Quantcast

Xtrend ET10000 - luxusní vícetunerový HD PVR satelitní přijímač

| Tisk

V dnešní recenzi vám nepředstavím žádnou horkou novinku letošní zimy, ale luxusní high endový satelitní přijímač Xtrend ET10000, který na tomto webu ještě nebyl recenzován. Tento přijímač je na trhu již několik měsíců, takže si můžeme plně zhodnotit jeho užitné vlastnosti a chování v praxi.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Přijímač Xtrend ET-10000, přední panel (černé provedení)

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Přijímač Xtrend ET-10000, přední panel

Xtrend ET10000 je vlajková loď firmy Xtrend jejíž vybavení je opravdu špičkové. Jedná se o linuxový HD PVR satelitní přijímač s oblíbeným operačním systémem Enigma 2. Přijímač pracuje ve FULL HD rozlišení 1080p.

Standardním vybavením jsou dva výměnné satelitní DVB-S2 tunery, přičemž má přijímač ještě k dispozici dva volné sloty pro další výměnné tunery. Z Xtrendu ET10000 tak můžete vytvořit plnohodnotný čtyřtunerový přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Přijímač Xtrend ET-10000, zadní panel (z modelu v bílém provedení)

K dispozici jsou kromě výměnných tunerů satelitních také tunery hybridní. Hybridní tuner dokáže přijímat digitální pozemní vysílání v normě DVB-T a také v nové normě DVB-T2 nebo digitální kabelové vysílání v normě DVB-C.

Přijímač je schopen příjmu SD a HD signálů v kompresi MPEG-2 a MPEG-4/H.264 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2. Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový procesor Broadcom 7424 s hodnotou 3000 DMIPS a taktovací frekvencí 1,3 GHz.

Xtrend ET10000 obsahuje vskutku velké paměti Flash 1GB a RAM 2GB. Pro takovýto přijímač není problém i funkce PIP HD (obraz v obraze dvou HD kanálů). Do přijímače lze vestavět 3,5“ nebo 2,5“ SATA II pevný disk.

Síťové připojení ethernet zde najdete dokonce dvakrát. Jednou s rychlostí 1 Gbps, po druhé s rychlostí 100 Mbps. Multimediální chipset je na špičkové úrovni, přijímač přehrává velké množství různých video formátů včetně videí s vysokým datovým tokem.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Přijímač Xtrend ET-10000, dálkové ovládání

Dva CI sloty pro vložení libovolných dekódovacích modulů jsou u takového přijímače samozřejmostí, tak jako vestavěný dvojitý dekodér Conax.

Součástí originálním softwaru od výrobce je webový prohlížeč Opera a podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV. K dispozici je i funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Tento high endový přijímač patří mezi to nejlepší co je na našem trhu k dispozici.

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černé (výrobcem označeno jako G-Edition) nebo bílé (white) barvě. Přijímač má robustní provedení, čemuž odpovídají i jeho rozměry 380 x 240 x 60 mm (Š x H x V). Přednímu panelu vévodí pěkný Full Dot Matrix VFD display, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Přijímač Xtrend ET-10000, pohled pod kapotu

Na předním panelu přijímače lze uprostřed nalézt tlačítko sloužící pro zapnutí/vypnutí přístroje (podsvícené) Pod odklopným víčkem nacházíme tlačítka pro základní obsluhu přijímače, dvě čtečky dekodéru Conax, dva CI sloty a jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu jsou čtyři F konektory (vstup a výstup satelitního tuneru A a B), konektor SCART pro připojení k CRT TV, optický audio S/PDIF konektor, komponentní YPbPr výstup, analogový audio výstup, video CVBS výstup, 4 USB 2.0 porty a dvě síťové rozhraní Ethernet (1x 1 Gbps, 1x 100 Mbps).

Dále je tu HDMI 1.4 výstup pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a také je zde HDMI vstup pro připojení externích zařízení. Nechybí zde ani kolébkový vypínač.

