Quantcast

Polsko: 1.11.2016 by mohly skončit SD duplicity na satelitu

| Tisk

logo Na polském trhu odstartovala dne 3.10.2008 nabídka Televize na kartě (TNK), která umožnila (zpočátku zcela) bezplatný příjem některých programů TVP a TVN. Při startu nové služby bylo zároveň uvedeno, že nabídka bude poskytována do 31.10.2016 a zdálo se, že tomuto vzdálenému datu bude těžko uvěřit. Ve skutečnosti má tento termín hlubší význam.

Osoba, která jej stanovila, měla vizionářský talent, protože vše nasvědčuje tomu, že nabídka Televize na kartě (SD) se dožije přesně stanoveného termínu. Konec TNK SD může znamenat i konec polských kanálů v SD, které mají své protějšky v HD rozlišení na satelitu či migraci stanici do DVB-S2 multiplexů.

Operátor služby Televize na kartě rozeslal distributorům informace, že datem 31.10.2016 je ohraničena životnost služby a to znamená, že karty TNK SD s aktivací placené nabídky, které překročí tento termín nebudou akceptovány.

To je důležité pro mnoho zákazníků. Pokud má někdo aktivní TNK SD nabídku a například 15.12.2014 se rozhodne nabít svoji pre-paid kartu na dobu 24 měsíců, nebude takový požadavek splněn, protože překračuje termín 31.10.2016.

Stanovený termín 31.10.2016 může znamenat postupné ukončení SD programů (například HBO) a spuštění nových stanic již v DVB-S2 multiplexu (například Puls 2, TVP ABC, TV Republika, Stopklatka, Da Vinci Learning a řadu dalších. Listopad 2016 může znamenat nejenom konec TNK SD ale také konec šíření duplicit SD stanic, které mají svoji HD verzi, případně migraci programů do DVB-S2, čímž se získá mnoho kapacity na pronajatých transpondérech na satelitech Eutelsat Hot Bird.

Podobný krok provádějí i ostatní operátoři DTH služeb v Evropě - například řecká platforma Nova nebo německá Sky Deutschland či česko-slovenská platforma Skylink. Ta již nahradila mnoho SD stanic jejími HD verzemi (Sport 2 HD, Eurosport 2 HD, Nat Geo Wild HD, History HD, Film Europe Channel HD, HBO HD).



Ukončení SD verzí stanic v Polsku a migrace programů do DVB-S2 multiplexů je komplikováno faktem, že provozovatelé využívají simulcrypt a řada stanic je společná pro nc+, Cyfrowy Polsat, Orange a naopak. V případě dohody všech operátorů může dojít k popisovaným změnám v distribuci polských stanic. Trh je již dostatečně nasycen satelitními HD přijímači a při současném tempu je listopad 2016 jako reálný termín pro všechny změny.

využito informací satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články