Quantcast

Příjem francouzské satelitní televize: Fransat, TNT SAT (1.)

| Tisk

logo Po zkušenostech z příjmu ruské placené satelitní televize Trikolor a Raduga TV, které jsem představil v minulosti na tomto serveru, bych se v dnešním článku rád věnoval příjmu francouzské televize ze satelitu. Ve Francii se poskytují bezplatně dvě primární služby Fransat a TNT SAT, které obsahují programy šířené v pozemním digitálním vysílání ve Francii.

Většina těchto programů je na satelitech kódována z důvodů omezených autorských práv pouze pro území Francouzské republiky. Dále jsou k dispozici klasické placené platformy jako CanalSat France, Bis TV (AB-SAT), Orange France a BeIn Sport.

Fransat

Satelitní televize Fransat je šířena prostřednictvím družice Eutelsat 5 West A na pozici 5° západně. Vznikla v roce 2009 jako náhrada za analogové vysílání v přenosové soustavě SECAM na této pozici. Většina programů se kóduje v systému podmíněného přístupu Viaccess - Orca. Právě tento systém kódování chce do budoucna využívat i společnost M7 Group S.A., která u nás provozuje satelitní televizi Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Přístupová karta FRANSAT

Příjem programů z této pozice je bezproblémový i na parabolách menších rozměrů, s velkou signálovou rezervou lze použít 60 cm parabolu. Pro příjem programů nabídky Fransat musíte vlastnit speciální dekódovací modul Fransat nebo satelitní přijímač certifikovaný pro tuto službu. Tyto možnosti si dále podrobně popíšeme. Vlastní satelitní přijímač nebo televizor použít lze za předpokladu, že má rozhraní CI+ a bude kompatibilní s dekódovacím modulem Fransat.

Jaké programy nabídka Fransat aktuálně obsahuje? Jedná se o tyto kódované programy TF1, M6, W9, NT1, D8, France 4, Canal + France clair Fransat, NRJ 12, BFM TV, I>Télé, D17, Gulli, Arte France a 24 regionálních kanálů Fransat 3.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Dekódovací modul Aston pro FRANSAT

Volně se vysílají programy France 2, France 3 Sat, France 5, France Ô, TMC a LCP.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Dekódovací modul Neotion pro FRANSAT

Volně jsou vysílány také tematické a lokální kanály TV5 Monde, BFM Business, KTO, TV8 Mont Blanc, Astro Center TV, Vosges TV a D!CI TV. Všechny výše uvedené programy jsou vysílány v SD rozlišení.

Nabídka Fransat však obsahuje také 10 HD kanálů, které jsou samozřejmě kódované: TF1 HD, France 2 HD, M6 HD, Arte HD, 6ter, HD1, RMC Découverte HD 24, Chérie 25, L'Équipe 21 a Numero 23.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Dekódovací modul Metronic pro FRANSAT (foto: Fransat)

Kódované programy RMC Découverte a L'Équipe 21 jsou nabízeny také i v SD rozlišení.

Zvláštní statut má program ETB1, který je určen pro Baskicko. Jedná se o regionální vysílání určené právě pro obyvatele Baskicka. O zpřístupnění tohoto kódovaného programu na kartě Fransat je nutné požádat na speciální webové stránce. Aktivace je provedena do 24-48 hodin. Osobně mohu potvrdit, že v tomto časovém rozmezí mi byl program aktivován.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Menu dekódovacího modulu Aston Minisat HD Easy

Pro příjem nabídky satelitní televize Fransat je zapotřebí mít speciální dekódovací modul Viaccess – Orca, který zakoupíte společně s dekódovací kartou Fransat. Platnost karty není nijak omezena. Nicméně provozovatel si vyhrazuje právo její výměny, pokud by došlo k ohrožení bezpečnosti tohoto kódovacího systému.

Na území Francie jsou na trhu tři dekódovací moduly určené pro satelitní televizi Fransat. Součástí balení modulu je vždy i dekódovací karta Fransat a návod k použití. Moduly se liší cenou a jejím výrobcem. Dekódovací modul je vždy v provedení CI+ 1.3. Výrobci jsou firmy Neotion, Aston a Metronic.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Menu dekódovacího modulu Aston Minisat HD Easy (Možnost nastavení rychlosti přenosu dat)

K dispozici jsem měl moduly Neotion Fransat CAM a Aston Minisat HD Easy Fransat CAM. Tak jako i u nás nelze použít každý modul do všech TV přijímačů, kompatibilitu je třeba vyzkoušet. Na webu provozovatele služby Fransat najdete seznam TV přijímačů, které jsou s moduly kompatibilní. Samozřejmě tento seznam není zdaleka úplný.

