Quantcast

Transmodulátor Televés 5633 - převod DVB-S do DVB-T

| Tisk

Můžeme se nacházet na místě se špatným signálem DVB-T. Např. na některých místech na jihu Moravy je díky nepříliš vydařenému experimentu se SFN nebo jiných přehmatů v koordinaci kmitočtů (Brno vs. Trutnov) příjem značně problémový. Nebo může být požadavek na rozšíření programové nabídky ve velkém rozvodu (ať již STA nebo různé obecní kabelovky). Někde může být řešením přímý rozvod satelitního signálu, což je zajisté řešení ideální, ale často poměrně drahé.

Ve velkých rozvodech se hodně často používá převod do analogu. Bohužel, tímto řešením se výrazně degraduje obrazová kvalita a navíc téměř nikde se nepoužívají odpovídající profesionální zařízení, pro trvalý provoz určená. Hororové instalace s běžnými sat. přijímači Homecast, Strong a mnoha jinými jsou bohužel docela často k vidění a to i na rozvodech malých TKR. Výpadky zvuku, dekódovaní a např. omezená životnost těchto domácích přístrojů při hodnocení nabídek bohužel nikoho nezajímají.

Určitým řešením, zvláště pro velké STA ale i TKR je převod sat. programů do DVB-T. Výhody jsou zřejmé – zachování kvality a doplňkových služeb, možnost přenosu HD programů, použití spolehlivých profi zařízení. Vzhledem k cenám DVB-T přijímačů a stále většímu rozšíření televizorů s DVB-T tunerem se jedná o docela elegantní řešení, jehož cena nemusí být výrazně vyšší než převádět 6 programů do analogu pomocí běžných přijímačů.

Jedním ze zařízení na trhu pro toto použití je transmodulátor Televés 5633.

Uvedený transmodulátor umožňuje převést vybrané programy z DVB-S transpondéru na DVB-T kanál v pásmu VHF nebo UHF.


obrázek
Pohled na transmodulátor s vloženým CI modulem:

Parametry přístroje:
1/ Satelitní tuner
jeden tuner s rozsahem vstupní frekvence 950-2150 MHz, krok ladění 1 MHz
Symbolrate – 10-30 Ms
Modulace – DVB-S/QPSK, DVB-S2/QPSK,8PSK
Vstupní konektor – F-female, 75Ohm
Napájení LNB – volitelné 0/13/17V, 13,17V+22kHz

2/ COFDM modulátor
Podporované modulace – 16QAM, 64QAM, QPSK
FEC - 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8
Ochranný interval – 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
šířka pásma – 7 MHz nebo 8 MHz

3/ VF výstup
výstupní frekvence – 45-862 MHz, krok ladění 166 kHz
výstupní úroveň – 80dBuV +/- 5dBuV
regulace výstupní úrovně – 20dB
výstupní konektor – F-female, 75Ohm

4/ Napájení
Z externího zdroje, vyžaduje jedno napájecí napětí v rozsahu 18-24 V, odběr dle výrobce při 24V je 500 mA, změřený při 18V je 400 mA i s modulem Cryptoworks

Nastavení přístroje

Nastavení přístroje je velmi jednoduché, slouží k němu standardní programátor Televés (není součástí dodávky). Připojuje se do programovacího konektoru na čelní straně. Po nastavení parametrů je nutné je uložit dlouhým stiskem tlačítka na programátoru.


obrázek

Vstupy a výstupy transmodulátoru, mech. provedení

Signál se přivádí na vstupní F-konektor, napájecí napětí pro LNB se nastaví programátorem. Přístroj má výstup pro další transmodulátor, stejnosměrně oddělený. Pokud je tedy přijímán signál ve stejném pásmu a polarizaci, je možné propojit další transmodulátor přiloženou propojkou. V opačném případě se použije samostatný výstup z QUAD LNB nebo multiswitche.

Výstupní OFDM signál je rovněž na konektoru F, transmodulátory se zapojují do série podobně jako např. kanálové zesilovače Alcad, sloučení tedy není nutné provádět slučovačem mimo transmodulátor.

