Quantcast

HD-BOX FS-7110 HD PVR: Malý, ale výkonný

| Tisk

Po modelech 9200, 9100, 9300 a 9105 přichází korejský výrobce Fortis prezentovaný u nás značkou HD-BOX se svým pátým modelem – nejmenším s celé řady s procesorem STi 7110 - HD-BOXem FS-7110 HD PVR.


obrázek


obrázek


obrázek


Popis přístroje a základní technická data naleznete zde.

Protože čtenáři serveru parabola.cz již znají z recenzí předchozí modely HDBOXu a tento poslední model se jím víceméně dost podobá, budu se věnovat pouze rozdílům v hardwaru a softwaru, přece jenom od uvedení prvního modelu 9200 na trh uběhly již skoro 2 roky.
Přístroj je velmi malých rozměrů 220mm X 43mm X 180mm, napájený externím zdrojem 12V/2A. Na čelním panelu není display, ale pouze led diody, které signalizují zapnutí - vypnutí a tlačítka zapnutí a přepínání kanálů.

Na zadní části přístroje jsou 1xCA, 1xCI LNB in a LNB out, LAN, USB, HDMI, A-V out, SPIDF a napájení. Není zde SCART a pokud přístroj nezapojujete přes kabel HDMI musíte mít ještě AV kabel 4-pólový Jack 3, 5mm - 3xCinch, tak abyste přístroj připojili k TV s výstupy CINCH nebo další redukci pro připojení SCART.
Dálkový ovladač již není universální, ale malý, jednoduchý pro tento konkrétní přístroj.

V balení přístroje nalezneme dále USB HUB, externí čidlo DO a držák pro upevnění přístroje na zadní stranu TV a podrobný český návod.


obrázek


obrázek

Provoz

Po vybalení přístroj zapojíme k TV buď pomocí kabelu HDMI nebo AV Jackem a do sítě 220V, toto zapnutí je signalizováno rozsvícením zelené LED na čelním panelu, přístroj bootuje cca 30 vteřin. Pokud nemáte přístroj připojený přes HDMI, musíte dlouhým stiskem klávesy MUTE přepnout až na rozlišení zobrazené Vašim TV. Vyzkoušel jsem rovněž možnost sledování programů na 2 TV, při připojení AV jackem a HDMI je to možné, ale pouze v rozlišení 576i.

Instalace

Přístroj je možné pomocí dodávaného držáku upevnit na zadní stranu Vašeho zobrazovače, externí čidlo vyvést před TV a poté se přístroj stává vlastně “neviditelný”.
Standardním způsobem nastavíme přístroj pro příjem námi požadovaných programů tzn anténu, LNB atd. Pokud chceme přijímat české programy z družice Astra 23.5°E (seznam kanálů je již připraven) za použití přístupových karet musíme přístroj upgradovat, máme dvě možnosti – buď přes USB nebo přístroj připojit k ethernetu a provést vše online. Při zvolení možnosti online najdeme v menu pozici server pro upgrade firmware – zadáme adresu www.hd-box.cz a stiskneme OK, software bude aktualizováno během okamžiku. Pro příjem naších satelitních platforem si přijímač můžete udělat Irdeto ready s použitím například CAM Smith Irdeto. My jste otestovali i jinou možnost a to obsluhu karet pomocí pluginů, které jsou volně dostupné na internetu. U HDBOXU lze rovněž vše stáhnout online. Já jsem si zvolil pro jednoduchost MCAS. Po stažení jej zapneme v menu a


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek



můžeme používat karty Cryptoworks, Ice i nové Irdeto bez jakéhokoliv problému. Výhodou je samozřejmě to, že nám bude umožněno nahrávat až 3 kódované programy ze stejného transpondéru a nahrávky jsou ukládány v dekódovaném stavu a můžeme se k nim tedy kdykoliv vrátit. U modulu jsme limitováni vždy možnostmi použitého modulu. Kartu vkládáme do přístroje ze zadní strany, chipem dolů do štěrbiny CA. Informace o naší kartě získáme z menu MCASu, Plugin propouští zápisy EMM a aktivace nových přístupových karet je prozatím bezproblémová. Je možné rovněž stáhnout či instalovat mgcamd nebo oscam.


