Quantcast

TV Nova začala testovat zvukový popis pořadu pro nevidomé

| Tisk

logo Televize Nova dnes zahájila testovací vysílání zvukového popisu pořadu pro nevidomé diváky, tzv. audiodeskripci. Tento zvukový popis je vysílán společně s obrazovou stopou v pozemním vysílání multiplexu 2 a divák si jej může manuálně vypnout nebo zapnout.

Ze zákona je vysílatel povinen tímto popisem opatřit 2 % vysílání, v případě televize Nova to budou nejsledovanější pořady – Televizní noviny, včetně Sportovních novin a Počasí, a seriály Ulice, Ordinace v růžové zahradě 2 a Gympl s (r)učením omezeným.

Zkušební vysílání bylo na TV Nova spuštěno ve středu 6. února 2013 v poledne s jednoduchým textem „Toto je test audiodeskripce“. Prvním pořadem se zvukovým popisem děje bude ve čtvrtek 7. února seriál Ulice, týž den budou následovat Televizní noviny, Sportovní noviny, Počasí a seriál Ordinace v růžové zahradě 2. Pravidelně budou kromě těchto pořadů audiodeskripci obsahovat také epizody seriálu Gympl s (r)učením omezeným.



V souvislosti se zahájením této služby je u starších typů settop boxů možný výskyt technických komplikací projevujících se výpadkem standardní zvukové stopy pořadu. V tomto případě je potřeba vypnout audiodeskripci v menu settop boxu, případně spustit nové ladění stanic,“ upozorňuje Josef Uher, technický ředitel skupiny Nova.

Pořady vysílané na TV Nova se zvukovým popisem budou v EPG a TV programu obsahovat mezinárodní piktogram AD (audio description), a to nejpozději do konce února 2013. Více informací diváci najdou na stránkách nova.cz, své dotazy mohou případně posílat na adresu dopisove@nova.cz.

redakce





Reklama




Vybrané články