Quantcast

Prima MAX obsadí v multiplexu 3 kapacitu po regionálních stanicích

| Tisk

logo Nový kanál televize Prima má již rezervovanou kapacitu pro celoplošné digitální terestrické vysílání v multiplexu 3 u společnosti CDG (Czech Digital Group). Ještě před startem ale dojde k ukončení šíření některých regionálních programů.

Start nové stanice Prima MAX se již blíží a připravuje se uvolnění vysílací kapacity, kterou v některých regionech České republiky využívají stanice k regionálnímu vysílání. Konkrétně v Praze a středních Čechách skončí v multiplexu 3 sportovní stanice Sport 5, v Moravskoslezském kraji regionální stanice TV Polar, v jižních Čechách jtv - Jihočeská TV a ve východních a severních Čechách televize V1 - Východočeská televize. Tím se uvolní jedna vysílací potřebná pozice pro celoplošné vysílání další stanice.

Diváci v Praze a ve středních Čechách mohou televizi Sport 5 přijímat nadále na klasickou terestrickou anténu. Stanice se vysílá v Regionální síti 8 (RS8), kterou provozuje společnost České Radiokomunikace (ČRa). Stejně jako multiplex 3 využívá pro Prahu a střední Čechy vysílače Praha - Žižkov a Praha - Cukrák v rámci SFN sítě. Liší se zejména výkonem vysílačů a tedy i pokrytím (Praha - Žižkov: multiplex 3: 32kW, RS8: 5kW; Praha - Cukrák: multiplex 3: 100 kW, RS8: 5kW). V Praze a ve středních Čechách vysílá Sport 5 v rámci RS8 na 51. Sport 5 je šířen ze všech DVB-T vysílačů RS8. Vysílání Sport 5 a dalších programů RS8 je díky tomu dostupné pro více než 50 procent populace ČR.

Další stanice TV Polar, jTV a V1 zatím novou distribuční linku neohlásily.



Po uvolnění kapacity v multiplexu 3 regionálními broadcastery a zařazení Prima MAX do této sítě bude kapacita celoplošného muxu 3 zcela obsazena. Další prostor může společnost České Radiokomunikace (ČRa) nabídnout klientům ve zmíněné regionální síti 8 (RS8), kde jsou volné poslední dvě programové pozice (v Praze a ve středních Čechách jen jedna z důvodu jiného ochranného poměru - vysílače Praha 1/8, ostatní vysílače 1/32). V některých regionech má volnou pozici pro regionální vysílání i multiplex 4 operátora Digital Broadcasting.

Prima MAX odstartuje do konce tohoto roku. konkrétní termín televize zatím nesdělila. Prima MAX se v hlavním vysílacím čase zaměří na filmy, o víkendech na seriály. Diváky čekají i slovenské seriály. Ty bude ale televize dabovat do češtiny.

redakce





Reklama




Vybrané články