Quantcast

RTVS chystá satelitní šíření svých programů v HD

| Tisk

logo Satelitní diváci se zřejmě již brzy dočkají dalších slovenských programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Telerozhlas RTVS totiž chystá trvalé šíření obou stanic v HD kvalitě na satelitu. Trvalé HD vysílání programů Jednotka a Dvojka na satelitu by mohlo být realitou do několika měsíců.

"Priniesť trvalú distribúciu našich programových služieb v HD rozlíšení prostredníctvom satelitnej platformy zostáva naďalej našou prioritou. Avšak vzhľadom na obmedzené finančné možnosti RTVS nedokážeme túto službu v súčasnosti zazmluvniť natrvalo," uvedl webu Živé.sk Andrej Doležal, šéf techniky RTVS.

Slovenský veřejnoprávní vysílatel RTVS nyní vyjednává s poskytovateli satelitní kapacity a uplinku. Záměrem telerozhlasu je vysílat své programy na satelitu už jen v HD rozlišení.

"Priniesť trvalé vysielanie oboch programových služieb v HD čo najskôr bude dôležité aj vzhľadom na nevyhnutné a celkom logické vypnutie SD vysielania. Neplánujeme totiž pokračovať v SD vysielaní po uplynutí viazanosti súčasnej zmluvy," dodal.

logo Stávající smlouva podle zjištění webu Živé.sk skončí v prosinci 2016. Po tomto datu by měly být programy Jednotka a Dvojka šířeny jen v HD kvalitě. Distribuční signál obou programů je umístěn v multiplexu společnosti Towercom na satelitu Astra 3B na pozici 23,5°E. Stanice jsou dostupné zákazníkům satelitní platformy Skylink.

RTVS přichystala satelitním divákům ochutnávku obsahu v nativním HD rozlišení. Začátkem května 2014 umístila na Astru svůj HD kanál STV HD (RTVS HD), který přepíná mezi kanály Jednotka a Dvojka podle toho, který z programů má atraktivní obsah v HD kvalitě. Diváci tak mohli sledovat přenosy z MS v hokeji, MS ve fotbale či Tour de France a řadu dalších pořadů. Dočasná distribuce STV HD byla v pátek 8.8.2014 dopoledne ukončena. Odpoledne byla opět obnovena.

Ukončení SD programů a nahrazení jejich HD verzemi chystá také Česká televize (ČT). Podle předběžných plánů má od roku 2016 vysílat své programy přes Astru jen v HD kvalitě. Pro diváky se staršími SD přijímači to znamená vyměnit stávající přístroj za nový. Změna formátu vysílání se bude zatím týkat jen satelitních diváků, pozemní distribuce ve stávající podobě bude zatím zachována.



Pokud půjde vývoj podle předběžných plánů, v migraci z SD na HD distribuci zřejmě předstihneme i sousední země. Podle dřívějších zpráv mají německé veřejnoprávní ARD a ZDF ukončit šíření ve standardním rozlišení až v roce 2019, komerční televize až v roce 2023.

Zhruba za dva roky mohou být SD programy v Polsku nahrazeny jejich HD verzemi. Stát se má po skončení platnosti nabídky TNK.

redakce





Reklama




Vybrané články