Quantcast

Dreambox DM820 HD - špičkový linuxový HD PVR satelitní přijímač

| Tisk

Na našem trhu se objevila dlouho očekávaná horká novinka letošní zimy - linuxový satelitní přijímač Dreambox DM820 HD od známé německé firmy Dream Property GmbH (dříve Dream Multimedia). Svým vzhledem je to následovník oblíbené modelu Dreambox DM800 HD se V2.

Díky autorizovanému dovozci těchto přijímačů firmě AB-COM, s.r.o. z Topolčan máte nyní možnost se s tímto vskutku špičkovým přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Přijímač Dreambox DM820 HD, přední panel

Dreambox DM820 HD si zachoval poměrně malé rozměry. Jedná se o jednotunerový satelitní přijímač s operačním systém Dreambox OS, což je označení pro Enigmu 2 ve verzi jádra OE2.2. Srdcem přijímače je nový výkonný dvoujádrový procesor 7000DMIPS s taktovací frekvencí 1,4 GHz. Přijímač obsahuje ohromnou paměť 4GB Flash a 2 GB RAM.

Přijímač pracuje ve FULL HD rozlišení 1080p a má možnost vestavět pevný disk SAT III o velikosti 2,5“ pro nahrávání programů. Samozřejmostí je možnost připojení flash disku nebo externího pevného disku přes rozhraní USB 2.0 nebo e-SATA.

Tento přijímač je vlastně takovým menším bratříčkem vlajkové lodi firmy Dream Property, kterou je luxusní vícetunerový model Dreambox DM7080 HD. Tento přijímač jsem na webu parabola.cz nedávno představil. Dream Property chtěla vyrobit levnější moderní satelitní přijímač maximálního výkonu se všemi dostupnými funkcemi pro uživatele, kteří nepotřebují více tunerů a CI slot pro vložení dekódovacích modulů. Tak spatřil světlo světa dnes testovaný přijímač Dreambox DM820 HD.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Přijímač Dreambox DM820 HD, zadní panel

Přijímač má jeden tuner typu Plug & Play s možností přijmu obou norem DVB-S i DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264. Princip výměnných tunerů je velmi zdařilý. Snadno tak můžeme v přijímači použít i tuner pro digitální pozemní vysílání DVB-T (typ TU1216), digitální kabelové vysílání DVB-C (typ CU1216) nebo moderní hybridní tuner pracující v obou normách DVB-C i DVB-T (typ CXD1891).

Tak jako u modelu DM7080 HD je i zde ethernet s rychlostí 1 Gbps. Je zde použitý stejný multimediální chipset, aby přijímač byl schopen přehrál různé nahrávky z internetu.

V originálním softwaru od výrobce je k dispozici podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV, webový prohlížeč Opera a funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Rovněž je vestavěna podpora pro komunikaci se zařízeními na protokolu UPnP.

Tento high endový satelitní přijímač patří spolu se svým větším bratříčkem modelem Dreambox DM7080 HD mezi to nejlepší, co je v součastné době na našem trhu k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Přijímač Dreambox DM820 HD, dálkové ovládání

Popis přijímače

Přijímač je vyráběn v černém provedení s kompaktními rozměry 225 x 145 x 52 mm (W x D x H). Na předním panelu se nachází velmi pěkný barevný OLED display, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Barevné provedení displeje je perfektní, škoda jen že není větší, ale to vzhledem k rozměrům přijímače není možné.

Na předním panelu přijímače je pouze jedno tlačítko sloužící pro zapnutí/vypnutí přístroje. Pod odklopným víčkem nacházíme dvě čtečky dekodéru Dreamcrypt. Takže přední panel je prakticky shodný s předchozím modelem Dreambox DM800 HD se V2.

Na zadním panelu je jeden F konektor (vstup výměnného satelitního tuneru, výstup chybí), S/PDIF konektor, RS 232 konektor v provedení Mini USB, e-SATA konektor, dva USB 2.0 konektory, čtečka Micro SD karty a kolébkový vypínač. Jakékoliv analogové výstupy (SCART atd.) úplně chybí.

Nechybí ani HDMI konektor ve verzi 1.4a (vstup i výstup) pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV a síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps.

Součástí balení je také stručný průvodce nastavením přijímače, HDMI kabel a šroubky pro montáž pevného disku. Veškerá kabeláž pro připojení pevného disku je uvnitř přijímače. Napájení přijímače je zajištěno dodaným externím zdrojem 12V/3A.

