Quantcast

VU+ SOLO 4K - novinky v řídícím softwaru (2.)

| Tisk

Na konci minulého roku jsem na webu parabola.cz představil poslední novinky v řídícím softwaru pro satelitní přijímač VU+ Solo 4K, který se stal prvním satelitním přijímačem na našem trhu umožňující příjem SD, HD a také Ultra HD (UHD) vysílání. Vývoj jde neustále dopředu a výrobce VU+ se neustále snaží vylepšovat tuto svoji vlajkovou loď aktualizacemi řídícího softwaru.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ SOLO 4K: Přední panel

Přijímač mě opět ochotně zapůjčila firma Pluton elektroprodejna z Třebíče,která se specializuje na linuxové přijímače. Nyní máte možnost se znova podívat na to, jaké nové funkce jsou u tohoto přijímače k dispozici. Pro připomenutí si dovolím zopakovat několik základních parametrů tohoto špičkového přijímače.

VU+ Solo 4K je luxusní linuxový přijímač s operačním systémem Enigma 2. Je osazen dvojitým satelitním tunerem s unikátní technologií FBC (Full Band Capture), díky které máme velmi široké možnosti při nahrávání programů. Přijímač slouží pro příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ SOLO 4K: Info lišta

Do přijímače je možné vestavět další přídavný tuner (satelitní nebo hybridní) a rozšířit tak možnosti příjmu o další programy. Přijímač obsahuje výměnný rámeček pro uchycení pevného disku. Samozřejmosti je dvojitý univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu. Přednímu panelu vévodí perfektní velký TFT LCD display (262.000 barev - 18Bit), který dokáže zobrazovat live TV vysílání a to včetně Ultra HD.

Příjem programů a chování přijímače

Nejprve se podíváme na novinky, které přináší můj oblíbený software VTI. Ten je již ve verzi 9.0.2. Opět se jedná o stabilní verzi softwaru, kterou lze vřele doporučit.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ SOLO 4K: Cool TV Guide

Konečně je již k dispozici originální přehrávač Youtube a nemusíme se tak spoléhat na různé pluginy. Přehrávání a vyhledávání videí pracuje naprosto bez problémů a to včetně přehrávání VEVO videí. Vývojářům se také podařilo udělat pro architekturu ARM, kterou používá právě VU+ Solo 4K, internetový prohlížeč OS Chromium. I ten funguje tak jak má.

PIP – obraz v obraze - ten již byl implementován do softwaru minulý rok, PIP je plně funkční pro dva HD programy nebo pro kombinaci SD a HD kanálu. Zatím se nepodařilo zprovoznit kombinaci PIP s UHD kanály, je samozřejmě otázkou, nakolik je to hardwarově možné.

Co by bylo ještě chvályhodné vylepšit, jsou drivery tunerů. Opět s otázkou, zda již zde není nějaké HW omezení na straně přijímače. Příjem programů je zatím možný v rozsahu symbolových rychlostí SR cca 2-45 Msym/s, snad se podaří přijímat ještě nižší přenosové rychlosti, myslím tím rozsah 1-2 Msym/s, přijímač si jistě nedělá nároky na ještě nižší hodnoty pod 1 Msym/s, pro které se používají vybrané televizní karty do PC.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ SOLO 4K: Hlavní menu

Jinak dle mého názoru se vývojářům už vše podstatné podařilo. No a jak je to se stabilitou přijímače a vůbec s jeho chováním v praktickém provozu? Obrázky jako víno. Co více dodat. A tím myslím běžné HD programy, přece jen UHD programů zatím moc volně není. I SD programy jsou zpracovány přijímačem velmi slušně.

Nahrávání programů je jedním slovem pohádka. A to nijak nepřeháním. Kdo jednou ochutná novou technologii tunerů FBC, tak už nebude chtít nic jiného. Tato technologie není zatím použita v žádném jiném přijímači na světě! Přijímač umožňuje nahrávat až 23 programů současně a je úplně jedno jakou kombinaci SD, HD nebo UHD programů použijete. Dvojitý FBC satelitní tuner se chová jako 8 tunerový přijímač!!


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ SOLO 4K: Konfigurace převodu

K dispozici jsou dva tunery fyzické a šest tunerů virtuálních a to díky implementované FBC technologii. Virtuální tuner je propojen smyčkou s fyzickým tunerem. Můžete tak nahrávat až z 8 různých frekvencí (transpondérů), omezeni jste pouze polaritou, pásmem a polohou DiseqC přepínače pro každý FBC tuner.