Součástí balení je návod k obsluze, napájecí kabel, HDMI kabel, Loop-Through kabel, šroubky pro montáž pevného disku a spojený SATA + napájecí kabel, který je určen pro připojení HDD v přijímači.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Struktura menu je daná použitým image. Jelikož se jedná o Enigmu 2 tak zaleží plně na uživateli, jak si graficky přizpůsobí menu přijímače. Mezi základní položky hlavního menu patří Časovač, Informace, Pluginy, Nastavení a Standby/restart.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Přijímač Xtrend ET-10000, nainstalované 4 tunery

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední tovární image, jehož funkcionalita je značně omezena. K dispozici je nyní celá řada alternativních firmwarů od týmů Open PLi, Open ATV, HDMU, Open HDF, Open XTA a pod. Pro testování přijímače jsem použil poslední verzi oblíbeného image Open PLi. Do uvedeného image jsem si doinstaloval všechny potřebné pluginy, abych si mohl užít všech funkcí přijímače naplno.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. V návodu nenaleznete žádné technické údaje o rozsahu symbolových rychlostí SR, které by měl přijímač zpracovat. Experimentální metodou jsem zjistil rozsah SR cca 1-45 Msym/s v normě DVB-S i DVB-S2 (8PSK/QPSK). To je jistě velmi slušný výsledek.

V přijímači jsou standardně vloženy dva výměnné satelitní tunery typ AVL6211. Do dalších dvou volných slotů uvnitř přijímače jsem nejprve vložil další dva kusy stejných satelitních tunerů. Získal jsem tak plnohodnotný čtyřtunerový satelitní přijímač. Se všemi čtyřmi tunery současně pracoval přijímač zcela bez problémů.

Citlivost/selektivitu výměnných satelitních tunerů bych hodnotil jako výbornou. V porovnání s referenčním přijímačem Dreambox DM8000 HD PVR s tunery BCM4501 byl o něco lepší tuner v Dreamboxu. Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je svižné (cca 1-2 sec). U SCPC kanálů jsou tunery velmi citlivé na přesné zadání frekvence, u nejnižších symbolových rychlostí SR je odchylka pouhých cca +/- 0,5 MHz.

Přijímač si hravě poradil s příjmem extrémně vysokých SR jako např. programy BBC na Intelsatu 907 (27,5° západně). Tuner AVL6211 má výjimečně problémy se zaklíčováním některých frekvencí, konkrétně jsem narazil na problém na Astře 2F na pozici 28,2° východně, transpondér BBC – 11023/H nebo transpondér RSCC - 12732/V na družici Yamal 402 na pozici 55° východně. Bude to zřejmě otázka použitých driverů.

Nutno upozornit, že do přijímačů Xtrend ET10000 se používají jiné typy satelitních a hybridních tunerů než pro ostatní přijímače značky Xtrend kromě modelu ET8000. Rovněž nejsou povoleny úplně všechny možné kombinace tunerů, přesná specifikace je uvedena v návodu k obsluze.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Přijímač Xtrend ET-10000, info banner

Dále jsem si vyzkoušel do slotu „4“ vložit hybridní tuner typ Si2169 a v menu přijímače jsem ho přepnul do režimu digitálního pozemního vysílání DVB-T/T2. Pomocí tohoto tuneru jsem naladil všechny programy digitálního pozemního vysílání, které jsou dostupné v mé lokalitě příjmu. Automatické ladění je trochu delší, protože tuner hledá nejprve na kanále v normě DVB-T a poté na tom stejném kanále v normě DVB-T2.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku. Rovněž není problém s azbukou. Obrazová kvalita je špičková jak v HD, tak i u SD programů. Xtrend ET10000 má opravdu brilantní obraz, řekl bych, že ještě lepší než minule testované modely Xtrend ET7000 a ET7500.

Analogový video výstup na scartu byl v pořádku na rozdíl od minule testovaných modelu Xtrendu. Nicméně na pozadí se občas objevovalo slabé moaré, které nebylo způsobeno pevným diskem, který jsem do přijímače zabudoval, ani vestavěným ventilátorem, ani rozdílem zemních potenciálů na vstupech tunerů. Po příčině jsem dále nepátral, přeci jen asi tento výstup by málokdo použil a navíc to mohla být pouze lokální záležitost.

Dálkové ovládání nemá příliš dobrou povrchovou úpravu, ihned vidíte otisky prstu, navíc je příliš dlouhé, takže jeho ergonomie tím trošku utrpěla. Rozumím, ale požadavku výrobce mít na každou funkci tlačítko na dálkovém ovladači. Co je ale důležité pro uživatele, je úhel směrovaní DO a ten je příjemně široký, tlačítka se dobře mačkají a reakce na povely z DO jsou velmi rychlé.

