Quantcast

Inetfinder - vyhledávače digitálních signálů

| Tisk

Téměř každý satelitní nadšenec zná značku iNETBOX, nyní tato firma přichází na náš trh s nabídkou vyhledávačů (finderů) digitálního signálu iNETFINDER a to ve verzi pro DVB-S Inetfinder SF-201 DVB-S, DVB-T Inetfinder TT-203 DVB-T a combo DVB/S DVB/T Inetfinder FST-202 DVB-S & DVB-T


obrázek obrázek


obrázek

Inetfinder FST-202 DVB-S & DVB-T – je kombinovaný satfinder určený pro základní měření v DVB-S a DVB-T


obrázek

Základní technická data
DVB-T:
COFDM Demodulated
Frequency range: 46 - 870MHz (DVB-T) + 950 - 2150 MHz (DVB-S)
Frequency range:46-870MHz
Level range: 40-110dBuV
Input Resistance: 75ohm
Demodulation: QPSK,16QAM,64QAM
Test: BER, C/N, FEC Signal Quality and Strength
Multi-Channel Simultaneous Measurement
Auto Full Frequency Scan
Auto scan of frequency selected
Power supply at RFIN: 5V/12V/15V/18V/24V*(100mA)

DVB-S:
Input Frequency range: 950-2150MHz
Input Level: -65dbm-25dbm
Input Resistance: 75ohm
Symbol rate: 2Msps-45Msps
Test: BER, C/N, FEC Signal Quality and Strength
Auto search: NIT Search ,Manaul Search
DisEqC,22K Supported
LNB power supply :H + 18V + 13V 400Ma

Obsah balení: Inetfinder FST-202 , zdroj pro nabíjení, autonabíječka, kabel k připojení externího TV nebo monitoru, CD s návodem a softwarem


obrázek


obrázek


obrázek


Samotný přístroj je uložen v ochranném oranžovém pryžovém pouzdru (na dotek velmi příjemném), padnoucím skvěle do ruky. Display je chráněn proti poškrábání silnou fólií. Zapnutí se provádí vypínačem ve spodní části přístroje. Na spodní části kromě vypínače je napájecí a USB konektor, ne levé straně jsou konektory AV IN a AV OUT .Nahoře jsou konektory pro připojeni DVB-S a DVB-T antény. Na čelní straně je 3,5 TFT display, LED diody POWER, 22kHz, 13/18V, LOCK, CHARGE, multifunkční tlačítka F1-F4 , číselná klávesnice a další pro ovládání zařízení MENU, B.LIGHT,TV/R,M.INFO,MUTE, INFO,SCAN a EXIT. Tlačítka jsou pogumována a přepínají okamžitě.

Vlastní náběh přístroje po spuštění je do 20sek, za současného problikáváni LED 22KHz a 13/18V. Stisknutím tlačítka MENU uvidíme základní obrazovku přístroje


obrázek

Zde můžeme vybírat z DVB-S, DVB-T, Multimedia a Nastavení systému.

V nastavení systému zvolíme údaje, které potřebujeme pro základní nastavení tzn. jazyk, časové pásmo atd. Z tohoto menu můžeme rovněž provést aktualizaci firmwaru nebo zálohu dat . Aktualizace je jednoduchá, do konektoru USB vložíme USB disk s potřebným souborem přejdeme do menu – nastavení systému a zvolíme sw aktualizace – poté nám systém nabídne 2 možnosti – Aktualizace přes USB a Záloha na USB, zvolíme co potřebujeme a po rebootu máme zařízení upgradované či zazálohovaná data. Pokud zvolíme některou z předešlých možností a nemáme vložen USB disk je nutno zařízení restartovat


obrázek

Vyhledávání DVB-S
Po zvolení Menu- DVB-S se nám zobrazí tato nabídka


obrázek

Rychlé hledání


obrázek


obrázek

Prohledávání zvolené družice - buď autoscan nebo po transponérech, rychlost prohledávání je standartní, proskenování družice Astra 23,5°E cca 30 vteřin, záleží však na uložených transpondérech.


