Quantcast

freeSAT zavádí Conax. Kvůli novým HD boxům

| Tisk

logo Satelitní platforma freeSAT bude v Česku a na Slovensku používat další systém podmíněného přístupu (CAS) - Conax. Ten je určen pro nové HD přijímače operátora, které se mají v budoucnu objevit na trhu.

Počet kódovacích systémů, které používá UPC DTH pro svoji platformu, se mohl na českém a slovenském trhu snížit - nedávno totiž u abonentů v České republice skončila plošná výměna starých dekódovacích karet CryptoWorks (CAID 0D02). Ještě před dokončením výměny karet tohoto systému v Maďarsku ale UPC DTH začala programy pro český, slovenský a maďarský trh postupně opatřovat systémem Conax (CAID 0B02). Včera byl tento systém doplněn k programům VIMN (Viacom International Media Network), dnes k programu UNiversal Channel Czechia provozovatele NBC Universal.

UPC DTH má v úmyslu nabízet svým zákazníkům freeSAT v Česku i na Slovensku nové HD přijímače, které budou mít integrovaný dekodér Conax. Vzhledem k tomu, že tento CAS u nás operátor nepoužívá, simulcrypt u šířených programů se musel rozšířit o zmíněný Conax.

Středoevropský operátor placené televize UPC DTH má a používá v současné době na stejném trhu několik kódovacích systémů a dá se říci, že v tomto směru je to unikát. Nicméně instalace jednotlivých systémů má svoji historii a důvody.

ČTĚTE TAKÉ:
* UPC DTH začala distribuovat nové karty UPC Direct
* UPC Direct bude využívat Nagravision 2

Společnost UPC spustila placenou televizi v Česku, na Slovensku a v Maďarsku před 15 lety. Tehdy si vybrala systém CryptoWorks. Zpočátku k satelitní televizi UPC Direct nabízela vlastní přijímače, později i samostatné karty pro zákazníky, kteří již vlastní set top box opatřený tímto systémem nebo externí modul CryptoWorks. V březnu 2007 zahájila společnost testy systému Nagravision (Nagra MA) a později ve stejném roce začala nabízet první HD přijímače. Karta s přijímačem jsou v tomto případě spárovány. V roce 2011 se firma rozhodla zahájit přechod na nové karty Irdeto ICE a kódování Irdeto (CAID 0D97, 0653) z důvodu ohlášeného konce podpory starého systému CryptoWorks ze strany jeho vlastníka. Starý systém CryptoWorks skončí po skončení výměny karet v Maďarsku.



Proč tedy Conax? Nabízí se odpověď, že rozhodl trh. UPC DTH má nejvíce zákazníků v Rumunsku, kde ji používá platforma Focus Sat. Proto rozhodnutí operátora mohlo být relativně jednoduché.

Stávající CAS operátora UPC DTH:

- CryptoWorks (bude odpojen)
- Irdeto (náhrada za CryptoWorks)
- Nagra MA (pro HD boxy operátora)
- Conax (pro nové HD přijímače)

redakce





Reklama




Vybrané články