Úspěšně jsem si také vyzkoušel plugin pro změnu dálkového ovládání na typ Omega (dodávané pro starší modely Dreambox). Součástí každého image je i vestavěné webové rozhraní, pomocí kterého můžeme Xtrend ovládat z PC nebo jiného mobilního zařízení (smartphone s Androidem). Bez problému funguje streamování HD kanálů do PC.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Přijímač Xtrend ET-10000, hlavní menu

Image Open PLi nabízí k instalaci celou škálu pluginů (doplňkových programů). Vyzkoušel jsem si plugin „Bitrate“ na měření rychlosti datového toku videa a audia se kterým měly minule testované Xtrendy problém. Plugin pracoval zcela bez závad. Je vidět, že výrobce za těch pár měsíců co je přijímač v prodeji, odladil různé softwarové nedostatky.

Xtrend ET10000 jede i při velkém zatížení jako drak. Je to vidět zejména v náročnějších aplikacích jako je např. HbbTV - hybridní televizní vysílání nebo při používání webového prohlížeče Opera. Pohyb v menu je svižný a bezproblémový. HW základ přijímače je skutečně na vynikající úrovni.

Procesor 3000 DMIPS s taktovací frekvencí 1,3 GHz je opatřen mohutným pasivním chladičem. Kromě samotných pasivních prvků jako jsou i otvory na horním krytu přijímače a ze spodu je přijímač opatřen i aktivním chlazením v podobě malého ventilátoru, který je umístěn pod vestavěným pevným diskem.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Přijímač Xtrend ET-10000, EPG programu

K celkovému řešení chlazení přístroje bych měl řadu výhrad, horní kryt by si zcela jistě zasloužil mnohem více ventilačních otvorů. „Nohy“ na kterých stojí přijímač, jsou příliš nízké, takže účinnost ventilátoru zabudovaného na spodu přístroje je omezena. Je třeba si uvědomit, že „v plné palbě“ se přijímač dost hřeje. Přispívají k tomu nejen 4 tunery, ale samozřejmě 3,5“ HDD.

Pokud je použito méně tunerů a je použit třeba menší 2,5“ HDD, tak se samozřejmě teplota přístroje úměrně tomu zmenší. Další možností je použití mých oblíbených SSD pevných disků, které vůbec nehřejí a jsou absolutně bezhlučné díky použité technologii.

Plugin „BackupSuite“ slouží pro zálohování celého image Xtrendu. Samozřejmě, že nesmím zapomenout na plugin „FastScan“, který nám umožňuje bleskově naladit všechny programy satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Přijímač Xtrend ET-10000, detail EPG

Softwarová podpora je vynikající, zejména co se týká alternativních tvůrců softwarů, ze strany výrobce by mohla být trochu pružnější.

Xtrend ET10000 rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Multimediální chipset v kombinaci se silným HW umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv, wmv atd. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímač zvládnul bez trhání přehrát i testovací MKV video „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps!


obrázek

▲ Obr č. 11 - Přijímač Xtrend ET-10000, vyhledávání programů

Přijímač zvládá i DTS audio. Zpracování AAC audio stopy je bez problémů. Díky použitému procesoru si můžete vychutnat funkci PIP – obraz v obraze a to s oběma obrazy v HD rozlišení. To zvládne jen minimum přijímačů na našem trhu.

Přijímač je samozřejmě možno ovládat dálkově přes webovské rozhraní v z PC nebo jiného mobilního zařízení (smartphone s Androidem). Bez problému funguje streamování HD kanálů do PC.

Samozřejmě funguje i streamování kanálu z jednoho přijímače ve vaší domácí síti do Xtrendu ET10000, které jsem podrobně popisoval v recenzi přijímače VU+ Zero. Jako zdrojový přijímač posloužil můj přijímač VU+ Ultimo. Ani se streamováním HD kanálu nebyl žádný problém.

Xtrend ET10000 má však i další velmi zajímavou možnost připojení a to externího zařízení přes HDMI vstup! Můžete takto zapojit druhý satelitní přijímač nebo DVD přehrávač, kameru apod. Na Xtrendu pak můžete nahrávat A/V signál z těchto externích zařízení.

Jako zdrojový signál jsem zkusil připojit přijímač VU+ Ultimo, A/V signál se skutečně objevil na Xtrendu, nicméně nahrávka byla bez zvuku. Poté jsem vyzkoušel jako zdroj francouzský přijímač Diginova NovaSat se stejným výsledkem, navíc HD kanály kde je zapnuto HDCP šifrováni nebyly na Xtrendu zobrazeny vůbec, objevila se pouze hlášení, že zobrazení není možné na tomto zařízení.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Přijímač Xtrend ET-10000, ruční vyhledávání

Je zde HW limitace přístroje, že není možné se současně dívat na zdroj připojený ve vstupu HDMI IN a současně z něho nahrávat. Jakmile zvolíme např. nahrávání přes časovač v režimu stand-by, tak by měl být již záznam v pořádku včetně zvuku.

