Quantcast

Ultra HD - další velká příležitost

| Tisk

S Ultra HD přichází zásadní kvalitativní posun v oblasti televizní zábavy. Na berlínském veletrhu spotřební elektroniky IFA a amsterodamském veletrhu telekomunikačního průmyslu IBC byly představeny dvě novinky, díky kterým tato technologie vstupuje do nové fáze. Tyto novinky byly ostatně často zmiňovány i na nedávném veletrhu spotřební elektroniky CES, který se uskutečnil v Las Vegas.

Společnost SES v spolupráci s LG Electronics a Dolby Laboratories předvedla první demo vysílání s využitím technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) a WCG (Wide Colour Gamut – široké spektrum barev). Obě technologie by se měly stát součástí standardů Ultra HD rozlišení do roku 2017.

Obsah v Ultra HD

Hollywoodská studia i velké televizní společnosti jako HBO už oznámily produkci vlastního obsahu v rozlišení Ultra HD. Do konce roku 2015 si premiéru odbylo okolo 226 filmů natočených v novém formátu, se kterým již sbírají zkušenosti také služby jako Netflix a Amazon.

Stejně klíčovou roli v rozšíření Ultra HD ale hrají samotní vysílatelé. V září tohoto roku byli spuštěny hned dva Ultra HD kanály dostupné přes satelity ASTRA i evropským divákům včetně těch českých, a to Fashion One 4K a teleshoppingový program pearl.tv. Oba programy si vytváří vlastní obsah v rozlišení Ultra HD.

Ultra HD zařízení

V tomto roce došlo k výraznému poklesu průměrné ceny televizních přijímačů podporujících formát Ultra HD, které se tak staly finančně dostupné pro většinu domácností. Za rok 2015 jejich podíl představoval přibližně 13% ze všech prodaných televizorů, v absolutních číslech půjde podle společnosti IHS o 31 miliónů zařízení. V roce 2019 má být vyrobeno na 74 milionů kusů Ultra HD televizorů, přičemž v tu dobu bude celosvětově až 240 milionů domácností připravených na příjem Ultra HD. Do roku 2025 tedy bude standard Ultra HD podporovat polovina všech televizních přijímačů a set-top boxů.

Stejně strmě naroste nabídka programů v kvalitě Ultra HD. Odhaduje se, že za deset let jich bude vysílat tisícovka, z níž bude až 220 dostupných v Evropě.

Role satelitního přenosu

Pro vysokou přenosovou kapacitu a plošné pokrytí jsou satelity přirozenou platformou k šíření Ultra HD obsahu. Družice jsou přitom na vysílání v novém formátu plně připraveny bez nutnosti jakékoliv modifikace stávající infrastruktury. Zlepšení kompresního standardu zavedením technologie HEVC (High Efficiency Video Coding) dovoluje přes satelit přenášet Ultra HD obsah o méně než čtyřnásobném objemu dat v porovnaní s HD rozlišením.

Co je Ultra HD

Obraz ve standardu Ultra HD má rozlišení 3840x2160 pixelů, což je čtyřnásobek v porovnání s HD. Jinými slovy jde přibližně o 8 milionů pixelů vůči dvěma milionům obrazových bodů. Ultra HD přináší více barev, větší kontrast a celkově dosud nevídanou kvalitu obrazu.

SES a Ultra HD vysílání

* Koncem roku 2014 se přes satelity SES uskutečnily živé televizní přenosy skupin Linkin Park a Die Fantastischen Vier ve formátu Ultra HD. Šlo o první přenosy svého druhu dostupné všem divákům s odpovídajícím televizorem.
* V prosinci roku 2014 spustili společnost SES, Česká televize, Rozhlas a televize Slovenska a České radiokomunikace přes satelit ASTRA 3B na orbitální pozici 23,5 ° E první testovací vysílání Ultra HD v regionu střední a východní Evropy.
* V únoru 2015 spustila společnost SES několik Ultra HD demo programů v Evropě.


* V dubnu 2015 se v USA uskutečnilo první živé lineární Ultra HD vysílání s přenosem do kabelové sítě.
* V červnu 2015 spustil SES demo program, který umožnil americkým kabelovým společnostem připravit jejich sítě na testy Ultra HD vysílání.
* 1. září spustil vysílání první celosvětově dostupný Ultra HD program Fashion One 4K, který je zároveň prvním Ultra HD programem volně k dispozici v Evropě, Severní Americe a Latinské Americe.
* V září také začal přes satelity SES vysílat program pearl.tv, první volně dostupný Ultra HD program v Německu.
* Další Ultra HD programy, které vysílají přes satelity SES, jsou High TV v Severní Americe a INSIGHT společnosti TERN.
* Webové stránky: www.ses.com/ultra-hd

Statistiky

Flotila družic společnosti SES vysílá téměř 7 000 programů pro 312 milionů domácností respektive 1,1 miliard lidí na celém světě. Zároveň ji využívá přes 40 televizních DTH platforem.

redakce





Reklama




Vybrané články