Oficiální manuál k tomuto přijímači ještě není k dispozici ani na webu výrobce (stav k 12.1.2015), lze však z velké části použit manuál pro model Dreambox DM7080 HD.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Přijímač Dreambox DM820 HD, pohled pod kapotu

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Některé položky v menu zatím ještě nejsou přeloženy. Mezi základní položky v hlavním menu patří Web Browser, MediaCenter, Časovač, Informace, Pluginy, Nastavení a Standby/Restart. Po prvním spuštění Vás přivítá průvodce, který je animovaný, tak jako u modelu Dreambox DM7080 HD. Nabízí již pouze jeden video výstup a to HDMI. Animace oken se dá posléze v menu vypnout nebo změnit na jiný typ animace.

Struktura menu je přehledná a člověk si na ní snadno zvykne, nehledě na to, že použitím různých skinů si vzhled menu můžete změnit podle vašich představ. Některé položky v menu se mohou měnit podle toho, jaký image používáte.

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál poslední firmware dostupný na oficiálních stránkách výrobce, poté jsem provedl aktualizaci z menu přijímače, který byl připojený k internetu. Tento přijímač je skutečně velmi horkou novinkou a je zatím velmi málo rozšířen. Softwarová podpora se teprve začíná rozjíždět.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Přijímač Dreambox DM820 HD, hlavní menu

Nicméně i pro tento model se začínají objevovat alternativní firmware, které značným způsobem rozšiřují možnosti tohoto přijímače. V době testování tohoto přijímače byly k dispozici image od týmů Newnigma, Open ATV, Demonisat, Oozoon atd. Bohužel můj oblíbený image Merlin 4 nebyl ještě k dispozici, tvůrci na něm intenzivně pracují.

Proto jsem se rozhodnul, že budu používat originální firmware, do kterého si nainstaluji plugin Gemini 3.3. Tímto oblíbeným pluginem se podstatně rozšíří možnosti originálního firmwaru. Plugin je pak k dispozici pod modrým tlačítkem na dálkovém ovládání.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Přijímač Dreambox DM820 HD, informační lišta

Pokud si někdo chce ušetřit práci s instalací pluginu Gemini 3.3 a i potřebných softcamů pro zprovoznění čtečky je na internetu k dispozici image „Gemini Onstep image“, což je vlastně originální firmware pouze doplněný o výše uvedené pluginy.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.

Vyhledávání kanálů je rychlé a i přepínání mezi programy je bleskové. Protože je v přijímači použit výměnný satelitní tuner BCM4505, který se používá i v ostatních novějších přijímačích značky Dreambox, tak už jsem věděl, co mohu z hlediska ladění programů od přijímače očekávat.

Přijímač byl schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S i v DVB-S2 při obou modulacích QPSK a 8PSK. To je vynikající výsledek. Je vidět, že ovladače jsou už velmi dobře odladěny, je to i díky tomu, že se nepoužívá žádný novější typ tuneru.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Přijímač Dreambox DM820 HD, EPG stanice

Není tak problém s naladěním extrémně vysokých symbolových rychlostí jako je vysílání BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně nebo vysílání ruského telekomunikačního operátora MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně, kde se používá maximální SR co je dle normy DVB-S2 možná a to 45 Msym/s.

Příjem nízkých symbolových rychlostí je stejně jako u modelu Dreambox DM7080 HD do značné míry ovlivněn použitými drivery pro nové jádro OE2.2, občas se stalo, že měl problém přijímač s locknutím některého transpondéru a bylo třeba upravovat frekvenci, ale vždy došlo k naladění požadovaného transpondéru.

Přepínání kanálů je blesku rychlé do 1 sekundy. Citlivost/selektivita satelitního tuneru BCM4505 je vynikající, o trochu lepší se mi jevil starší tuner BCM4501, který byl použitý výhradně v prvních HW revizích legendárního satelitního přijímače Dreambox DM8000 HD PVR. Tak jako vždy jsem vyzkoušel i příjem v C pásmu, který přijímači nečinil žádné problémy.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Přijímač Dreambox DM820 HD, EPG - informace o pořadu

Pokud do USB portu přijímače připojíme vhodný DVB-T tuner, získáme tak pěkný combo přijímač, který bude schopen přijímat nejenom satelitní vysílání, ale i digitální pozemní vysílání. Jenom musíte mít k dispozici potřebné ovladače pro tento USB DVB-T tuner. Někteří satelitní nadšenci již vyzkoušeli, že do testovaného přijímače lze použít dvojitý satelitní tuner, který je vložený v novém přijímači Dreambox DM7080 HD.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný OSD teletext, který je v OE2.2 kompletně přepracovaný, o čemž jsem se již zmínil v recenzi modelu DM7080 HD. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, tak jako i znaky ruské a mnohé další, stačí si jen navolit správnou znakovou sadu pro teletext.