Upgrade přijímače lze provést pomocí USB flash disku obdobně jako u přijímačů VU+. Na editaci programů v PC jsem použil Dreamset 2.39. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Xtrend lze použít libovolného FTP klienta, já jsem použil DCC (Dreambox Control Centrer).

Rychlost bootování je velmi dobrá, v mém případě s image Open PLI a nainstalovanými některými pluginy byla doba pro nastartování přijímače cca 40 sec.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Conax a CI sloty

Dvě čtečky dekodéru Conax lze používat v alternativním image jako univerzální čtečky karet. Samozřejmě musíte mít nainstalovaný a nakonfigurovaný příslušný cardsever, který je zároveň i klientem.

Výběr vhodného pluginu je na uživateli, pro běžnou potřebu stačí cardserver Scam 3.60, který není třeba nijak konfigurovat a plně obslouží karty ICE IRDETO (Skylink a freeSAT).

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě!

Nicméně i zde si poradíme, přijímač má dva CI sloty pro vložení dekódovacích modulů. Stačí tedy použít vhodný dekódovací modul Irdeto s certifikací Skylink Ready a vše běží jako pila.

Úspěšně byly testovány moduly SMIT Irdeto, Neotion Irdeto, TechniSat Irdeto, Mascom, AlphaCrypt apod.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Přijímač Xtrend ET-10000, Satfinder

Byla provedena také kontrola na HD kanálech freeSAT by UPC Direct, jak přes cardserver tak i přes CI modul se kanály zobrazovaly v pořádku.

EPG

Elektronický programový průvodce je prostě skvělý, zde se stále opakuji. V image OpenPLi není žádný problém, takže jsem ho nečekal ani u tohoto high endového přijímače.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT by UPC Direct zobrazovaly v pořádku. Stačí mít jen správně vyplněný soubor „encoding.conf“.

Tradičně mě zajímalo zobrazování azbuky na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV, i zde bylo vše v naprostém pořádku, dokonce se řádně zobrazovaly všechny znaky azbuky na VFD displeji přijímače!

Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení SATA 3,5“ nebo 2,5“. Zabudování disku je tedy na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný spojený datový a napájecí kabel je přiložen, vše je řádně popsáno v návodu k obsluze.

Nicméně k samotné montáži mám výhrady. Výrobce zcela nedomyslel velikost propojovacího kabelu mezi systémovou deskou a předním panelem. Právě tento kabel docela zavazí při instalaci samotného pevného disku. Navíc ještě někoho v továrně napadlo aby, konektory do kterých je tento kabel připojen, byly zalepeny nějakou hmotou, takže kabel nelze odpojit ani na jedné straně.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Přijímač Xtrend ET-10000, FastScan

Chápu, že výrobce se chtěl pojistit, aby při manipulaci nedošlo k povytažení tohoto propojovacího kabelu tímto způsobem, ale v tomto případě mi to přijde poněkud nešťastné. Ale je to detail, jistě nebudete měnit pevný disk jako ponožky. Dále nebyly výrobcem dodány gumové podložky, spojení kov na kov nikdy nedělá dobrotu a dochází k vibracím, ale opatřit si takovéto podložky dnes není problém.

Pro zkušební nahrávání jsem do přijímače vestavěl HDD Western Digital WD10EVDS s kapacitou 1TB. Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku a také na vlastním HW přijímače.

Tohle „dělo“ od Xtrendu se mi nepodařilo ani při sebevětším úsilí „shodit“, tedy dosáhnout kolapsu přijímače. Nahrával jsem současně klidně 21 programů pomocí všech 4 tunerů, z toho 15 programů bylo v HD, a přijímači to nějak moc nevadilo, rychlost pohybu v menu byla prakticky nezměněna.

Jediné omezení je tradičně u kódovaných programů, kde můžete nahrávat současně maximálně 8 HD (nebo SD) programů. Nahrávání i přehrávání SD i HD záznamů bylo bezchybné. Takže zátěžový test zvládnul přijímač na výbornou.

