Quantcast

Multiplex 3 chce získat zákazníky i pro regionální pokrytí

| Tisk

logo Digitální terestrický multiplex 3 provozovaný společností Czech Digital Group (CDG), která je vlastněná Českými Radiokomunikacemi, může v nejbližším období doznat velkých změn - zejména co se týká rozšíření o nové stanice.

Společnost CDG přišla s novými podmínkami pro menší digitální televize, které mají zájem vysílat svůj program prostřednictvím DVB-T. Nové stanice nemusí vysílat celoplošně a mohou si zvolit jednotlivé regiony ve kterých chtějí vysílat. Informuje o tom web RadioTV.cz.

Nový ceník pro vysílání v multiplexu 3 je nyní výrazně příznivější pro malé televize, které si nemohli celoplošné šíření z ekonomických důvodů dovolit. Příkladem je TV Óčko, která původně chtěla v rámci sítě CDG vysílat jen v určitých oblastech. Operátor ale měl zájem o šíření stanice na všech vysílačích sítě, neboť provozuje multiplex ve všech oblastech. Óčko pak opustilo síť 3 a přesunulo se do dlouhodobého testovacího vysílání multiplexu 4, který je provozován v Praze, Brně a Ostravě.

logo Multiplex 3 se dlouhodobě nedaří obsadit zákazníky. Největší hráči na českém trhu jsou v multiplexu 1 (Česká televize), respektive multiplexu 2 (TV Nova, Nova Cinema, TV Prima, Prima COOL a TV Barrandov). Ve třetím českém DVB-T multiplexu je aktuálně z televizních stanic jen šířena Prima LOVE a rozhlasová stanice Rádio Proglas. Ostatní stanice Z1 a Public TV z finančních důvodů letos ukončily vysílání.

Změny podmínek pro vysílání v síti 3 společnosti CDG může přinést řadu nových příležitostí pro menší televize ale také fakt, že v některých regionech se díky novým podmínkám může podařit kapacitu v multiplexu zcela vyprodat, na jiných vysílačích může být multiplex nadále poloprázdný.



Začátkem března letošního roku společnost CDG provedla změnu technických parametrů na všech svých vysílačích multiplexu 3. Tímto krokem se zvýšila kapacita multiplexu z téměř 20 Mbit/s na 24,88 Mbit/s, což představuje vyšší kapacitu, které může být využita pro zařazení více programů. Teoreticky se v paketu může vysílat místo pěti televizních stanic 6 až 7 tv programů.

Zřejmě ještě letos spustí nové programy provozovatelé TV Nova a TV Prima. Multiplex 3 tím může získat další klienty.

redakce





Reklama




Vybrané články