Quantcast

TBS 5220 miniaturní USB tuner pro příjem DVB-T2/T/C

| Tisk

Tento tuner není sice na trhu žádnou horkou novinkou, krátce jsem se o něm zmínil zde, ale předpokládám, že mnoho čtenářů ještě neví, že u TBS se vůbec něco takového vyrábí.

V současném období je tuner již funkční ve Windows i Linuxu a nové drivery jsou ke stažení na stánkách výrobce.


obrázek

U TBS je zajímavé to, že pro každý systém má svůj driver tzn. DVB-T2, DVB-C ale také DVB-S, z vlastní zkušenosti však mohu říci, že mnoho našich zákazníků nainstaluje podporu pro DVB-C a následně reklamuje, že nemůže naladit žádný kanál z DVB-T.


obrázek

Foto výrobce


obrázek

Balení obsahuje:

1xTBS5220 USB DVB-T2 TV Tuner Stick
1x Dálkové ovládání
1x anténu
1x F konektor
1x CD se softwarem

Základní technická data zařízení:

Specifikace:
1. Příjem kanálů: VHF pásmo a pásmo UHF
2. Šířka pásma: 6, 7, 8 MHz
3. DVB-T2 / T Typ modulace: QPSK, 16QAM, 64QAM, 256QAM
4. Vysílací mód: 1K, 2K, 4K, 8K, 16K, 32K
5. Konvoluční kodování: 1/2, 3/5, 2/3, 3/4, 4/5, 5/6, 7/8
6. Ochranný interval: 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64, 1/128, 19/128, 19/256
7. Intermediate Frequency
IF režiim: Low IF
Střed IF frekvence: 3 ~ 5 MHz
Poznámka: defaultní 4MHz
8. RF-Vstupní impedance 75Ω (IEC-DIN samice)
9. RF-výstup Impedance 75Ω (IEC-DIN samec)

Požadavky na systém
1. Windows XP / Vista / 7 / 8, Linux
2. Pentium 4 2,0 GHz, Pentium M 1,3 GHz
3. Pro HDTV: 2,6 GHz multi core procesor
4. Pevný disk s min. 1 gigabite volné kapacity
5. Zvuková a grafická karta s podporou DirectX 9 nebo vyšší
6. Volný USB 2.0 port
7. CD / DVD mechanika pro instalaci softwaru

1. Instalace

Stáhneme příslušné drivery z výše uvedených stránek, doporučuji raději stáhnout nové drivery neboť přiložené CD sice drivery obsahuje, ale mnohdy jsou staršího data, instalací ze stránek výrobce máme jistotu že máme instalovány ty nejnovější ovladače.
Stažený zip soubor si rozbalíme v PC


obrázek

A kliknutím na soubor TBS_5220_DVBT2_setup.exe instalujeme,a spouští se nám průvodce instalací


obrázek


obrázek


obrázek


Jenom odklikáváme a postupuje průvodcem dále, samotný proces trvá asi 3 minuty


obrázek

Klikneme na Finish a drivery jsou instalovány.

Nyní přistoupíme k instalaci DVB softwaru – máme možnost vybírat z DVB-Vieweru, ProgDVB, DVBDreamu nebo TBS Vieweru. Instalaci TBS Vieweru jsem již myslím představil několikrát, vyzkoušíme tedy instalaci DVB Dreamu. Máme opět dvě možnosti stáhnout demo verzi přímo na stránkách DVB Dreamu nebo použít starší ale funkční verzi se stránek TVBdtv.com


obrázek

Já jsem si stáhl dvbdream_oem_version_setup_v26p2.zip ze stránek TBS. Po rozbalení zip, jsem instaloval DVB Dream do počítače


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek

30 sekund a aplikace je nainstalována, nyní přistoupíme k samotnému nastavení programu DVB Dream – jazyk, výběr hardware.


obrázek

Nastavení DVB-Dreamu


obrázek


obrázek

Nastavení kodeků pro audio a video


obrázek

Z uvedeného obrázku vidíte, že mám v již PC nainstalovány další kodeky a to pro HEVC- LAV video decoder a pro AC3 - Elecard, ale bude vám to fungovat i bez nich se standardními od Microsoftu. Pokud chcete do PC další kodeky použijte tyto volně dostupné na internetu Myfreecodec nebo Win7codecs.

A necháme skenovat, systém je již přednastaven pro Českou republiku dle nastavení Windows, tudíž nic nenastavujeme a neměníme.


obrázek

Za 3.48 min a automatické prohledání celého rozsahu bylo hotovo, zařízení nalezlo na externí anténu bez zesilovače 77 kanálů, přítomnost signálu je signalizována svítící modrou led diodou na zařízení. Citlivost tuneru nemám bohužel čím změřit, ale odpovídá přibližně citlivosti plug&play tunerů pro DVB-T2 od Marusysu. Soudím tak dle stejného počtu vyhledaných kanálů. Nevěřte bargrafům v ovládacích softwarech, pokud úroveň signálu fyzikálně nezměříte. Neboť i při zobrazené síle/kvalitě 100/100 program nemusí hrát, je to pouze dodatečná informace.
Nalezené multiplexy na externí, pasivní antenu SYNAPS DVB-T AHD 343 - 15dB:
Brno kanál 25 Regionální síť 8 (RS8)
Brno kanál 29 mux 1
Brno kanál 46 mux 4
Brno kanál 47 Regionální síť 7 (RS7)
Brno kanál 59 mux 3
DVB-T Slovensko mux 2, 3 – kanál – 27, 44, 56
Příjem rakouského vysílání MUX A či B byl v místě testu nemožný.