Příjem českých a slovenských programů z nabídky satelitních operátorů Skylink a freeSAT je s tímto přijímačem bezproblémový. K dispozici je dvojitý univerzální dekodér a online v softwaru VTI ke stažení softcam Oscam, pod kterým běží dekódovací karty ICE Irdeto Skylink, ICE Irdeto freeSAT, dekódovací karty Irdeto slovenské televize RTVS a karty Irdeto platformy Voľná telka / Plustelka. Lze používat i karty Irdeto Skylink do série 4288xx.

Nové dekódovací karty M7 Irdeto Skylink z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě nelze použít v žádném univerzálním dekodéru. Tuto kartu musíme vložit do vhodného dekódovacího modulu a ten do volného CI slotu v přijímači. V jedné diskusi na internetu jsem četl, že neexistují dekódovací moduly, které by umožňovali nahrávat dva HD programy současně (omezeni jsme jen jedním transpondérem).


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ SOLO 4K: Archívy CZSK

Autor se pochopitelně mýlil. Je třeba použít moduly s funkcí Dual Decrypt, které se pro Irdeto také nabízí. Typickým příkladem je certifikovaný modul Neotion DUAL Skylink Ready. Snad pro úplnost nutno dodat, že funkci Dual Decyrpt musí podporovat také samotný software přijímače, tak jak to umožňuje právě VU+ Solo 4K. Na trhu jsou i profesionální moduly Irdeto (používané zejména pro CATV), které umožňují současně dekódovat až 8 HD programů.

Zaznamenané pořady i z kódovaných programů je možné kamkoliv přenášet a tam je i zpracovávat. Pro hrubý střih záznamů lze použít střihový plugin v softwaru VTI. Lze střihat i UHD záznamy. Samozřejmostí je možnost streamovat libovolné programy po síti. Pro streamování programů do mobilních zařízení lze s výhodou použít HW transkódování streamu, bez potíží pak zobrazíte HD i UHD programy.

Co se týká hybridního vysílání HbbTV, tak VU+ Solo 4K se softwarem VTI nemá s přístupem do HbbTV žádný problém. I pohyb v aplikaci HbbTV je svižný, pro fanoušky televizních databází je pak použitelný i oblíbený plugin „Archívy CZ/SK“.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ SOLO 4K: Moduly

Pro příjem UHD vysílání se zatím jiným výrobcům kromě VU+ nepodařilo vyrobit přijímač, který by toto umožňoval. Výjimkou zůstává pouze německá firma TechniSat.

Pro přijímač VU+ Solo 4K je již dostupný také velmi oblíbený software Open PLi. Pochopitelně i ten jsem vyzkoušel v praxi. Na tento software se docela dlouho čekalo, týmu Open PLi dalo dost práce vyrobit software právě pro tento přijímač, právě díky nově použité ARM technologii. Open PLi je mezi uživateli oblíbené zejména pro svoji jednoduchost.

Práce s tímto softwarem byla stabilní a zdá se, že se to týmu Open PLi přeci jen to podařilo dobře odladit. Nicméně ještě není funkční HbbTV a internetový prohlížeč. A nejde ani plugin „Multiquick button“, kterým si můžete nadefinovat funkci tlačítek na dálkovém ovládání. Ale není se čemu divit, Open PLi je pro VU+ Solo 4K horkou novinkou a vývojáři tyto chyby jistě brzy odstraní. Kdo chce tyto funkce, musí používat jiný software např. VTI, který osobně preferuji.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ SOLO 4K: O přijímači

Navíc v Open PLi se nabízí v pluginech i ty, které s architekturou ARM nepracují, nicméně nemusíte mít strach, že byste instalací něco poškodili. Při pokusu o instalaci pluginu, který není určen pro ARM platformu, to skončí hned na začátku hlášením o chybě a žádná instalace neproběhne.

Závěr

VU+ Solo 4K je satelitní UHD přijímač nepřeberných možností a nesporně asi tím nejlepším a nejvýkonnějším přijímačem co je nyní na trhu vůbec k dispozici. Přijímač splňuje i ty nejnáročnější požadavky zákazníka. Základem je vynikající podpora nejen vývojářů samotné továrny VU+, ale i řady dalších tymů připravujících alternativní softwary.

Prodejce tohoto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde.




obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ SOLO 4K: Web browser ChromiumOS

K dispozici je jak základní varianta přístroje se dvěma FBC satelitními tunery, tak i varianty s doplněným dvojitým tunerem pro příjem pozemní digitální televize DVB-T/T2 nebo dalším dvojitým satelitním tunerem. Nechybí ani varianta se zabudovaným pevným diskem.

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet Skylink ICE,Skylink Irdeto a freeSAT ICE nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.
Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články