Quantcast

VU+ SOLO 4K - novinky v řídícím softwaru

| Tisk

Před nedávnem jsem na webu parabola.cz představil v podrobné recenzi satelitní přijímač VU+ Solo 4K, který se stal prvním satelitním přijímačem na našem trhu umožňující příjem Ultra HD (UHD) vysílání. Výrobce VU+ se neustále snaží vylepšovat tuto svoji vlajkovou loď aktualizacemi řídícího softwaru.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ SOLO 4K: Přední panel

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se podívat na to, co se změnilo od doby, kdy jsem poprvé tento přijímač zde na webu představil. Dovolím si zopakovat několik základních parametrů tohoto bezesporu špičkového přijímače.

VU+ Solo 4K je vysoce výkonný linuxový přijímač s operačním systémem Enigma 2, který má k dispozici dvojitý FBC satelitní tuner a umožňuje příjem obou norem DVB-S i DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově v kompresi HEVC/H.265. Přijímač pracuje v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K).


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ SOLO 4K: Informační proužek

Srdcem přijímače je výkonný dvoujádrový ARM procesor Broadcom s hodnotou 10000 DMIPS a s taktovací frekvencí 1,5 GHz. Přijímač obsahuje ohromnou paměť 4GB Flash (eMMC) a 2 GB RAM (DDR3 DRAM). Na předním panelu je luxusní 3,5" TFT LCD display (262.000 barev - 18Bit), který dokáže zobrazovat live TV vysílání a to včetně Ultra HD.

Do přijímače je možné vestavět další přídavný tuner (satelitní, hybridní) a nahrávání lze uskutečnit také na pevný disk, který se vloží do vyměnitelného šuplíku na zadním panelu přijímače. Nechybí ani dvojitý univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení dekódovacího modulu.


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ SOLO 4K: Cool TV Guide

Příjem programů a chování přijímače

Když jsem poprvé psal o tomto přijímači, byl k dispozici pouze tovární software a první verze alternativního softwaru týmu VTI. Vývoj jde velmi rychle dopředu. V době psaní toho článku jsou již k dispozici softwary týmů BlackHole, OpenATV, OpenVIX a OpenSPA. VTI software je již ve verzi 9.0.1, který jsem také primárně použil pro testování novinek v přijímači.

Snad jen pro připomenutí, v přijímači není použitý procesor s architekturou MIPS, ale ARM procesor v7. Proto bylo nutné některé věci doladit právě pro použití s tímto procesorem. A musím říci, že se to opravdu vývojářům VU+ velmi daří.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ SOLO 4K: Moduly

V nějaké diskusi jsem četl názor, že přijímač je „nedodělek“. Samozřejmě ho uživatel vůbec neměl v rukou a vycházel z prvních informací o tomto přijímači. Situace je nyní taková, že všechny základní funkce jsou již plně funkční, ale to si samozřejmě popíšeme podrobně. Co se týká stability přijímače se softwarem VTI, tak jsem neměl žádné výhrady ani s prvotním softwarem, totéž platí o verzi VTI 9.0.1. Došlo k mnoha aktualizacím ovladačů a dalších částí řídícího softwaru.

PIP – obraz v obraze, ten nebyl z počátku dostupný, nyní je plně funkční s dvěma HD kanály, zbývá ještě implementovat i možnost použití této funkce u Ultra HD kanálů.

Transcoding – s prvotním softwarem nebyla funkce HW transkodování streamu vůbec k dispozici. Nyní je již plně funkční. Příslušný plugin „Konfigurace převodu“ pro nastavení této funkce je již součástí image VTI 9.0.1. Pomocí této funkce můžete přenášet po síti stream např. CT1, který se komprimuje do formátu MPEG-4/H.264 v rozlišení, které nastavíte právě v menu tohoto pluginu. Hodnotu datového toku zde nastavujete také. Takovýto přenos pak můžete sledovat na svém mobilním zařízení s přístupem na internet (nebo samozřejmě na PC).


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ SOLO 4K: Konfigurace převodu

Úspěšně jsem si vyzkoušel transkódovat i Ultra HD vysílání. Transkódování má zatím pouze jedno omezení. Pokud chcete používat tuto funkci, musíte přijímač uvést do normálního stand-by režimu. Samozřejmě klasické streamování programů 1:1 (tedy nijak nekomprimované) pracuje bez omezení a můžete při tom na přijímači mít zapnutý libovolný jiný program.

Nahrávání – prvotní software VTI umožňoval současné nahrávání „pouze“ 16 programů. To přeci jen na takovéto HW dělo bylo málo a říkal jsem si, že bude muset být nějaké omezení v ovladačích. Došlo k jejich opravě a nyní již můžeme nahrávat maximálně 23(!!) programů a k tomu ještě jiný program sledovat. Jistě toto asi nikdo z nás nikdy nevyužije, ale je to spíše známka toho, co přijímač skutečně dokáže „utáhnut“.

Vyzkoušel jsem nahrávat současně mix 23 různých programů v UHD, HD a SD kvalitě, přičemž 7 programů bylo kódovaných ze Skylinku. Všechny záznamy byly naprosto v pořádku a v případě kódovaných záznamů z nabídky Skylink v dekódované formě.

