Quantcast

TechniSat TechniStar S2 - kvalitní HD satelitní přijímač

| Tisk

Známá německá firma TechniSat GmbH uvádí na náš trh novinku ve svém sortimentu a to HD satelitní přijímač TechniSat TechniStar S2. Jedná se o originální výrobek německého výrobce. Tento model je následovníkem populárního modelu TechniStar S1, který je do budoucna určen pouze pro německý trh.


obrázek

Snahou výrobce je v řadě „international“ více lokalizovat přijímače na trhy pro které je určen, samozřejmě s patřičnou lokální podporou.


obrázek

Dnes testovaný přijímač TechniStar S2 obsahuje jeden tuner, je schopen zpracovávat signály v normě DVB-S i DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 720x576i. Přijímač umožňuje příjem obou kompresí MPEG-2 tak i MPEG-4/H.264.


obrázek

TechniStar S2 umožňuje záznam programů na flash disk nebo na externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0. Jeden program (i kódovaný) můžeme nahrávat a zároveň ho sledovat.

K dispozici je integrovaná čtečka karet Conax a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu, přijímač po doplnění patřičným modulem je tedy schopen přijímat libovolné kódované satelitní vysílání včetně přijmu českých a slovenských programů nabídek Skylink, CS Link a freeSAT.

Velkou výhodou je možnost vzdáleného programování nahrávání i možnost připojení přístroje do domácí PC sítě přes UPnP/DLNA.

Samozřejmostí je, že přijímač S2 splňuje energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je v tomto případě dokonce menší než 0,5W. Přijímač je napájen pomocí externího zdroje 12 V, přístroj tedy bude možné použít i v autech, karavanech, na chatách apod.


obrázek

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení. Má rozměry (Š x V x H) 280 x 37 x 135 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a numerický čtyřmístný display. Z boku přijímače nacházíme čtečku dekodéru Conax a jeden slot pro CI/CI+ moduly. Výrobce tedy upustil v tomto případě od předních dvířek, kde se většinou tyto komponenty nacházely.

Na zadním panelu najdeme F konektor (vstup tuneru, výstup chybí), jeden konektor SCART (TV), SPDIF konektor audio koaxiální, dva audio cinch výstupní konektory a jeden USB 2.0 konektor. Samozřejmě je tu HDMI konektor s podporou funkce HDCP (High bandwidth Digital Content Protection) pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Je zde také konektor pro externí IR přijímač a tradičně nechybí ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.

Součástí balení je také multi jazyčný manuál včetně češtiny a slovenštiny, HDMI kabel a externí síťový zdroj 12V.


obrázek

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině. Struktura menu je shodná s předchozími modely TechniSatu. Tedy to znamená pro uživatele velmi slušné a pěkně čitelné menu, se kterým se již nemusí moc seznamovat, pokud je zvyklý na značku TechniSat.

Jelikož jsem zde již několikrát prezentoval výrobky TechniSat, považuji za zbytečné se jednotlivými položkami v menu zabývat.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední firmware dodaný výrobcem. Přijímač má být dle návodu schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 2-45 Msym/s v normě DVB-S a 10-31 Msym/s v normě DVB-S2. To přibližné odpovídá skutečnosti, v normě DVB-S2 je rozsah mnohem širší.


obrázek

Vyzkoušel jsem řadu SCPC kanálů s nízkou symbolovou rychlostí SR a byl jsem velmi příjemně překvapen. Přijímač naladil i některé programy pod 2 Msym/s.

Rychlost přepínání programů byla standardní. Samozřejmě obraz i zvuk byl excelentní, tak jak tomu u značky TechniSat bývá.

Úvodní průvodce naladí na rozdíl od TechniStaru S1 české a slovenské programy z nabídky Skylink/CS Link. Bohužel je tento seznam zastaralý a nerespektuje změny ve vysílání k 1.2.2012. Výrobce byl na tuto skutečnost upozorněn a v dalších verzích by měly být programy aktualizovány. V tuto chvíli doporučuji všechny kanály nejprve smazat a naladit přijímač ručně dle tabulek v případě operátorů Skylink, nebo CS Link.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech. Přijímač umožňuje uložit až 4000 programů. Samozřejmě jako všechny TechniSaty umí i tento přijímač zobrazit některé detailní informace o programu jako je použitý bitrate, rozlišení, pidy apod.


obrázek

Dálkové ovládání má velká tlačítka, používá se starý dobrý osvědčený typ, se kterým jsou zákazníci velmi spokojeni. Směrovost dálkového ovládání je prakticky neomezená.

Samozřejmě je plně funkční komfortnější inovované dálkové ovládání, které můžete pořídit zde . Osobně mám tento typ velmi rád.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Titulky uložit na předvolbu nelze.


obrázek

Přijímač má vestavěný OSD teletext a pracuje i VBI teletext (využívající teletextový dekodér TV). České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, je funkční i diakritika na velkých písmenech. Máme zde také funkci zoom.

Vestavěný media player přehrává mpeg video soubory, mp3 audio soubory a dokáže zobrazovat obrázky ve formátu JPEG. Zvládne i TS soubory nahrané v Dreamboxu.


obrázek

Přijímač je schopen se současným firmwarem zpracovat AAC audio stopu.

Tak jako u modelu TechniStar S1 tak i u modelu S2 je k dispozici funkce TechniFamily. Jedná se o vylepšený rodičovský zámek. Můžete stanovit několik věkových profilů a na každý mít svůj PIN. Dále je možné stanovit, v jakých hodinách vaše dítě může sledovat programy. Je dokonce možné omezit i přístup dítěte k určitým nahrávkám, fotografiím a mp3 souborům.

