Quantcast

České stanice teletext u HD programů neplánují, některé slovenské ano

| Tisk

Řada diváků programů ve vysokém rozlišení postrádá teletextové stránky. Chyba není na jejich přijímači. České stanice u svých HD distribucí teletext nevysílají a podle všeho ani nechystají. Jiná situace je u slovenských programů.

Téma, ke kterému se web parabola.cz opakovaně vrací, zajímá naše čtenáře s očekáváním "zlomu" v televizích a spuštění teletextu i u HD programů s ohledem na blížící se konec MPEG-2/SD distribucí programů na satelitu Astra 3B, který je naplánován na příští rok.

Teletext od počátku u českých HD programů chyběl a provozovatel platformy Skylink uvedl, že HD programy budou bez teletextu a že s ním norma DVB-S2 nepočítá. Nicméně s ohledem na zvyšující se zájem diváků o HD programy a blížící se konec MPEG-2/SD operátor platformy Skylink ve spolupráci s FTV Prima přeci jenom zahájil testy teletextu. Nejprve se teletext objevil u programu Prima COOL HD, později i u hlavního kanálu Prima HD. Dalších teletextů u českých HD programů se diváci nedočkali - naopak začátkem července skončil testovací provoz teletextu u obou HD programů skupiny Prima.

ČTĚTE TAKÉ:
* Skylink: HD programy bez teletextu, norma DVB-S2 s ním nepočítá
* Skylink na přání zákazníků testuje teletext na HD programech
* Skylink vypnul teletext u Prima HD a Prima COOL HD
* Prima nepočítá se šířením teletextu u HD programů

"Jednalo se o krátkodobý test, který byl začátkem července ukončen. V současné době o dalším šíření teletextu u HD verzí programů nepočítáme," vysvětlila webu parabola.cz Marie Fianová, mluvčí FTV Prima (skupina Prima).

Po skončení teletextu u HD kanálů Prima nic nenasvědčuje tomu, že další česká stanice bude testovat teletext. Nova uvádí technické důvody k nevysílání teletextových stránek u HD stanic.

"U HD verzí kanálů nevysíláme teletext, neboť jeho šíření a podoba, jaká je použitá u SD kanálů není normou pro kanály ve vysokém rozlišení definována," sdělila serveru parabola.cz Anna Suchá z PR společnost CET 21 (skupina Nova).

ČTĚTE TAKÉ:
* ČT nepočítá s klasickým teletextem u HD stanic

Ani veřejnoprávní Česká televize (ČT) nepřipravuje testy teletextu u HD distribuce a chce se spolehnout na modernější způsoby šíření informací jako je například hybridní televize.

"pro zařazení teletextu do HD dnes neexistuje žádný jednotný mezinárodní standard, tvůrci norem s takovým rozvojem nepočítali," tvrdí portálu parabola.cz Alžběta Plívová, mluvčí České televize. "Teletext má své nezastupitelné místo ve vysílání ve standardním rozlišení, pro moderní HD vysílání počítá Česká televize hlavně s jinými typy datových informačních služeb, např. HbbTV," dodává.

Ze slovenských HD programů vysílá teletext jen Markíza HD. Údajně se teletext vysílá na základě požadavku vysílatele. Oficiálně se k tomuto tématu Markíza nevyjádřila.



Další ze slovenských HD programů budou s teletextem stanice skupiny JOJ. Televize již potvrdila, že chystají zavedení teletextu a technicky by mohla být situace vyřešena do konce roku.

"Teletext na Astre pri HD programoch JOJ Group riešime. Predpokladáme, že by to mohlo byt do konca roka," informovala web parabola.cz Lucia Kulihová, mluvčí JOJ Group.

Televize Barrandov a RTVS se k teletextu u HD distribuce nevyjádřily.

Teletext se vysílal již v analogovém tv signálu na řádcích ve snímkovém zatemňovacím intervalu. V digitálním signálu již neexistuje a pro teletext se využívá část datového toku (podobně jako jiné služby), vysvětluje ČT. Teletext je hojně využívanou službou i v éře digitálního vysílání. Jeho nespornou výhodou je dostupnost - pro sledování postačuje kvalitní signál multiplexu s televizními programy, které vysílají teletext (není zapotřebí internetové připojení) a rovněž i rychlé a aktuální informace. Značnou nevýhodou je omezená grafika a do jisté míry i omezená kapacita stránek.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články