Quantcast

Raketa Proton vynesla satelit Türksat 4A

| Tisk

Nosná ruská raketa Proton vynesla na orbitální dráhu telekomunikační satelit pro dalšího zákazníka - tureckého satelitního operátora Türksat AS.

Raketa Proton se startovacím blokem Breeze M odstartovala se satelitem Türksat 4A z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) v pátek 14.2.2014 ve 22:09 hodin středoevropského času. Start proběhl bez potíží, stejně tak i první technické testy na orbitální dráze. Družice bude dočasně zaparkována na pozici 50°E, kde proběhnou první technické testy nového kosmického aparátu. Zhruba po třech měsících se nový satelit přesune na pracovní pozici 42°E, kde nahradí dosluhující družici Türksat 2A.

Türksat 4A zhotovila a dodala japonská společnost Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) na bázi platformy DS2000. Družice je navržena pro poskytování televizního a rozhlasového vysílání a širokopásmových služeb na území Turecka, Evropy, střední Asie, na Středním východě a v Africe. Očekávaná životnost satelitu je 15 let.

Družice je vybavena 30 transpondéry s celkovou šířkou pásma 1750 MHz, z toho 2 transpondéry budou pracovat v Ka pásmu a zbývajících 28 v Ku pásmu.

Türksat 4A bude poskytovat 4 svazky pokrytí, které jsou znázorněny a popsány na následujícím obrázku. Atraktivní turecké programy zřejmě půjdou do východního svazku, který bude mít nově omezené pokrytí do Evropy. Může to znamenat problémy či konec příjmu těchto stanic s parabolami větších rozměrů u nás. Finální pokrytí ale může ještě doznat korekcí.


obrázek

mapa - Footprinty satelitu Türksat 4A (zdroj: Turksat SA):
v zelené barvě pokrytí v Ku pásmu FSS, svazek Afrika
v modré Ku pásmo BSS východní svazek
v červené barvě pokrytí Ku pásma BSS, turecký svazek
v oranžové a červené barvě pokrytí v Ku pásmu, BSS, západní svazek

Vybrané technické parametry - Türksat 4A

plánovaná pozice: 42°E
dodavatel satelitu: Mitsubishi Electric Corporation (MELCO)


platforma: DS2000
stabilizace družice: tříosá
pásma a pokrytí: Ku pásmo BSS s pokrytím Turecka a západní svazek (Turecko, severní Afrika, Evropa) a východní svazek (Turecko, Střední východ, Asie); Ku pásmu FSS/Ka pásmo (Afrika, Turecko a Německo)
počet transpondérů: 30 (2 v Ka a 28 v Ku pásmu)
celková šířka pásma: 1750 MHz
pokrytí družice: Turecko, Evropa, střední Asie, Střední východ, Afrika

Další start Protonu proběhne za měsíc (15.3.2014), kdy na orbitální dráhu má vynést dva ruské telekomunikační satelity Express AT1 (plánovaná pozice 56°E) a Express AT2 (140°E). Prvně uvedený satelit bude zajímavý i pro diváky ve střední Evropě.

redakce





Reklama




Vybrané články