Quantcast

Dreambox DM7020 HD - luxusní HD PVR satelitní přijímač

| Tisk

Firma Omko Digital a.s. jako zástupce německé firmy Dream Multimedia GmbH uvádí na trh dlouho očekávanou novinku a to špičkový HD satelitní přijímač Dreambox DM7020 HD. Příznivci přijímačů Dreambox se tedy konečně dočkali dalšího modelu, který byl již úspěšně představen také na několika mezinárodních veletrzích.


obrázek

Tento model zaplňuje mezeru v produktové řadě přijímačů Dream Multimedia a to mezi jednotunerovým modelem DM800 HD se (second edition) a luxusním dvoutunerovým (možnost rozšířit až na čtyři tunery) přijímačem DM8000 HD PVR.


obrázek

Dreambox DM7020 HD je standardně dodáván se dvěma plug & play tunery. Jeden tuner je satelitní s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD a HD signály jak v kompresi MPEG-2, tak i v kompresi MPEG-4/H.264.

Druhý tuner je hybridní a umožňuje SD i HD příjem digitální pozemní televize DVB-T a také příjem digitálního kabelového vysílání DVB-C. Princip výměnných tunerů je velmi zdařilý a je uplatňován i u jiných značek.


obrázek

Oba tyto tunery jsem již na webu parabola.cz představil. Satelitní BCM tuner ( zde ) i hybridní DVB-C/T tuner( zde ) lze zakoupit v e-shopu Omko Digital a.s. Přijímač umožňuje libovolné kombinace těchto tunerů.

Navíc lze použít i starší tunery pro DVB-T, DVB-C nebo DVB-S (Alps BSBE1).


obrázek

Operační systém je samozřejmě postavený na Linuxu tentokráte s Enigmou 2 a úplně novou licencí. Taktovací frekvence procesoru je shodná s modelem Drembox DM8000 HD PVR a to 400 MHz. Použit je také stejný procesor Brcm 4380 jen s vyšší revizí.

Přijímač obsahuje ohromnou paměť 1GB Flash a 512 MB RAM. To je v porovnání s předešlými modely neskutečný nárůst. Do přijímače lze vestavět 3,5“ pevný disk. Na základní desce jsou dva SATA konektory, jeden slouží k připojení interního disku, druhý pro připojení externího disku pomocí zásuvky e-SATA na zadním panelu přijímače.


obrázek

Samozřejmě by to nebyl Dreambox, aby také neměl ethernet pro připojení k domácí síti a internetu. Je zde použitý nový multimediální chipset, který přehraje kdejaký video a zvukový formát. To je velký rozdíl vůči modelu Dreambox DM8000 HD PVR.

Tím se z přijímače stává skutečné multimediální centrum zábavy a svým vybavením se stává špičkou mezi součastnými high endovými přijímači.


obrázek

Popis přijímače

Přijímač má elegantní černé provedení s rozměry 372 x 232 x 75 mm (Š x H x V). Velikostně je tedy o trochu menší jak DM8000 HD PVR. Co je ale důležité, je velké množství ventilačních otvorů jak z hora, tak ze stran přístroje.

Na předním panelu zůstane vaše pozornost na velkém OLED displeji, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Provedení displeje je perfektní, tentokráte bílé (na rozdíl od DM8000 kde byl displej žlutý), je velmi pěkně čitelný a díky své velikosti se na něj vejde hodně údajů.


obrázek

Škoda jen, že výrobce nepoužil barevný displej, tak jako u modelu DM800 HD se (second edition).

Na předním panelu přijímače lze ještě nalézt tlačítko sloužící pro zapnutí a vypnutí přístroje, stavovou LED modrou kontrolku a tlačítka pro přepínání programů. Pod odklopným víčkem nacházíme dva sloty dekodéru Dreamcrypt, dva CI sloty a jeden USB 2.0 port.


obrázek

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup DVB-S2 tuneru, výstup chybí), IEC konektory (vstup a výstup) pro připojení pozemní antény nebo kabelové přípojky, jeden konektor SCART pro připojení k TV, optický S/PDIF konektor (koaxiální chybí), RS 232 konektor je nahrazen Mini USB portem, analogový audio výstup, kompozitní video výstup a 2 USB 2.0 porty.

Dále je tu HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a analogový modem.