obrázek

Přepínání kanálů do 1 sekundy, žádné rušivé hlášky se neobjevují ani při použití CAM modulu. Čeština v menu, EPG a TXT bezproblémová. V přístroji můžete využít i PIP (obraz v obraze) na stejné frekvenci, mozaiku


obrázek


obrázek

Přístroj podporuje zobrazení do full 1080p, má linuxový základ a prezentován je jako interactive internet communication - s podporou WEB browsingu (Google, YouTube), přehrávání XVID a MKV. Podíváme se tedy jak je to tedy opravdu s těmi “multimedii” .
V základním nastavení je již instalován plugin Free TV+, který nám umožní přístup k následujícím kanálům YouTube, Metacafe, YouPorn, Fashion TV, Earth Touch, SVT Play. Kanály je možné různě editovat, přepínat, ukládat atd.


obrázek


obrázek

Pokud máme nastaveno online stahování pluginů, můžeme stahovat další např. Viewcam – pro zobrazení web kamer, JPG Viewer – pro obrázky, Jango – webradio, WEB browser a mnoho dalších.


obrázek

Pro instalaci webrowseru potřebujeme mít připojen USB disk, k tomuto připojení využijeme dodávaný USB hub. Po instalaci se nám objeví web browser v pluginech


obrázek


obrázek

Ovládání web browseru je možné pomocí virtuální klávesnice, ale já jsem otestoval podstatně komfortnější způsob a to námi distribuovanou bezdrátovou klávesnici Rii. Ovládání prohlížeče přes tuto klávesnicí je bezproblémové a jednoduché


obrázek


obrázek

Co by to bylo za multimediální přístroj, kdyby jsme neprověřili nahrávání, přehrávání na externí či síťový disk. Připojení síťového disku nebo i USB je možné přes menu.



obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

Síťový disk může být připojen prostřednictvím samby k našemu receiveru, je možné přehrávat soubory avi, vob, mp4, xvid a mkv. Vyzkoušel jsem také bezproblémové přehrávání 1080p. Titulky přehrává pouze uložené extra, v kontejneru mkv titulky nepřehraje. Doporučuji v notepadu zkontrolovat kódování češtiny, tak aby se Vám zobrazovaly korektně české znaky při přehrávání, případně uložit jako UTF-8. V přehrávači funguje bezproblémově přetáčení vpřed I vzad, což některé I podstatně dražší přístroje nezvládnou.


obrázek


obrázek

Pro online nahrávky je možné zvolit místo kam je chceme ukládat, pro editaci nahrávek doporučuji DVR studio HD. Nahrávat můžeme současně až 3 programy ze stejného transpondéru a další můžeme sledovat pomocí funkce PIP. Přístroj disponuje možností volby místa uložení nahrávky, možností začít a ukončit nahrávání o zvolený čas dříve nebo později a možností uložení až 9 časovaných událostí pro nahrávání. Je možné využít I funkci Timeshift. Externi disk je možné připojit i přes USB, můj Samsung SATA v externím rámečku SHARKOON byl detekován okamžitě, disk je možné zformátovat na FAT32, NFTS a JOURNALED. Rovněž jej systém může zkontrolovat. Malý problém je pouze při hledání USB disku v menu, to je totiž identické s modelem 9105 a ten má konektory USB dva.

Hodnocení

Klady
* jednoduchá obsluha a instalace
* podpora na internetu I u výrobce
* bezproblémová spolupráce s kartami našich providerů
* podpora multimedií
* kvalitní hardware
* podrobný český návod
* příslušenství v základním balení

Zápory
* pouze jedno USB
* přepínání rozlišeni DO
* vyjímání bateríí z DO
* chybí eSATA


* nepřehraje DIVX - licence

Závěr

HDBOX FS- 7110 HD PVR je bezesporu velmi zajímavým přístrojem pro českého či slovenského diváka, za konkurenceschopnou cenu kolem 2700,- Kč můžete získat přístroj, který Vám splní i Vaše náročné požadavky na multimediální přístroj, dokážete jej “schovat” za Váš televizor a připojíte k němu téměř vše co potřebujete. Obrazově je přijímač na velmi vysoké úrovni, stejně jako ostatní stejného výrobce, testoval jsem na SONY BRAVIA 55EX725, včetně programů 3D z Astry 23, 5 °E za použití aktivních 3D brýlí.

Nejvýznamnějším plusem je spolupráce s kartami našich provozovatelů, mnohdy lepší než přístroje s originálním rozhraním Irdeto a podpora výrobce.

Přístroj můžete zakoupit u distributora firmy olmiSat s.r.o. zde.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články