Quantcast

HD BOX: Úspěšný facelift

| Tisk

Nebývá to často zvykem, ale výrobci přijímačů HDBOX třinecké firmě Sapro se to myslím podařilo velmi úspěšně. Po necelém roce od zahájení prodeje přijímačů HD-BOX 7110 a 9105, výrobce pružně reagoval na požadavky zákazníků a na náš trh tak přicházejí další modely HD-BOXů – 7119 a 9105+. Jsou v nich zapracovány požadavky uživatelů a to u modelu 7119 – universální dálkový ovladač, LED display a zvětšená paměť RAM na 256Mb, u modelu 9105+ - paměť RAM 256Mb a možnost připojení USB DVB-T tuneru, USB Wi-Fi tuneru nebo také USB 3G MODEMU.


obrázek


obrázek obrázek


Přístroje “pohání” osvědčené CPU STi 7110 a Linux jako operační system. HD BOX 7119 jsem testoval s posledním továrním firmware FAC.HD BOX.FS7119HDPVR.v2.10.67.2012Jun27.ird doplněné pouze o plugin MCAS z 12.5.2012 nebo Oscam pro komunikaci s přístupovými kartami našich providerů.

Praktické zkušenosti

Dovoluji si podotknout úvodem, že je vše téměř totožné s přístroji 7110 a 9105, jejichž recenze si můžete přečíst zde pro model 7110 a zde pro 9105.

Upgrade firmwaru: pokud zakoupíme přístroj nový, většinou je v tzv. surovém stavu a tudíž jej musíme upravit k “obrazu svému” to je možné buď přes USB nebo z menu přes položku upgrade firmware, samotné upgrade jej otázkou několika málo minut a po nahrání se přístroj rebootuje.


obrázek


obrázek

Po rebootu přístroje můžeme provést upgrade čtečky, tak aby jsme mohli používat naše přístupové karty. K tomu využijeme plugin mcas nebo si sami konfigurujeme Oscam, vyzkoušel jsem obojí s kartami Skylink i CsLink v systemu Cryptoworks, Irdeto a Ice pro Skylink a freeSAT by UPC direct. Pokud nechcete čtečku updatovat máte možnost použít přístupový modul. Otestoval jsem přístupové moduly MASCOM, SMIT i Eurocam – všechny byly funkční s výše uvedenými přístupovými kartami. Jako perličku jsem otestoval modul Diablo Cam 2 Twin s kartami Sky IT a TivuSat, a rovněž tento příjem těchto programů byl v přístroji bezproblémový.


obrázek

Všechny testované přístupové karty jsou v přístroji použitelné, zápisy procházejí a také samotná aktivace nových přístupových karet je bezproblémová. Ale…., je potřeba si uvědomit, že nic nemusí trvat věčně. Výrobce však zabezpečuje pravidelný upgrade všech pluginů, a tak případný problém může být lehce vyřešen, to je bezesporu hlavní výhodou všech přijímačů HDBOX- tuzemská podpora výrobce.

Vyzkoušel jsem i nahrávání na externí disk, přístroj ukládá nahrávky nekódované ve formátu ts, a je možné tudíž dále upravovat. Přístroj jako jeden z málo v této kategorii umožňuje rovněž nahrávání a přehrávání ze síťového disku NAS, otestoval jsem Synology Diskstation DS211j, při přehrávání přístroj akceptuje téměř všechny formáty např. mkv, xvid a titulky ve formátu srt. Co více si uživatel může přát?

Přístrojům opravdu svědčí název linuxové multimediální, podrobný popis funkcí u přístrojů v závislosti na novém firmwaru si můžete přečíst zde.

Přístroje podporují například webový prohlížeč, čtení RSS kanálů, online prohlížení map, youtube, internetová rádia, online počasí - weather forecast, z dalších funkcí DLNA, NTFS. Menu je přehledné, pohyb v menu intuitivní s jednoduchým ovládáním pomocí DO nebo klávesnice (není součástí balení). U přístroje 7119 je universální dálkový ovladač, se kterým po naprogramování dokážete ovládat i některé typy TV přijímačů, odpadne nutnost používat dvě dálky.

Ukázky z menu



obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek




obrázek


Závěr

V segmentu levných přijímačů, kam bezesporu tyto modely HDBOXů patří jsou rozhodně tím lepším, co se u nás prodává. Přijímač zvládá přístupové karty našich providerů, nahrává, přehrává a již zmíněné multimediální funkce nemají některé i o hodně dražší přístroje. Ani obrazově HDBOXy nezaostávají, kvalita obrazu je na velice solidní úrovni. Přístroje jsou hardwarově velice spolehlivé, „nekazí se“ a vydrží určitě více než povinných 24 měsíců, což je myslím velmi dobrá deviza. Zvýšením RAM odpadl problém se zaplněním paměti a přístroje zvládnou i webbrowser bez USB disku.

Dostupné jsou rovněž firmwary s Enigmou 2, které však užitnou hodnotu přístroje zásadně nezvýší, originální firmware má dle mého názoru vše co je třeba. Výhodou zůstává i možnost umístění přijímačů za TV. Podpora u nás je rovněž na velmi slušné úrovni, záleží však na tom, zdali si je schopen každý z Vás přístroj sám upravit, proto bych doporučoval obrátit se při nákupu na některého specializovaného prodejce, který Vám dokáže fundovaně poradit, případně přístroj upravit dle Vašich požadavků.

Přístroje se prodávají za cenu 2890,- Kč HD-BOX FS-7119 HD PVR a 3190,- Kč HD-BOX FS-9105+ a můžete je zakoupit i v našem eshopu.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články