Součástí balení je také obsáhlý manuál, HDMI kabel a USB WI-FI adaptér. Veškerá kabeláž pro připojení pevného disku je uvnitř přijímače.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně bezchybné češtiny. Myslím, že nemá smysl popisovat strukturu menu, která je téměř shodná s předchozími modely, které jsem zde již představil. Po prvním spuštění Vás přivítá starý známý průvodce, kde Vám nabízí různé typy připojení k TV (Scart, HDMI, YPbPr) a automaticky jednotlivé typy zkouší.

Struktura menu je perfektní a člověk si na ní snadno zvykne, nehledě na to, že použitím různých skinů si vzhled menu můžete změnit podle vašich představ. Trochu znalí uživatele Linuxu mohou třeba i některé položky odebrat, pokud je nechtějí používat.


obrázek

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl oficiální firmware 3.2.0. Pro značné rozšíření funkcionality jsem použil plugin Gemini. Tým autorů Gemini již delší dobu nevytváří své vlastní image, ale využívá oficiální firmware s tím, že nadstavba je řešena tímto elegantním pluginem. Protože se jedná o horkou novinku, tak nebylo dostupné velké množství alternativních firmwarů. Vyzkoušel jsem jen Oozoon a Nemesis. Na můj oblíbený Merlin Excalibur si ještě musím počkat.

Důvodem proč ještě nejsou další image je ten, že tento model se objevil na trhu před pár dny. Spousta programátorů dostala do ruky až nyní tento skvělý přístroj.

Nicméně programátoři Dream Multimedia jsou pilní jako včelka a již každý den je k dispozici experimentální verze. Já použil verzi z 3.11.2011, kde už byly nové drivery, které řeší některé problémy původního firmwaru 3.2.0 z továrny.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

Přijímač je schopný vyhledat kanály v rozsahu SR 1-45 Msym/s Vše zaleží na driverech pro satelitní tuner BCM 4505, který je v přijímači použit. Protože stejný tuner se používá v předešlých modelech DM500 HD a DM800 HD se (second edition) jsou již drivery dost slušně odladěné.


obrázek

Přijímač nelezl všechny kanály s různými nízkými SR (symbol rate), které jsem potřeboval a to i v normě DVB-S2/8PSK i QPSK. Testy byly prováděny na různých družicích, např. na Expressu AM44 na 11° západně.

Citlivost satelitního tuneru BCM 4505 bych hodnotil jako excelentní. O trošku lepší byl BCM4501 vestavěný v modelu DM8000 HD PVR první revize.

Testy v C pásmu probíhaly na mé oblíbené družici Express MD1 na 80° východně. Samozřejmě vše funkční.

Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné. Pokud bych měl porovnat s Dreamboxem 8000 se starým dobrým image Gemini 4.4, tak to vyšlo zhruba nastejno.

Hybridní tuner CXD 1891 pracoval také v pořádku, nalezl všechny muxy v DVB-T dostupné v mé lokalitě. Poté jsem provedl výměnu tohoto tuneru za druhý satelitní tuner BCM 4505. Upozorňuji, že všechny tunery se nachází v sortimentu firmy Omko Digital, stačí si jen vybrat.


obrázek

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky na paketech Skylink, CS link a freeSAT se zobrazují v pořádku (včetně diakritiky na velkých písmenech). Znaková sada se dá nastavit v menu, včetně jasu a transparentnosti teletextu. Zkušenější uživatelé si mohou nastavit i velikost teletextu (tohle ovšem nelze v menu, ale přímo ovlivněním hodnot v souboru „tuxtxt2.conf“).

Obrazovou kvalita HD tak i SD vysílání byla výborná. I přes Scart konektor lze nastavit formát obrazu u HD kanálů, což mnohé HD přijímače neumí. Dálkové ovládání je úplně nové, na rozdíl od předchozích typů Dreamboxů, má moderní vzhled, boky z leštěného hliníku a na konci dálkového ovládání podsvícený název „dreambox“

Opět se jedná o univerzální dálkové ovládání, tlačítka se dobře mačkají, jen na rozmístění tlačítek si budete muset zvyknout. Ale také nemusíte, lze použít i to staré dálkové ovládání. Vše je otázka zvyku.


obrázek

Přijímač je samozřejmě možno ovládat dálkově přes webové rozhraní. Vzhled webového rozhraní se neustále vylepšuje. Lze i streamovat jednotlivé programy do PC, zkoušel jsem jak IE 8.0, tak Firefox 7.0.1.