Jednotlivé jednotky a zdroj se umísťuje na standardní DIN lištu. Možná je i montáž do RACK skříně. Celkové mechanické provedení je na vysoké úrovni, navíc je přístroj velmi lehký.

Menu nastavení transmodulátoru

nabídka je poměrně jednoduchá – obsahuje jen několik položek. První volba po připojení programátoru je nastavení vstupní frekvence sat. transpondéru. Zadává se mezifrekvence, ne přímá frekvence TP. Dále se zadává SR a napájení LNB, případně zapnutí 22kHz:


obrázek
Dále se nastavuje výstupní kanál a výstupní úroveň:


obrázek
Výstupní úroveň je kolem 80 dBuV, při přelaďování se mírně mění, výrobce uvádí +/- 5dB, v reálu je to méně – max. rozdíl byl 3dBuV.

Další parametry pro nastavení se týkají výstupní modulace COFDM signálu:


obrázek
Nastavené parametry určují odolnost signálu např. vůči rušení apod..., ale také celkovou kapacitu multiplexu.

Tím je nastavení víceméně hotovo a po uložení již lze naladit na přijímači signál. Ještě je ale potřeba naplnit vlastní multiplex programy. Po zadání vstupní frekvence a SR transmodulátor načte obsah multiplexu a je nutné vybrat, kterou službu budeme převádět do multiplexu:


obrázek
Je-li program kódován, je možné určit, jestli se má odkódovat nebo převést zakodovaný. Pro odkodovaní musí být vložen CI modul a karta odpovídající systému kódování. Při naplňování multiplexu je potřeba zohlednit omezenou kapacitu DVB-T kanálu!

Pro kontrolu slouží monitorovací menu:


obrázek
Zde se udává využitá a max. kapacita. Není možné ani vhodné naplňovat multiplex „nadoraz“, neboť poté buďto nebude fungovat nic – nenačte se obsah muxu nebo bude docházet k výpadkům příjmu – občasné zakostkování obrazu. Protože většina stanic používá VBR, je naplnění ještě o něco složitější a je nutné vyzkoušet.

Pro kontrolu vstupního sat. signálu slouží další menu:


obrázek
Je to jen hodně hrubá kontrola, opravdu jen k rychlému zjištění, zda je dostupný vstupní signál.



CI moduly, dekodovaní

Zde asi narazíme na největší problém – pro tyto přístroje se všeobecně doporučoval powercam, který je však již delší dobu nedostupný. Běžný levný Eurocam zvládal dekódovat jen jeden program a to ještě po několika hodinách vytuhnul. Z cryptoworksových modulů je zatím použitelný jen zelenofialový Mascom, s tím jsem bez problémů dekódoval 4 programy skoro týden bez zatuhnutí.

Výstupní hodnoty DVB-T signálu:
jsou vynikající, jak jinak. Úroveň odpovídá specifikaci a hodnoty BER jsou skvělé. Aby ne, když tu není žádný faktor, který by je zhoršoval.


obrázek

Možná rizika při nasazení v praxi

Neobávám se technických problémů. Ke značce Televes mám čím dál tím větší důvěru (teda až na ty plastové antény), mnohem větší rizika vidím v neustálých změnách obsahu transpondérů, přelaďování apod... Stačí převést do multipelxu několik programů, za několik týdnů se program přeladí na jiný TP a bez dalšího transmodulátoru jste bez programu.

Závěrem

Mám připravené dva transmodulátory k brzkému nasazení. Osobně si myslím, že tohle je cesta pro další rozvoj STA, zejména v kombinaci s optickými rozvody. Převod do analogu je již na ústupu. Osobně ho ještě neodsuzuji, na určitých místech a rozvodech není jeho použití (za předpokladu instalace profi zařízení – minimálně DIGAM/Multibox) úplně zcestné, ale budoucnost patří těmto technologiím. I cenově se stávají přijatelné.

Radomír Kovář





Reklama




Vybrané články