Quantcast

Hello HD testuje kódování a karty Skylink

| Tisk

logo Operátor maďarské satelitní placené televize Hello HD zahájil technické testy kódovacího systému Irdeto provozovatele platformy Skylink.

"Testujeme," potvrdil webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která službu Skylink provozuje.

Systém podmíněného přístupu Irdeto (CAID 0624) se objevil zatím u čtyř programů Hello HD - konkrétně u stanic Cool, Nickelodeon, Sport Klub Hungary a TV Paprika na satelitu Eutelsat 9A (9°E), na kmitočtu 12,073 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK. Technické testy a jejich rozsah se může změnit.

Hello HD od svého startu v květnu 2008 používá kódovací systém systém Conax CAS 7 (CAID 0BAA).

"Je možné, že Hello HD bude v budoucnu používat naše karty," vysvětluje důvody připojení systému Irdeto k některým programům Hello HD Jaromír Glisník. "Nic není zatím rozhodnuto," dodal.

Zatímco Hello HD šíří své programy ze satelitu Eutelsat 9A (9°E), platforma Skylink nabízí své služby ze satelitu Astra 3B (23,5°E) a některé i ze sousední Astry (19,2°E).



Delší dobu se spekuluje o možném vstupu platformy Skylink na maďarský trh. Spekulace zesílily začátkem října, kdy M7 Group zahájila technické testy 22 maďarských stanic na nové kapacitě (12,207 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6, DVB-S2/8PSK). Mezi veřejnoprávními a komerčními kanály se objevilo několik placených programů určených speciálně pro maďarský trh. Na transpondéru byl i test maďarské verze sportovního kanálu Digi Sport, který mimo Digi TV nabízí pro DTH právě jen Hello HD.

Začátkem listopadu polovina nových maďarských stanic byla vypnuta a následně operátor představil balíček maďarských stanic pro diváky v České republice a na Slovensku. Po zahájení testů kódování Skylinku u programů Hello HD se spekulace o expanzi Skylinku do Maďarska vracejí.

redakce





Reklama




Vybrané články