V přijímači je zabudovaný frontprocesor, jako u modelu DM8000 HD PVR. Přijímač tak můžete uvést do hlubokého spánku, kde je odběr nižší než 1W a navíc se přijímač probudí, pokud je naplánovaný nějaký časový záznam.

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Tento přijímač tak jako model DM800 HD se (second edition) umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts atd. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímač zvládá i DTS audio, pokud si nainstalujete příslušný plugin. Zpracování AAC audio stopy je bez problémů.

K dispozici je také funkce PIP (obraz v obraze), ale nelze zobrazit současně dva HD kanály, dva SD bez problémů nebo 1 HD a 1SD bez problémů. V malém PIP okně nelze HD kanál zobrazit. Je otázkou, zda je chyba ve firmwaru nebo je zde HW omezení. Podle informací z německého IHAD fóra by se mohlo jednat o HW omezení použitého čipu.


obrázek

Připomínku bych měl k modré LED diodě, která působí v noci mírně rušivě, ale s novým experimentálním firmwarem z díly Dream Multimedia již kontrolka nesvítí, tedy je problém vyřešen.

Doba startu přijímače (bootování) je cca 76 sekund, což je podstatně méně než u modelu DM8000 HD PVR.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Dreamcrypt a CI sloty

Přijímač má vestavěný dekodér Dreamcrypt se dvěma čtečkami. S alternativním firmwarem se z dekodéru stává univerzální čtečka karet. Obě čtečky dekodéru pod nainstalovaným cardserverem Newcs 1.70 pracovaly bez jakýchkoliv problémů. Jako klient byl použitý můj oblíbený Mgcamd.

Dekodér akceptuje karty různých systémů, samozřejmě i karty pro příjem českých a slovenských programů Cryptoworks (Skylink, CS Link , nebo freeSAT by UPC Direct) nebo ICE Irdeto (Skylink nebo freeSAT by UPC Direct).

Kdo chce mít vše bez práce, tak si nainstaluje Scam 3.60, který je zároveň server i klient. Snad jedno malé upozornění, zatím nepracují čisté karty Irdeto na public cardserverech.

Samozřejmě záleží na uživateli jaký cardserver a klienta si do přijímače nainstaluje.


obrázek

Přijímač má k dispozici 2 CI sloty. Neměl by být problém se žádným běžně dostupným modulem, samozřejmě vše je otázka driverů v použitém image.

Jednu chybu jsem ale našel, chybí zde funkce zvaná „high bitrate support“, kterou má model DM8000 HD PVR. To znamená, že není možno se žádným modulem přijímat HD kanály satelitní nabídky freeSAT by UPC Direct. Doplněno 11.11.2011: Nový firmware řeší problémy s příjmem HD programů platformy freeSAT by UPC Direct. Více zde.

Věřím, že je to jen otázka driverů pro obsluhu CI modulů, přeci jen tohle je první (!) oficiální image pro tento přijímač. Bohužel ani přes interní čtečku nešlo tyto kanály zprovoznit. V návodu k obsluze je však funkce „high bitrate support“ uvedena, takže lze očekávat, že bude tato chyba brzy odstraněna.

EPG

Elektronický programový průvodce je vynikající, tak jak bývá u Dreamboxů pravidlem. Samozřejmě záleží na použitém skinu. Dnes již existují různé pluginy pro zobrazování EPG, včetně získávání informací o filmech z internetu apod.


obrázek

Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. V EPG můžeme vyhledávat podle klíčového slova, které se nachází v názvu pořadu nebo v jeho popisu. Perfektní je funkce, která vám sdělí, kdy se daný pořad bude opakovat (v rámci načteného EPG).

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.

Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Tricolor zobrazovala také korektně (samozřejmě, že i na OLED displeji jede azbuka jako víno). Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení SATA 3,5“. Takže je zabudování disku na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný datový i napájecí kabel je sloučen do jednoho a je přímo zabudován v rámečku, kam se vkládá pevný disk. Velmi elegantní řešení, odpadá jakákoliv manipulace s kabely.


obrázek

Montáž je samozřejmě také popsána v návodu k obsluze.