Zásadní podmínkou je, aby v TV přijímači nebo v satelitním přijímači bylo CI+ rozhraní. Starší rozhraní CI nelze použít, modul nahlásí, že je vložen do slotu, který není CI+. Obdobná situace byla u modulu pro českou placenou platformu Digi TV, který zde byl nedávno testován.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Hlavní menu dekódovacího modulu Neotion

Menu modulu Neotion Fransat CAM je k dispozici pouze ve francouzštině a angličtině. V menu najdeme samozřejmě i platnost oprávnění na kartě. Operátor Fransat posílá zápisy oprávnění na kartu na rok dopředu a poté je automaticky prodlužuje. Pouze u baskického programu ETB1 je zápis oprávnění na jeden měsíc a poté je automaticky prodlužován.

Menu modulu Aston Minisat HD Easy Fransat CAM je k dispozici v několika jazycích včetně např. ruštiny. Pochopitelně čeština chybí. Zajímavostí tohoto modulu je volba velikosti transportního datového toku v menu modulu! Modul Aston podporuje funkci dualdecrypt (dekóduje live 2 programy na jedné frekvenci pokud tuto funkci podporuje i TV/přijímač). Modul má dokonce LED kontrolku, která indikuje jeho provoz.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Menu dekódovacího modulu Neotion: Podmíněný přístup

Po vložení dekódovacího modulu Fransat do přijímače/televizoru s CI+ rozhraním proběhne jeho autentifikace (ověření) v několika krocích. Náběh modulu je poměrně rychlý (rychlejší než CI+ moduly pro Irdeto).


obrázek

▲ Obr č. 9 - Přijímač NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat

Karta se nikde neregistruje, prostě se vloží do modulu a po krátké chvíli naskočí obraz.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Menu přijímače NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat: Hlavní menu

Oba moduly jsem vyzkoušel vložit do satelitního přijímače TechniSat TechniStar SIR, který obsahuje rozhraní CI+. Je to jeden z mála přijímačů na našem trhu co má rozhraní CI+, většina satelitních přijímačů používá starší CI rozhraní! Bohužel jsem nebyl s výsledkem dekódování v obou případech spokojen. Po nějaké době (řádově hodiny) došlo k zadrhávání a přerušování zvuku na všech programech. Obraz byl v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Menu přijímače NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat: Informace o programu

V modulu Aston Minisat HD Easy Fransat CAM jsem zkoušel nastavovat různé rychlosti transportního datového toku, dokonce jsem použil i regulovatelný útlumový článek, protože signál z uvedené družice je velmi silný a některé Technisaty jsou na vysokou úroveň signálu velmi háklivé, mohlo by dojít k přehlcení vstupní části přijímače.

Bohužel vše bylo marné. Provedení sběrnice CI+ u přijímačů TechniSat a to zejména v tzv. prémiové řadě ISIO je mírně řečeno „nestandardní“. S moduly Neotion Irdeto (Skylink modul) mají tyto přijímače značné problémy a ne jenom s nimi. Zejména je kritická situace při použití dvou CI+ modulů. Částečným řešením je použití modulu Technisat Irdeto, ale i zde jsou omezení zejména u freeSATu, ale i u Skylinku.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Menu přijímače NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat: Programové informace

TechniSat tuto situaci u modelové řady ISIO 1 vyřešil tak, že vyrobil novou řadu ISIO 2, která však obsahuje pouze jedno CI+ rozhraní, tedy modul se již nemá s čím „hádat“. Na jednom nejmenovaném serveru jsem četl vyslovené autorovy „ódy na radost“ nad novým dvoutunerovým přijímačem Digit ISIO S2. Ano je jistě pravdou, že má přijímač excelentní obraz, jednoduchou obsluhu, řadu funkcí apod.