Obrazová kvalita je špičková jak v HD, tak i u SD programů. Dálkové ovládání je univerzální a používá se novější typ RC10. Má moderní vzhled, boky z leštěného hliníku a na konci dálkového ovládání podsvícený název „dreambox“. Samozřejmě, že lze použít staré dálkové ovladače typ Omega, které jsou podle mého názoru o trochu lepší než typ RC10, ale to je detail.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Přijímač Dreambox DM820 HD, Vyhledávání programů

Pluginů (doplňkových programů) není k dispozici zdaleka taková škála, jako pro straší linuxové jádro OE 2.0. Je to vše otázka vývoje. Jakmile přejdou na novější jádro OE 2.2 i další přijímače Dreambox, tak se pluginy pro OE 2.2 více rozšíří.

Jak už jsem uvedl v úvodu, součástí oficiálního softwaru je podpora pro HbbTV. Vyzkoušel jsem na aplikaci „iVysílání“ České televize, reakce na povely z dálkového ovládání byly prakticky okamžité, čekalo se jen na odezvu vzdáleného serveru ČT.

Plugin pro přehrávání videí z Youtube je třeba si nainstalovat, to proběhne bleskově. Přehrávač však neumí přehrávat VIVO videa. Plugin „Multi QuickButton“, pomocí kterého si můžete stanovit, které tlačítko na dálkovém ovládání má co dělat, je standardní součástí Gemini.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Přijímač Dreambox DM820 HD, Vyhledávání satelitu

Pro zálohování celého image přijímače se používá nový plugin „dBackup“, ten nebyl v pluginech co nabízel oficiální firmware k nainstalování dostupný, bylo nutné ho stáhnout z internetu a ručně nainstalovat. Nicméně v Gemini je nyní nově zřízena aplikace pro zálohování image 1:1. Takže máte na výběr, osobně používám dBackup, protože jsem na něho zvyklý, je velmi rychlý a zatím mě nikdy nezklamal.

Tak jako v přijímači Dreambox DM7080 HD, tak i zde je v přijímači zabudovaný frontprocesor, takže přijímač můžete uvést do hlubokého spánku, kde je odběr nižší než 1W a navíc se přijímač probudí, pokud je naplánovaný nějaký časový záznam.

Přijímač umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Z video formátů si přijímač hravě poradil s typy avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv atd. Zvládá i video soubory typu wmv.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Přijímač Dreambox DM820 HD, časovač

Dreambox DM820 HD zvládnul bez trhání přehrát i testovací MKV video „Samsung Demo Oceanic“ 1080p s vysokým datovým tokem 40Mbps, uložené na SSD pevném disku, který jsem si vestavěl do tohoto přijímače.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Přijímač s originálním firmwarem nezvládá přehrát DTS audio, není zde příslušný plugin pro podporu DTS. Tento plugin je však dostupný na internetu, po jeho nainstalování byl zvuk DTS jako víno.

Zpracování AAC audio stopy je bez problémů.

Pokud byste chtěli použít nějaký plugin, který není ještě pro jádro OE2.2 dostupný, doporučuji do přijímače nainstalovat image Open ATV, ten pracuje ještě se starým jádrem OE2.0.

K dispozici je také funkce HD PIP, tedy obraz v obraze dvou HD kanálů. Pro přehrávání internetových rádií používám plugin Gemini „Dreamnetcast“, ten je k dispozici v pluginech týmu Gemini.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Přijímač Dreambox DM820 HD, UPnP/DLNA setup

V přijímači Dreambox DM820D je také integrován UPnP/DLNA Media Server.

Doba startu přijímače (bootování) je neuvěřitelných cca 20 sekund, tedy stejný výsledek jako u jeho většího bratříčka přijímače Dreambox DM7080 HD. Tento čas se může prodloužit doinstalováním některých pluginů a celkovým zatížením přijímače.

