými příjmovými schopnostmi a o něco lepším boxem s velmi slušnými příjmovými schopnostmi je 300-400 Kč. Stojí to za to?

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články