Nastavení časovače je možné také dálkově přes webové rozhraní. Funkce HDMI TechniLink je již tradičně implementována do všech přijímačů TechniSat. Umožňuje ovládat současně jedním dálkovým ovladačem jak satelitní přijímač, tak některé funkce vybraných televizorů (zapnutí/vypnutí, regulace hlasitosti).


obrázek

Tento přijímač je kompatibilní se všemi výrobky TechniRouter. Podporuje funkci SCR s rozšířeným protokolem DiSEqC dle evropské normy EN 50494. SCR (Satellite Channel routing) je technika, díky níž dochází k přenosu mnoha satelitních programů v jedno kabelovém systému (společné domovní rozvody) přes nezaměnitelnou frekvenci na určitý přístroj.

Tento přístroj je možné bezproblémově zapojit přes integrované rozhraní Ethernet (volitelné také pro adaptér WLAN) do domácí sítě, aby bylo možné vzájemně propojit různé multimediální přístroje, jako např. počítač, televizor, audio zařízení, digitální kamery aj., přes UPnP/DLNA.

Pro WIFI připojení se používá TechniSat TELTRONIC USB-WLAN adaptér, který můžete pořídit zde .

Spolupráce s vestavěným dekodérem Conax a s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SMIT Irdeto, Neotion Irdeto (Skylink modul), Mascom, TechniCrypt CW, SMIT Cryptoworks, Conax 4.00e, Viaccess 1.20 apod. Všechny moduly přijímač akceptoval.


obrázek

Jako doporučený modul pro karty ICE/Irdeto nabídek Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct můžeme stanovit SMIT Irdeto zde . Jedná se o modul s certifikací Skylink Ready a CS Link Irdeto.

S modulem Mascom byly s původním softwarem v přijímači velké potíže. Po odladění firmwaru se dá použít i tento modul, nicméně se vám občas může při přepínání programů na chvíli objevit chybové hlášení, které samo zmizí. Modul dekóduje i HD nabídku freeSAT by UPC Direct (tato funkce závisí na verzi firmwaru v přijímači).

Pro karty ICE nebo starší karty Cryptoworks lze používat moduly Technisat TechniCrypt CW nebo SMIT Cryptoworks. Oba tyto moduly se již velmi dlouhou dobu nevyrábí.

Bez problému pracoval také modul SCM Eurocam Cryptoworks a to i na HD nabídce freeSAT by UPC Direct. Ani s kompletní nabídkou Skylink neměl problém. Je zde ovšem riziko vzniku chybových hlášek, které modul neumí vypnout. Navíc se jedná o jeden z nejstarších modulů, co byl kdy prodáván.

Jeho nástupce modul EuroCam+ Irdeto nepracoval s přijímačem vůbec.


obrázek

Informace o vložené kartě v modulu se zobrazovaly korektně. Přepínání mezi zakódovanými programy bylo standardní.

Do vestavěného dekodéru Conax jsem zkusil vložit polskou kartu TNK, dekódování bylo bez potíží. Dekodér Conax se používá v Německu pro karty MTV Unlimited.

EPG

EPG (elektronický programový průvodce) je v podání TechniSatu jedinečný. Je označován jako SFI - SiehFern INFO. Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku.


obrázek

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s externím pevným diskem

Nejprve jsem vyzkoušel můj oblíbený a spolehlivý externí pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB napájený z přijímače. Formátování v přijímači proběhlo bez problémů. Je možné ho zformátovat systémem FAT32 nebo TSD. Osobně doporučuji vždy formát TSD. Nahrávání i přehrávání záznamů bylo bezproblémové.

Samozřejmě lze použít flash disk, doporučuji nějaké typy s vysokou rychlostí čtení a zápisu. V přijímači jsem měl připojený rychlý flash disk Kingston DT R500 (16GB).

Jak už jsem předeslal v úvodu, přijímač umožňuje jeden program nahrávat a zároveň ho sledovat, nelze přepnout na jiný program ani z téhož transpondéru.


obrázek

Ke kvalitě nahrávaní a přehrávání SD i HD programů nemám žádných připomínek. Nahrávka má příponu „ts“ nebo „ts4“(v případě TSD formátu), tedy klasický transport stream, který obsahuje také všechny audio stopy, teletext, titulky atd.

Záznamy je pak možné upravovat na PC, což je velká výhoda oproti všem certifikovaných přijímačům s vestavěným dekodérem Irdeto, kde to z licenčních důvodů není možné. Samotný přijímač ale disponuje také střihovými funkcemi, které jsou u uživatelů přijímačů TechniSat velmi oblíbené.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 4x, 16x a 64x nebo po 10 minutách. Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek. Zpomalené převíjení je možné v rychlostech 1/4x, 1/16x a 1/64x.

V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání. Přístroj disponuje také funkcí timeshift (časový posuv).



Spolupráce s PC

Aktualizaci řídícího softwaru přijímače je možné provést dvěma způsoby. Pro uživatele je asi nejjednodušší aktualizace přímo z družice – funkce OTA. Ne vždy je však tato funkce dostupná, protože nový software se nejprve vždy umístí na webové stránky výrobce a po nějakém čase také na satelit. Druhou už zmíněnou možností je aktualizace pomoci USB flash disku, kam si nakopírujeme příslušné aktualizační soubory stažené z webu výrobce nebo dovozce.


obrázek

Setting programů se dá zálohovat přes USB na flash disk. Pro přenos záznamů z flash disku připojeného k přijímači do PC je možné použít program Mediaport.

Společnost Omko Digital a.s. jako zástupce firmy TechniSat GmbH nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým uživatelům na prodejnách Omko Digital i prostřednickým e-shopu ve výhodném setu s dekódovacím modulem zde nebo samostatně.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články