obrázek

2. Provoz

Po spuštění DVB Dreamu se nám zobrazí následující okno, pohyb v menu myší nebo DO, vše je jednoduché a intuitivní, v pluginech nalezneme i jednoduché diagnostické nástroje – bitrateview a signaldisplay. Okno si můžete zvětšit na celou obrazovku nebo i do miniaturního formátu, jak je každému libo.


obrázek

Při sledování jednotlivých kanálů jsem nezaznamenal žádné rušivé elementy nebo dropouty a samotná kvalita obrazu v PC je vždy vynikající.

Pokud se týká PIPu v této OEM verzi DVB Dreamu samozřejmě nefunguje, ale pokud budete mít DVB Dream placený je možnost PIPu až pro 19 +1 kanálů, rovněž je podporován multirecording – nahrávání více kanálů v jeden okamžik.


obrázek

Přepínání kanálů do 2 sekund, EPG a TXT české znaky v pořádku


obrázek

Kanálový list si můžete editovat k obrazu svému vytvářením vlastních skupin a přesouváním, mazáním nebo přejmenováváním kanálů. Rovněž nahrávání je bezproblémové ve formátu ts nebo mpeg dle toho jaký si zvolíte.

Osobně si myslím, že příjem DVB-T /T2 je s tímto zařízením bezproblémový, k ovládání můžete použít i přiložený miniaturní dálkový ovladač

Pokud nahráváte můžete si zvolit v čem (mpeg, ts) a kam nahrávku ukládat.


obrázek

U zařízeni rovněž funguje plánované nahrávání a funkce timeshift, toto si však musí každý zákazník vyladit sám, nejlepší se mi pro používání jevil DVBViewer – Recording Services a nebo také ve Windows můžete konfigurovat Task manager-Správce úloh, tak aby se přijímač “vzbudil“ a “uspal“ společně s PC na povel DO.

Příjem v DVB-C funguje na stejném principu jako DVB-T, ale jak je to s možností příjmu DVB-S pomocí virtuálního DVB-S tuneru?


obrázek


obrázek

Z uvedeného je patrné, že tuner se chová opravdu jako virtuální DVB-S, avšak takto funguje pouze ve WMC


obrázek

Nepřišel jsem na to jakou vlastně frekvenci zadat pro vyhledávání, možná problém mého konkrétního WMC.


obrázek

Nakonec po různých peripetiích jsem tomu přišel s pomocí dodatečných informací výrobce na kloub, virtuální satelitní tuner je nutný pro příjem DVB-C ve Windows media center. Připadá vám to komické? Mě rozhodně, ale je to tak. Bohužel nemám přístup k DVB-C tak jsem to ani nemohl vyzkoušet, předpokládám však, že to bude fungovat na stejném principu a tak jako u terestriálu tedy bezchybně.

Závěr

TBS 5220 je jednoduché zařízení postavené na chipsetu SiLabs Si2148/2168, které splní požadavek na příjem terestriálního nebo kabelového vysílání bez velké námahy, funguje bez zásadních problémů ve Windows XP, Vista, 7, 8, 10 - 32 i 64 bit ale také v Linuxu a software ze strany výrobce je pravidelně updatováno. Píši to pokaždé, nehledejte v instalacich žádnou vědu, je to jednoduché intuitivní. Příjem za použití externí pasivní antény byl velmi dobrý, při použití interní antény záleží na místě příjmu, u nás přístroj nalezl přibližně pouze polovinu programů.

K provozování v PC nebo notebooku použijete buď programy OEM ze stránek výrobce – TBSViewer, DVBDream, ProgDVB, pokud však chcete využívat naplno všechny funkce tohoto zařízeni - PIP, nahrávání více programů najednou doporučuji zakoupit jednorázově DVB Viewer – 20 € nebo DVB Dream – 49 USD nebo používat TBSViewer, ale to platí ostatně pro všechny karty externí i interní k PC.

Velkým oříškem bylo rovněž sejmutí krytu z USB konektoru, až jsem si říkal, že to snad někdo přilepil, ale nakonec se podařilo.




obrázek

Foto výrobce
Pokusil jsem se rovněž porovnat nabídku USB tunerů DVB-T2 na trhu a cenový rádce Heureka mi řekl následující:


obrázek

Z uvedeného vyplývá, že USB DVB-T2 tunerů je na našem trhu jako šafránu a DVB-C ještě méně. TBS 5220 můžete zakoupit i v našem e-shopu za speciální cenu 1390,- Kč.

Ing. Miroslav PAVELKA
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články