Upgrade přijímače lze provést v tzv. rescue módu pomocí webového rozhraní přes ethernet. Na editaci programů v PC lze použít např. vynikající Dreamset 2.39 nebo program DremboxEdit. Pro komunikaci přes FTP s přijímači Dreambox lze použít libovolného FTP klienta.

EPG

Elektronický programový průvodce je u přijímačů Dreambox vzorem pro ostatní přijímače. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Samozřejmě můžete použít skin, kde si zvolíte, co chcete, aby se v informační liště zobrazovalo. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Není potřeba doplňovat soubor „encoding.conf“ o nové transpondéry, v novém jádru OE2.2 se o nic již starat nemusíte.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus a Trikolor TV se zobrazovala korektně. Rovněž i azbuka na OLED displeji je zcela v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu (v menu lze aktivovat EPG až na 28 dní), pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímači. Ta je natolik velká, že si to přijímač může dovolit.

V přijímači je flash paměť 4GB, ale se současným firmwarem je uživatelsky dostupná „pouze“ paměť 1GB, což je samozřejmě bohatě dostačující. Jakmile bude třeba, tak není problém pro výrobce uvolnit celou kapacitu paměti.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Přijímač Dreambox DM820 HD, IPTV Player

Přesně takto to probíhalo i u modelu Dreambox DM8000 HD PVR, kde bylo k dispozici nejprve jen 64MB paměti flash a až po nějaké době s novým jádrem OE1.6 se paměť rozšířila na celou kapacitu 256MB, která je fyzicky v přijímači dostupná.

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o libovolné kapacitě v provedení SATA III o velikosti 2,5“. Takže zabudování disku je na prodejci nebo na samotném zákazníkovi. Montáž je velmi jednoduchá, příslušný datový i napájecí kabel je již v přijímači.

V přijímači jsem použil pevný SSD disk SATA III OCZ Vertex 3 s kapacitou 128 GB. Další možností je použít nahrávání na flash disk připojený do USB2.0 konektoru nebo externí pevný disk připojený do USB 2.0 nebo do e-SATA konektoru, který najdete na zadní straně přijímače.

Nahrávání je možné také na externí síťové úložiště NAS. Pro HD záznamy je nutné volit flash disky s opatrností, aby měly potřebnou rychlost zápisu. Přijímač by neměl mít problém s formáty EXT3, EXT2, NTFS a FAT32 a nově také s formátem EXT4. Další možností pro nahrávání je využít Micro SD kartu, kterou můžeme vložit do čtečky na zadním panelu přístroje.

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na celkovém datovém toku nahrávaných programů a na vlastnostech HW daného přijímače. Vzhledem k tomu, že přijímač disponuje velmi silným hardwarem, jsou jeho možnosti prakticky neomezené.

Omezeni jste pouze jedním tunerem, tedy můžete nahrávat programy pouze z jedné frekvence. Pokud někdo potřebuje používat více tunerů, tak pro něho je určený dražší model Dreambox DM7080 HD. Vyzkoušel jsem nahrávat současně 8 HD kódovaných programů nebo 15 SD programů bez jakéhokoliv zpomalení přijímače. Ačkoliv jsem se velmi snažil, tak se mi nepodařilo přijímač nikdy „shodit“.

Přijímač umí interně sdílet dekódovací kartu, takže si nemusíte dělat starosti se současným záznamem více kódovaných programů. Všechny nahrávky máte vždy dekódované. U kódovaných programů platí u tohoto přijímače maximum 8 současně nahrávaných programů.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Přijímač Dreambox DM820 HD, iVysílání (HbbTV)

Správa záznamů je u Dreamboxů perfektní. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete. K dispozici je také funkce časového posunu – Timeshift.

Přenos do PC přes ethernet 1 Gbps pomocí FTP klienta dosahuje rychlosti kolem 60/40 MB/s (down/up), což je vynikající. Samozřejmostí je i použití WI-FI USB adaptéru (není součástí balení) pro bezdrátové připojení k síti.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.

Pro rychlý přesun lze použít i numerická tlačítka na dálkovém ovládání, ideální pro přeskakování reklamy. Nahrávání i přehrávání HD záznamů je bezchybné. Programování záznamů se uskutečňuje prostřednictvím časovače. Nastavuje se čas začátku a čas konce záznamu. S výhodou lze použít programování záznamů přes EPG.