Samozřejmě přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů, všechny záznamy budou v dekódovaném tvaru.

Záznamy lze pomocí příslušného pluginu stříhat a přenášet kam je libo. Přijímač umožňuje nahrávat také na externí datové úložiště připojené ve vaší síti nebo na USB flash disk. K dispozici máte pět konektorů USB2.0 a to je už slušná palba. A nesmím zapomenout také na eSATA port, kde můžete připojit pevný disk s externím napájením.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto hodnoty lze změnit v expertním menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Přijímač Xtrend ET-10000, menu Systém

Srovnání s konkurenčními přijímači

Xtrend ET10000 patří do nejvyšší výkonové třídy s aktuální cenou v základním provedení (2 x satelitní tunery) kolem 12000,- Kč. Je logické, že takovýto přijímač můžeme porovnat pouze s TOP modely konkurence, tedy s linuxovými čtyřtunerovými přijímači. Firma Dream Property (dříve Dream Multimedia) může nasadit velmi těžký kalibr v podobě svého luxusního Dreamboxu DM7080 HD v základním provedení (2 x satelitní tunery) v ceně kolem 20000,- Kč. Tento přijímač jsem zde nedávno představil.

Pokud srovnám oba modely, tak Dreambox DM7080 HD má výkonnější procesor 7000(!) DMIS, větší paměť Flash 4GB a SATA III rozhraní. RAM paměť 2GB je shodná, ethernet 1 Gbps také shodný. Obrazově jsou na tom oba přístroje brilantně. V rychlosti je na tom lépe přeci jen Dreambox a to i při běžném přepínání kanálů. Nicméně co se týká nahrávání, jsou na tom oba přístroje úplně stejně, stavu kolapsu se mi nepodařilo dosáhnout ani u jednoho z nich.

OLED displej u Dreamboxu, VFD displej u Xtrendu. Z hlediska zobrazování je lepší OLED displej. Funkce PIP HD je u obou přístrojů. Tuner Dreamboxu si neporadí s extrémně vysokými symbolovými rychlostmi na rozdíl od tuneru v Xtrendu, ten je ale zase mnohem háklivější při zadávaní frekvence u SCPC kanálů, s čímž nemá Dreambox žádný problém. Vítěze asi stanovit jednoznačně nelze, závisí na požadavcích zákazníka, ve prospěch Xtrendu hraje téměř poloviční cena vůči Dreamboxu.

A co VU+? Ano, firma Marusys může nasadit svůj TOP model VU+ DUO 2 (v základní výbavě 1x satelitní tuner) s obdobnou cenou jako Xtrend ET10000. Technické parametry jsou obdobné jako u Xtrendu, lépe je na tom Xtrend co se týká konektorové výbavy. Všechny tři přijímače jsem osobně testoval se čtyřmi tunery (u VU+ Duo 2 to byly dva twin satelitní tunery) a s vestavěným HDD a podrobil je náročným zátěžovým testům. Zcela určitě patří všechny tyto přijímače mezi to nejlepší, co najdete na našem trhu.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Přijímač Xtrend ET-10000, menu Prohlížeč pluginů

Závěr

Xtrend ET10000 je špičkový high endový FULL HD satelitní přijímač. Vyznačuje se vysoce stabilním operačním systémem Enigma 2 a brilantní kvalitou obrazu. Pro tento přijímač není žádný problém přehrávat video s vysokým datovým tokem a hravě si poradí i se streamováním HD programů díky ethernetu s rychlostí 1 Gbps.

V plném obsazení dostáváme plnohodnotný čtyrtunerový přijímač, kde můžeme kombinovat satelitní DVB-S2 tunery a hybridní tunery učené pro pozemní digitální vysílání v DVB-T/T2 nebo pro kabelové vysílání v DVB-C.

Přijímač si hravě poradí s nahráváním mnoha programů současně z různých frekvencí, je vybavený podporou HbbTV, internetovým prohlížečem a má k dispozici nepřeberné množství různých pluginů, které si může uživatel sám nainstalovat. Samozřejmostí je ovládání přijímače pomocí PC nebo smartphonu.



Prodejce tohoto přijímače firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde .


obrázek

▲ Obr č. 17 - Přijímač Xtrend ET-10000, příjem HbbTV aplikace RTVS

Přijímač je nabízen v několika variantách, v obou barevných provedeních nebo také s vestavěným pevným diskem.

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE Irdeto Skylink a freeSAT by UPC Direct nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články