Přijímač umožňuje dle návodu 8 programů současně nahrávat. Díky dvěma tunerům můžeme nahrávat ze dvou různých transpondérů. Tak jako u model DM8000 HD PVR tato informace o 8 programech není platná, přijímač toho zvládne více. Nahrával jsem i 12 SD programů současně a přijímači to nečinilo žádné obtíže.

Zde již byl vidět rozdíl oproti modelu DM8000 HD PVR, který již sotva „dýchá“, zato DM7020 HD je stále svěží. Omezení je pouze u nahrávání kódovaných programů, kde přijímač nahrává maximálně 8 různých kódovaných programů.

V případě HD programů přijímač zvládl nahrát čtyři skandinávské programy z družice Thor součastně (každý měl datový tok cca 12 Mbits/s). Kolaps nastal, až jsem dal přijímači nahrávat současně 8 HD programů ze Skylinku. Zde je vidět, že je přijímač skutečně velmi silný a výkonný.


obrázek

Přijímač umí samozřejmě interně sdílet dekódovací karty, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Záznam je vždy dekódovaný, tedy odpadají různé problémy jako u některých satelitních přijímačů, které nahrávají záznam kódovaný.

Pluginy (doplňkové programy) lze pohodlně stahovat přes internet. K dispozici je nepřeberné množství pluginů jako funkce stříhání záznamu nebo přejmenování souboru apod. Přenos do PC je nejrychlejší přes ethernet pomocí FTP klienta.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Převíjení pracuje bezvadně i u HD záznamů. Samozřejmě pracuje také posuv po skocích pomocí numerických tlačítek.

V záznamu lze vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

V přijímači jsem měl vestavěný můj oblíbený pevný disk Western Digital W10EVDS. Jedná se multimediální disk řady Green Power o kapacitě 1TB. Ne všechny disky musí fungovat, uživatelé na internetu si sdělují svoje zkušenosti, např. pracuje i 2TB disk výše zmíněné řady Green Power WD20EADS nebo Samsung EcoGreen F4.

Teplota přístroje je díky vhodně zvoleným ventilačním otvorům úměrná typu zátěže. Přesto si myslím, že by ventilátor s řízenými otáčkami jako u modelu DM8000 HD PVR rozhodně na škodu nebyl. Výrobce byl ale jiného názoru.


obrázek

Přenosová rychlost mezi Dreamboxem a PC dosahovala přes FTP kolem 11,5 MB/s, tedy síťová karta je vynikající, stejnou hodnotu má i Dreambox 8000 HD PVR. Opět malé povzdechnutí proč výrobce u nového modelu konečně nepoužil síťovou kartu 1Gbit/s, ale stále používá „jen“ 100 Mbit/s.

V balení přijímače je také přiložen WI-FI USB adaptér Realtek RTL8191S, který podporuje přenos dle normy IEE 802.11n. Tedy přenosová rychlost může činit reálně kolem cca 130 Mbit/s.

Bohužel můj router podporuje pouze 54 Mbit/s, takže přenosová rychlost byla cca 2,7MB/s, což odpovídá staré normě IEEE 802.11b/g, kde se dalo reálně dosáhat maximálně cca 20 Mbit/s.

Nahrávání je možné také na externí e-SATA pevný disk nebo na USB flash disk. Pro HDTV záznamy je nutné volit flash disky s opatrností, aby měly potřebnou rychlost zápisu. Přijímač by neměl mít problém s formáty EXT3, EXT2, NTFS a FAT32. Samozřejmostí je nahrávání na externí datové úložiště (NAS).


obrázek

Programování záznamů se uskutečňuje prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu a místo, kam bude záznam proveden. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače lze provést přes webovské rozhraní pomocí ethernetu nebo přes sériovou linku. Konektor RS232 je zde nahrazen Mini USB konektorem. Na editaci programů v PC lze použít např. vynikající Dreamset 2.35 nebo program DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox se používá např. program Dreambox Control Centrer (DCC).




obrázek

Při upgrade firmwaru bylo nutné vyjmout všechny USB zařízení.

Společnost Omko Digital a.s. nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým uživatelům na prodejnách Omko Digital i prostřednickým e-shopu zde.


obrázek

Zajímavé srovnání parametrů všech přijímačů Dreambox naleznete zde.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články