Bohužel dvoutunerorý přijímač TechniSat potřebuje pro naše CZ/SK podmínky bezpodmínečně existenci dvou CI+ slotů. Pokud je nemá, musí v určitých situacích nahrávat v zakódovaném tvaru a uživatel je tak vystaven „loterii“, zda daný záznam uvidí nebo ne. Důvodem je totiž pravidelná změna klíčů v samotném systému Irdeto (např. u freeSATu každých cca 20 minut) a další časté změny operačním klíčů samotným operátorem.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Menu přijímače NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat: EPG stanice

Ale zpět k samotnému dekódovacímu modulu Fransat. Protože nemám k dispozici TV se satelitním tunerem a CI+ sběrnicí rozhodl jsem se jít „do jistoty“ a zakoupit přijímač, který bude pro danou službu certifikován. Seznam takovýto přijímačů najdete na webu operátora Fransat zde.

Takovéto certifikované přijímače jsou označeny logem „Fransat“ a logem „Via Eutelsat“. Z široké nabídky přijímačů jsem se rozhodnul pro satelitní přijímač NovaSat Diginova HD VA. Jedná se o jednoduchý levný jednotunerový HD přijímač s vestavěným dekodérem Viaccess – Orca. Výrobcem je německá firma Telestar Digital GmbH. V podstatě je to taková „levnější pobočka TechniSatu“.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Menu přijímače NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat: Vyhledávání programů

Výběr přijímače byl z mé strany záměrný. Předpokládal jsem, že přijímač bude mít výborný obraz a jednoduchou obsluhu a v tom jsem se vůbec nezklamal. Druhou eventualitou ve výběru by byl přijímač Humax, ale od jeho výběru jsem upustil, protože dálkové ovládání má stejný IR kód, jako má ovládání mého ruského přijímače GS HD9305 pro Trikolor TV.

Je zde i vidět „jiný přístup“ Technisatu k výrobkům určených pro Francii, tedy ne pro východní trhy. Software je prostě udělán tak, aby byl přijímač plně funkční, bez žádných zásadních chyb. Dizajn přijímače jako i jeho konstrukce odpovídá modelové řadě TechniStar.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Menu přijímače NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat: Nastavení výhozího transpondéru

Úvodní průvodce naladí programy nabídky Fransat (je to takový fastscan jako u Skylinku). Přijímač je certifikován pro službu Fransat, z toho vyplývají i některá nám známá omezení. Programy nelze mazat ani třídit, ale je možné je vložit do favoritního seznamu a zde mazat nebo setřídit podle našich požadavků.

I po vypnutí a opětovném zapnutí přijímače zůstane přijímač na posledně sledovaném kanále ve favoritním seznamu. V menu přijímače lze nastavit audio jazyk primární tak i audio jazyk sekundární, o tom se nám u řady TechniStar může jen zdát.

Přijímač kromě nabídky Fransat umí naladit i další programy, ale jenom ty volné. No ani by to nemělo smysl, kdyby ladil kódované programy z jiných nabídek, přijímač má jen vestavěný dekodér Viaccess – Orca pro Fransat a je primárně určen pro tuto službu.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Menu přijímače NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat: Konfigurace antény

Nahrávání je možné na externí pevný disk nebo flash disk. Jeden kódovaný program můžeme nahrávat a druhý kódovaný program sledovat ze stejné frekvence (Pozn. u našeho Technistaru SIR můžeme nahrávat jen to, co současně sledujeme). Všechny nahrávky jsou šifrované přijímačem, je to stejné jako u nás u certifikovaných přijímačů Skylink Ready. Ano, mohl by umět nahrávat volné programy bez šifrování, ale to u takového jednoúčelového přijímače nevadí.

Přijímač lze bez problému zaregistrovat na prodlouženou tříletou záruku přímo na webu francouzského TechniSatu.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Menu přijímače NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat: TV list



Ve Francii lze zakoupit pro službu Fransat také dvoutunerové přijímače a přijímače s vestavěným pevným diskem různých značek např. Humax, Aston, Strong, Neli Sat atd. Součástí balení přijímače je i dekódovací karta Fransat.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Menu přijímače NovaSat Diginova HD VA pro příjem nabídky Fransat: Informace o transpondéru

Na kartě Fransat lze aktivovat i placené programy platformy Bis TV nebo BeIn Sport.

pokračování příště

ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články