Zastavím se ještě u unikátní technologie FBC (tzv. Full Band Capture) dvou použitých interních satelitních tunerů. Tato technologie není zatím použita v žádném jiném přijímači. Pracovat s FBC tunery je opravdu pěkný zážitek, zejména pro uživatele, který si rád něco nahrává.

Již v prvním článku o tomto přijímači jsem vysvětloval, jak tato technologie funguje. Dva FBC satelitní tunery se v přijímači jeví jako tunerů 8! Dva tunery jsou fyzické a šest je virtuálních. Virtuální tuner je propojen smyčkou s fyzickým tunerem. Můžete tak nahrávat až z 8 různých frekvencí (transpondérů), omezeni jste pouze polaritou, pásmem a polohou DiseqC přepínače pro každý FBC tuner. Uvedu pěkný příklad, vyzkoušel jsem nahrávat současně 23 programů z Astry 1 v kombinacích UHD, HD, SD a vystačil jsem si pouze s těmito dvěma FBC tunery.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ SOLO 4K: Archívy CZSK

Youtube – originální přehrávač pro Youtube zatím ještě není k dispozici. Nicméně jako dobrá alternativa se jeví oblíbený plugin „TS Media“, aktuálně ve verzi 11.0, který jsem si nainstaloval, obsahuje také bezproblémový přístup na Youtube a do mnoha dalších databází.

Ladění programů – s prvotním softwarem VTI bylo možné vyhledávat programy v rozsahu symbolových rychlostí SR cca 3-45 Msym/s v normě DVB-S/S2 a modulacích QPSK/8PSK. Nyní se již situace zlepšila a je možný příjem v rozsahu SR cca 2-45 Msym/s. Pevně věřím, že ovladače půjdou odladit tak, aby byl možný i příjem programů v celém rozsahu SR 1-45 Msym/s.

FastZapping – tento plugin byl již standardní součástí prvotního image VTI a slouží na urychlení přepínání programů. Nicméně mohl některým uživatelům způsobit, že nebylo možné do přijímače nahrát setting z jiného linuxového přijímače.

To se mě osobně stalo se settingem z mého Dreamboxu DM8000 HD, který jsem chtěl nahrát do VU+ Solo 4K. Lépe řečeno, s prvotním softwarem VTI po nahrání tohoto settingu došlo k pádu Enigmy 2 na VU+. Nakonec jsem zjistil, co tento problém způsobovalo – byl to právě plugin FastZapping, který bylo nutné odinstalovat.

V novém softwaru VTI 9.0.1 je již tento plugin opraven a můžeme tak vesele používat libovolné settingy. Snad jen připomenu, že software VTI má perfektní zálohovací nástroj celého image, který je standardní součástí menu.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ SOLO 4K: Systém

I když používá přijímač Vu+ Solo 4K procesor s architekturou ARM, tak lze použít řadu předchozích pluginů. Typickým příkladem je oblíbený plugin „Archívy CZSK“, který umožňuje přístup do řady televizních archívů. Vyzkoušel jsem některé z nich, archív České televize – i Vysílání, Nova plus archív, Prima Play atd. Přehrávání všech pořadů proběhlo bez potíží.

DTS audio – v prvotním softwaru nebylo možné přehrát DTS audio stopy, výrobce aktualizoval drivery a DTS audio stopy jsou již plně funkční.

VU+ USB Turbo tuner – jedná se o externí DVB-T/T2 tuner, který jsem na webu parabola.cz kdysi představil, s prvotním softwarem VTI nebyl tuner funkční, nyní již jede jako pila

Obrazovou kvalita se nijak nezměnila, zůstává nadále výborná. UHD kanály pracují jedna radost. HbbTV je rychlé jako drak. Co je potřeba ještě zprovoznit je webový prohlížeč.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ SOLO 4K: Plugin TSmedia

Dekódování – zcela bez potíží s poslední verzí oscamu, který je možné nainstalovat z menu pluginů. Naše karty ICE Irdeto Skylink, freeSAT, RTVS a Volná telka pracuji s oscamem bez problémů. Dekódovací moduly Irdeto Skylink Ready s kartou M7 Irdeto pracují správně. Platí přesně to, co jsem již napsal v recenzi tohoto přijímače.

MiniTV Skinner – nový plugin, který je součástí VTI 9.0.1. Pomocí tohoto pluginu si můžete pohodlně pomocí dálkového ovládání nastavit co má displej přijímače zobrazovat. Samozřejmě zůstává plně funkční nabídka Mini TV, po zapnutí této funkce se na displeji objeví živé televizní vysílání.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ SOLO 4K: TSmedia - Youtube

Dovolil bych si zhodnotit použitý 3,5“ TFT LCD displej (262.000 barev - 18Bit), myslím, že s klidným svědomím mohu napsat, že jsem ještě lepší neviděl, je pěkně čitelný i ze stran, na rozdíl třeba od displeje co je použitý v přijímači VU+ DUO 2.