obrázek


obrázek

Je zobrazováno:
družice, frekvence, symb.rychlost, polarizace , azimut, poloha, skew, CBER, VBER ,síla, kvalita . Ladění je doprovázeno výrazným zvukovým signálem z reproduktoru ve spodní části přístroje. Údaje na displeji jsou čitelné i za slunečného počasí. Naměřené a zobrazené údaje jsem porovnal s přístrojem SATLOOK Micro a byly téměř totožné, rozdíl v hodnotách cca 1-1,5%. Měření vyšších i nižších přenosových rychlostí zvládal přístroj bez problému. SCPS transpondéry jsme netestovali.
Správce satelitu
Nastavení Diseqc 1.0, 1.2 a USALS


obrázek


obrázek


obrázek

TP správce – editace satelitů a transpondérů –přidávání, mazání, přejmenování, přesun v seznamu


obrázek


obrázek

Měření DVB-T po stisknutí tlačítka MENU a DVB-T nám přístroj nabídne tyto možnosti


obrázek

Rychlé hledání


obrázek

Nastavíme Czech, můžeme zvolit kanál , frekvenci a šířku pásma, rovněž napájení antény – vypnuto –zapnuto a napětí pro anténu. Po dalším stisku OK již přístroj vyhledává – signalizuje rovněž výrazným zvukovým signálem.


obrázek

Můžeme zvolit Skenovat – AutoScan- S/K (zobrazení síly a kvality signálu) Prohledání celého pásma trvalo kolem 1 minuty, při skenování zvolené frekvence bylo vyhledání kanálů okamžité.


obrázek


obrázek

Při skenování kanalu přístroj zobrazuje – zapnutí napájení anteny, frekvenci, rozsah skenování, sílu a kvalitu, BER C/N, je možné zvolit skenování na určitém kanálu nebo AUTOSCAN

Při stisknutí tlačítka Frek-kontrolování


obrázek

Můžeme zobrazit jednotlivé vyhledávané frekvence a po opětovném stisknutí OK nám přístroj bude zobrazovat úroveň na jednotlivých frekvencích dle předchozího seznamu.


obrázek


obrázek

Menu Multimediální – umožňuje zobrazeni obrázků JPG a přehrávání hudby ve formátu MP3.


obrázek


obrázek


obrázek

Otestoval jsem také výdrž přístroje s bateriemi (8,4 V LI-ON 3000MAh, přístroj pracoval bez přestávky 5,5 hod, další plné nabíjení trvalo asi 6 hodin.Pokud budete používat napájení antény při měření DVB-T doba se zkrátí o cca 30 procent.První nabití výrobce doporučuje provést v délce 8 hodin!! Plné nabití je signalizováno zhasnutím LED CHARGE.

Závěr


obrázek


obrázek




obrázek

Zařízení může být vhodným doplňkem pro práci amaterů i profesionálů při jednoduchých instalacích nebo kontrolních měřeních satelitních či terestriálních antén. Profesionálové však jistě namítnou, to není na měření, a určitě lze s nimi souhlasit. Tyto přístroje nemohou sloužit na profesionální instalace , od toho je jiná technika.
Vzhledem k tomu, že používá funkci NIT a rovněž zobrazuje vyhledané kanály je nastavování jednodušší a tím přispěje ke zkrácení doby pro vlastní montáž zařízení, zákazníkovi můžete ukázat, že problém není ve vlastním nastavení paraboly nebo antény , ale např v přijímači. Přepínání kanálů je okamžité do 1 vteřiny. Manipulace a o vládání intuitivní. Uživatel jistě využije možnost vytvoření svého vlastního nastavení a jeho případného uložení na USB disk, k aktualizaci přístroje pak nepotřebujete vůbec PC. Přístroj můžete použít i na dovolené jako combo DVB/S a DVB/T přijímač.


obrázek


obrázek

Přístroj se prodává za cenu 7 990,- Kč a dovozcem do České republiky je firma olmiSat s.r.o.

Ing.Pavelka Miroslav
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články