Quantcast

ČTÚ prošetřuje servisní poplatek za satelitní televizní služby Skylink a CS Link

| Tisk

logo Český telekomunikační úřad v součinnosti s dalšími orgány státní správy intenzívně šetří zavedení servisního poplatku u dosud bezplatného balíčku volných televizních programů, který nabízí satelitní televizní služby Skylink a CSlink. Na zavedení poplatku oznámeného provozovateli obou televizních služeb si přímo na Českém telekomunikačním úřadu denně stěžují desítky nespokojených uživatelů. Další nezanedbatelný počet stížnosti pak Českému telekomunikačnímu úřadu postupuje Česká obchodní inspekce. Podněty přicházejí i od spotřebitelských organizací.

Z přijatých stížností vyplývá, že uživatelé se cítí být oklamáni především tím, že provozovatelé obou satelitních televizních služeb od samého počátku deklarovali tuto nabídku jako bezplatnou. Tedy, že uživatel nebude muset, vyjma jednorázové investice do pořízení přijímacího zařízení a dekódovací karty, do budoucna platit za příjem balíčku volných televizních stanic včetně programů ČT žádné poplatky. Uživatelé se rovněž cítí klamáni i tím, že po oznámení zavedení servisního poplatku jsou služby Skylink a CSlink nadále inzerovány a v ceníku služeb uváděny jako bezplatné.

logo Uživatelé dále namítají, že ačkoliv mohou smlouvu na poskytování těchto služeb bez dalšího vypovědět, jejich investice do pořízeného vybavení bude v případě odstoupení od smlouvy zcela znehodnocena. Mnozí z nich pak rovněž upozorňují, že z důvodu digitalizace televizního vysílání a z jejich pohledu nedostatečného pokrytí území signálem DVB-T, je užívání služeb Skylink nebo CSlink jedinou možností, jak mohou sledovat volně šířené televizní programy, především programy České televize. V neposlední řadě uživatelé vytýkají poskytovatelům obou služeb i zneužití jejich dominantního postavení na trhu.

Aniž by ČTÚ chtěl jakkoli předjímat výsledky probíhajícího šetření a případný další postup, nelze pominout, že popsaný krok provozovatelů vzbuzuje podezření z porušení některých právních předpisů ČR, mimo jiné zákona na ochranu spotřebitele a zákona o elektronických komunikacích v části týkající se klamavých obchodních praktik.

logo Dosavadním šetřením ČTÚ bylo zjištěno, že stávající poskytovatelé služeb Skylink a CSlink, společnosti TradeTec, a.s. a Media Vision s.r.o. podaly v únoru letošního roku návrh na uskutečnění přeshraniční fúze se společností M77 Group S.A. se sídlem v Lucembursku. Tato společnost pak ode dne 15. června 2012 nabízí na území České republiky služby Skylink a CSlink svým jménem a smlouvy sjednané po tomto datu jsou již uzavřeny s touto společností. Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční právnickou osobu, která na rozdíl od fúzovaných společností není zapsána v obchodním rejstříku České republiky ani nemá v České republice zřízenou organizační složku a oznámeno podnikání v oblasti služeb elektronických komunikací, ČTÚ si v dané věci, kromě jiného, vyžádá součinnost příslušných orgánů Evropské komise.



ČTÚ bude o svých dalších zjištěních a případných přijatých opatřeních veřejnost průběžně informovat.

PhDr. František Malina
tiskový mluvčí ČTÚ





Reklama




Vybrané články