Quantcast

Vlastník platforem Skylink a CS Link dostal pokuty ve výši 15 milionů Kč

| Tisk

logo Dvě pokuty v celkové výši 15 milionů korun vyměřil ČTÚ (Český telekomunikační úřad) lucemburské společnosti M77 Group, vlastníkovi satelitních platforem CS Link a Skylink, za klamavou reklamu a nedostatečné informování o změně VOP.

První pokuta v maximální zákonné výši 5 milionů Kč byla udělena za klamavou reklamu - poskytování služeb placených služeb pod značkami GRATIS (platforma Skylink) a FREE (platforma CS Link). Druhá pokuta ve výši 10 milionů Kč dostala společnost za nedostatečné informování o změně Všeobecných obchodních podmínek služeb (VOP).

Celková výše pokut se ještě může zvýšit - ČTÚ totiž se společností M77 Group (dnes M7 Group) vede ještě třetí správní řízení, které ještě nebylo ukončeno.

Přinášíme kompletní rozhodnutí ČTÚ:

logo Z hlediska spotřebitelské agendy je v měsíci prosinci nutné zmínit především vydání a doručení rozhodnutí ve správních řízeních vedených se společností M77 Group S.A., která je na území České republiky poskytovatelem služeb satelitní televize Skylink a CS Link.

Ve správním řízení pro spáchání správního deliktu dle ustanovení § 24 odst. 1 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, uložil ČTÚ společnosti M77 Group S.A. pokutu v maximální zákonné výši 5 milionů Kč. Deliktu se společnost M77 Group S.A. dopustila tím, že nabízela pod označením GRATIS (u služby Skylink), resp. FREE (u služby CS Link) bezplatné balíčky služeb satelitní televize, ačkoli k jejich sledování je od 1. září 2012 nutné hradit servisní poplatek. Uvedený skutkový stav odpovídá popisu klamavé obchodní praktiky stanovené v příloze č. 1, písm. s) zákona na ochranu spotřebitele.



logo Ve správním řízení pro spáchání správního deliktu dle ustanovení § 118 odst. 14 písm. u) zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, vydal ČTÚ rozhodnutí, kterým konstatoval, že společnost M77 Group S.A. se dopustila označeného správního deliktu tím, že v rozporu s ustanovením § 63 odst. 6 téhož zákona nejpozději dne 15. května 2012 neuveřejnila v každé své provozovně a způsobem umožňujícím dálkový přístup informaci o změně smlouvy, spočívající ve změně Všeobecných obchodních podmínek služby „Skylink“ pro Českou republiku a Všeobecných obchodních podmínek služby „CS Link“ pro Českou republiku a neinformovala o této změně účastníky. Zároveň nejpozději dne 15. května 2012 neinformovala účastníky o změně podstatných náležitostí smlouvy spočívající v uvedené změně Všeobecných obchodních podmínek služby „Skylink“ pro Českou republiku a Všeobecných obchodních podmínek služby „CS Link“ pro Českou republiku a o právu účastníků ukončit ke dni nabytí účinnosti této změny, tedy dne 15. června 2012, účastnickou smlouvu, a to bez sankce, jestliže by nové podmínky účastník neakceptoval. Za spáchání uvedeného správního deliktu byla společnosti M77 Group S.A. uložena rovněž pokuta v maximální zákonem stanovené výši, a to 10 milionů Kč. ČTÚ zároveň uvádí, že výše uvedená rozhodnutí nenabyla právní moci a společnost se proti rozhodnutí v zákonné lhůtě odvolala.

ČTÚ v souvislosti se společností M77 Group S.A., stejně jako v předchozím měsíci, i v měsíci prosinci zaznamenala stížnosti účastníků týkající se nedostupnosti zákaznické linky služeb Skylink a CS Link. V tomto směru ČTÚ opětovně doporučuje spotřebitelům, aby důsledně uplatňovali své právo na reklamaci dle všeobecných obchodních podmínek obou služeb a v případě, že jejich reklamace nebude poskytovatelem služby vyřízena v zákonné lhůtě jednoho měsíce, aby u oblastního odboru ČTÚ příslušného dle místa svého bydliště uplatnili námitku proti vyřízení reklamace.

redakce





Reklama




Vybrané články