Přijímač samozřejmě můžete ovládat přes webové rozhraní, funguje také streamování kanálů, není k dispozici funkce transcoding. Na internetu je ke stažení i plugin „IPTV Web player“ pro nové jádro OE2.2. Pomocí tohoto pluginu se dostaneme k online IPTV vysílání. Instalace tohoto pluginu probíhá ručně a vzhledem k architektuře jádra OE 2.2 bylo nutno nainstalovat i příslušné systémové knihovny.

Po restartu přijímače nedojde k opětovnému spojení se všemi vzdálenými zařízeními/disky přes protokol CIFS nebo NFS. Je to stejný softwarový bug jako u přijímače Dreambox DM7080HD.

Zde jsem to vyřešil ruční úpravou systémového souboru „enigma2.autofs“, poté již spojení fungovalo stabilně. Softwarová podpora je jedna z nejsilnějších zbraní přijímačů Dreambox. Tyto bugy se postupně odstraňují.

O teplotu přijímače nemusíte mít strach, v přijímači je zabudovaný PWR ventilátor, otáčky jsou řízeny podle teploty v přijímači. Nové jádro OE 2.2 zatím neumí zobrazit teplotu uvnitř přístroje a detekovat teplotní čidlo v přijímači. Z tohoto důvodu nelze použít plugin „Fan Control 2“. Zde je třeba vyčkat na aktualizaci driverů, které tuto chybu opraví.

Osobně používám plugin „Temperature and Fan Control“, který řídí ventilátor tak, že má konstantní otáčky, běžně nastavuji cca 3000 otáček, tak aby přijímač nebyl hlučný a jeho teplota byla přiměřená.

Spolupráce s vestavěným dekodérem Dreamcrypt

Přijímač má vestavěný dekodér Dreamcrypt se dvěma čtečkami dekódovacích karet. S alternativním firmwarem se z dekodéru stává univerzální čtečka karet. Samozřejmě závisí na vhodné volbě a konfiguraci příslušného softcamu, tedy cardserveru, který je zároveň i klientem.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Přijímač Dreambox DM820 HD, Blue panel GP3

Typickým vhodným příkladem může být plugin softcam Scam 3.60, který není třeba nijak konfigurovat. Prostě se nainstaluje a ihned můžete používat řadu dekódovacích karet včetně ICE IRDETO Skylink a freeSAT by UPC Direct.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě. Pro tento případ je třeba volit linuxový přijímač se CI slotem (např. Dreambox DM7080 HD), kam je nutné vložit dekódovací modul Irdeto s certifikací Skylink Ready.

Srovnání s Dreamboxem DM7080 HD

Dreambox DM820HD můžeme zařadit mezi nejvýkonnější přijímače na našem trhu. Oproti dražšímu modelu Dreambox DM7080 HD nemá testovaný model žádný CI slot pro vložení dekódovacích modulů (ten je třeba pouze ve specifických případech), shodně mají vestavěný dvojitý dekodér Dreamcrypt.

Dreambox DM820HD má k dispozici pouze jeden vyměnitelný satelitní tuner, Dreambox DM7080 HD můžeme osadit až čtyřma vyměnitelnými tunery. Výkonová „síla“ přijímačů je shodná. Je použitý stejný procesor 7000DMIPS s taktovací frekvencí 1,4 GHz, rovněž velikost paměti flash a RAM jsou stejné.

Oba přístroje mají sítové rozhraní 1 Gbps. Dreambox DM7080HD disponuje navíc USB3.0 konektory. Také operační systém Dreambox OS založený na Enigmě 2 s jádrem OE2.2 je použitý v obou přístrojích.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Přijímač Dreambox DM820 HD, Dreamnetcast



Závěr

Dreambox DM820 HD je špičkový linuxový satelitní přijímač. Vyniká nejen výkonem, ale i celkovou stabilitou přístroje. Samozřejmostí je bezproblémový příjem satelitních programů a přehrávání videí s vysokým datovým tokem. Mezi jeho přednosti patří možnost zabudování pevného disku do přijímače a snadné nahrávání.

Má k dispozici barevný OLED displej, sítové rozhraní 1 Gbps, jeden vyměnitelný satelitní tuner, dvě čtečky zabudovaného dekodéru, možnost streamování programů a komunikace s ostatními zařízeními v síti.

Autorizovaný dovozce těchto přijímačů firma AB-COM, s.r.o. nabízí tento přijímač svým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde .

Výhodou nákupu přijímačů Dreambox u autorizovaného dovozce AB-COM, s.r.o. je 100% jistota, že kupujete originální výrobek firmy Dream Property, nikoliv nějaký nekvalitní klon těchto přijímačů.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články