Střih nahrávek – rád bych upozornil, že lze střihat jakoukoliv nahrávku, tedy i Ultra HD záznam zcela bez potíží.

SD/HD/HEVC – komprese HEVC není použitelná jen u UHD programů. Lze ji použít i u vysílání v standardním (SD) rozlišení nebo u programů ve vysokém rozlišení (HD). Pěkný příklad byl v době testování přístroje k dispozici na družici Eutelsat 70B na pozici 70.5° východně.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ SOLO 4K: MiniTV skinner

Na transpondéru 11294 H satelitního operátora Horizon Teleports se testovala nejprve řada asijských SD programů s kompresi HVEC/H.265 a poté několik HD programů s kompresí HVEC/H.265. Samozřejmě naladění i vlastní příjem těchto programů proběhl na VU+ Solo 4K bez problémů.

Srovnání s přijímačem TechniSat Digit ISIO STC 4K

Někteří čtenáři si asi nejprve položí otázku, zda je vůbec možné srovnat VU+ Solo 4K s TechniSatem Digit ISO STC 4K a budou argumentovat, že VU+ je linuxový přijímač, ale to je TechniSat také, nicméně zde je to linux uzavřený na rozdíl od Enigmy 2 ve VU+. Jsou to zatím jediné dva přijímače na našem trhu, které umožňují příjem Ultra HD programů.

Nakonec pro mnohé uživatele není podstatné, na jakém operačním systému přijímač pracuje, ale jakou má užitnou hodnotu a zda pracuje vše tak jak má. Jakékoliv srovnávání je vždy ošidné a zaleží na uživateli, co vlastně od přístroje požaduje.

V diskusích se také objevují názory, jak jsou linuxové přijímače „složité“. Zde je ale zapotřebí dodat podstatnou věc a to, že mnozí solidní prodejci dodávají přijímače již předinstalované. Obsluha takového přijímače je tak značně ulehčena. Takže skutečně zde není potřeba někoho strašit.

Ale zpět k tomu porovnání, oba přístroje jsem měl k dispozici a podrobně jsem je testoval. Obrazově jsou oba vynikající, obrázky jako víno. Oba přístroje se titulují názvy „multi tuner“ a „multimediální“. V případě VU+ jsou tyto přídomky skutečně na místě. Nahrávání prakticky bez omezení díky technologii FBC tunerů a to i z kódovaných programů, multimédia to přehrává opravdu velmi širokou škálu a disk pro nahrávání je ve výměnném šuplíku v přijímači.

V tomto směru TechniSat značně pokulhává. Disk zabudovat do přístroje není možné. Přijímač umožňuje nahrávat součastně jen dva volné programy a na jeden z nich se musíte dívat. U dvou kódovaných programů má nahrávání značné omezení (kódované nahrávky a jejich možná ztráta, pokud nebude dekódování provedeno včas).


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ SOLO 4K: OpenWebif - O přijímači

Co se týká multimédií, tak se opět TechniSat nemůže VU+ vyrovnat, neumí ani přehrát DTS audio. Navíc má problém se zobrazováním EPG u CZ/SK programů (úplné výpadky některých událostí) a zkomolené EPG u programů slovenské televize RTVS.

U přijímače Technisat je ale plně funkční webový prohlížeč, což zatím VU+ nemá (ale to jistě bude v budoucnu napraveno).

A jak je to s rychlostí a výkonem? Rychlost přepínání je jednoznačně na straně VU+ a to i na volných programech. I co se týká výkonu je opět VU+ na tom mnohem lépe, to je konec konců vidět např. při používaní aplikace HbbTV. A nehledě na to, že VU+ má mnohé užitečné funkce. Ale tyto funkce ne každý uživatel potřebuje, to je jistě třeba také zdůraznit.

Oba přístroje umožňují střih UHD nahrávek a přenos po 1 Gbps síti LAN. Srovnávat displej nemá smyslu, u VU+ je barevný LCD displej nejvyšší třídy s možností zobrazování grafiky a dokonce i živého vysílání. O tom by se mohlo TechniSatu jenom zdát. Ale to je o rozdílné technologii. Na druhou stranu je TechniSat zase levnější. Konečný výběr je vždy na zákazníkovi.

Závěr

Současný vývoj softwaru u přijímače VU+ Solo 4K nezklamal. Za poměrně krátkou dobu, od uvedení přijímače na trh se podařilo výrobci udělat značný kus práce. Softwarová podpora je o to významnější, že se rozšířila i na další vývojové týmy, které nabízí alternativní softwary. S přijímačem je skutečně radost pracovat.




obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ SOLO 4K: OpenWebif - Přehled programů

Prodejce tohoto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde .

K dispozici je jak základní varianta přístroje se dvěma FBC satelitními tunery, tak i varianty s doplněným dvojitým tunerem pro příjem pozemní digitální televize DVB-T/T2 nebo dalším dvojitým satelitním tunerem. Nechybí ani varianta se zabudovaným pevným diskem.

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou dekódovacích karet ICE Irdeto Skylink a freeSAT nebo dle individuálních požadavků tzv.na míru.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články