Quantcast

Příjem Multistreamu a T2-MI na přijímačích VU+

| Tisk

Na stolních set top boxech je možné přijímat satelitní multiplexy a programy vysílané v režimech Multistream a T2-MI. Příjem je možný zatím jen na přijímačích VU+ s podporovaným tunerem.

Telekomunikační satelity jsou určeny pro poskytování široké škály služeb - od šíření programů pro koncové diváky (DTH), přes poskytování přístupu na internet až například po vládní komunikace. Z pohledu televizního diváka je patrně nejdůležitějším úkolem satelitů poskytovat televizní a rozhlasové programy.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Detekce tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Vedle klasické DTH distribuce se na satelitech nacházejí i tzv. distribuční signály programů, které slouží pro potřeby satelitních a kabelových operátorů a satelit je ideálním prostředkem pro okamžitou distribuci na velké území. Distribuční signály řady programů se nacházejí i v DTH platformách. Efektivně se využívá satelitní signál pro více účelů. Dalším typem distribučních signálů jsou tzv. přenosové kanály (feedy), které poskytují program v předem stanoveném časovém rozsahu. Feedy se připravují v místě událostí a vysílají na satelit. Signál ze satelitu přijímá provozovatel stanice a signál dále zpracovává do běžného televizního vysílání.

Na satelitech se setkáme i s distribučními signály pro pozemní vysílače a další operátory. Kapacita na družici slouží jako primární nebo záložní distribuční médium pro digitální pozemní vysílače. Primární zejména ve státech, kde není možné zajistit distribuci pozemních multiplexů jiným způsobem.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Příjem bulharské TV Nova (45°E) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+ (poznámka: obrazová dokumentace pořízena na konci května 2016)

Satelity se používají pro distribuci programů pro pozemní vysílače ve třech podobách - klasické DVB-S/DVB-S2, dále pak v režimech Multistream a T2-MI.

Klasická distribuce v DVB-S/DVB-S2

Pravděpodobně nejznámnějším distribučním satelitním multiplexem pro operátory je mux francouzské veřejnoprávní televize France Télévision na satelitu Eutelsat 5 West A na pozici 5 stupňů západně. Tento multiplex, který je dnes složen výhradně z programů ve vysokém rozlišení (HDTV), lze bez problémů přijímat na všech běžně dostupných set top boxech s podporou MPEG-4 a HD.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Naladění programů v multistreamu na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Dalším příkladem využití satelitu tentokrát přímo pro pozemní vysílače najdeme v Řecku. Na satelitu Eutelsat 3B (3 stupně východně) se nacházejí dva DVB-S2 multiplexy Digea. Programy jsou ale z důvodu omezení vysílací práv na satelitu zakódovány systémem BISS. Na stejném satelitu je umístěn i veřejnoprávní multiplex ERT. Ten vysílá FTA jen programy Vouli Tileorasi a ERT 3. Ostatní programy jsou zakódovány.

Další možnost distribuce: Multistream a T2-MI

Pro operátory vysílacích sítí je mnohem zajímavější nasazení jiných módů u satelitní distribuce multiplexů na pozemní vysílače. Jde o režimy Multistream a T2-MI. Oba mají společnou vlastnost - na běžných set top boxech programy v multistreamu (MIS) a T2-MI většinou nenaladíme. Multiplexy v multistreamech a T2-MI byly dlouhou dobu doménou satelitních DVB karet v počítačích. Později se omezená podpora multistreamu objevila na některých modelech přijímačů Openbox. Nyní je konečně možný příjem obou módů i na stolním přijímači. To potěší koncové diváky, méně ale vysílatele.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Příjem programu La7 HD (13°E) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Co je to Multistream?

Multistream, T2-MI a kombinace Multistream s T2-MI umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů - každý může odpovídat jednomu terestrickému multiplexu. V jednom takovém satelitním multiplexu se mohou nacházet 3 MIS či T2-MI, případně jiný počet v závislosti na šířce pásma transpondéru a požadavcích operátora vysílacích sítí.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Příjem programu Nju TV (4,8°E) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Podrobný technický popis specifikace T2-MI a multistreamu lze najít na stránkách projektu DVB.org.

Distribuce v režimu Multistream

Programy v T2-MI a MIS ale nelze přijímat na libovolném přijímači - je zapotřebí hardware, který dokáže oba tyto módy zpracovat. Podpora pro T2-MI a MIS se již objevila pro linuxové přijímače se systémem Enigma 2 (E2). Tyto režimy aktuálně fungují pouze na přijímačích značky VU+. Je ale otázkou času, kdy bude podpora rozšířena i na přijímače dalších výrobců.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Naladění programů streamu Zeonbud (4,8°E) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Samotný tuner v přijímači VU+ ale dokáže zpracovat jen vysílání v klasickém režimu - tedy bez MIS a T2-MI. Příjem těchto dvou módů je ale možný jen přes externí tuner s podporou obou módů. Aktuálně jsou podporovány jen dva tunery - profesionální DVB karta TBS 5925 a běžnější TBS 5980, která nepodporuje vyšší modulace jako 16APSK či 32APSK. Má ale i další omezení.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Příjem programu D17 HD (5°W) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

MIS a T2-MI jsou zajímavým lákadlem pro satelitní lovce. Vzhledem k povaze distribuce - prakticky nemožný příjem na komerčních přijímačích - se programy v T2-MI a MIS až na pár výjimek vysílají ve stejném podobě jako v DTT (digitální terestrické televizi) - volné DTT jsou i na satelitu nekódované, placené DTT jsou i na satelitu zakódovány.

Módy T2-MI a MIS aktuálně podporují experimentální image (software) SatDreamGr, které je založeno na populárním image OpenPLI.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Příjem programu HD1 (5°W) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Uživatelsky nejjednodušší je příjem programů v MIS. Stačí znát parametry multiplexu (podobně jako u "běžných" satelitních muxů) a navíc režim (PLS Mode), kód (PLS Code) a číslo streamu (Input Stream ID).

Programy v režimu MIS se nacházejí v Ku pásmu na mnoha velmi dobře dostupných orbitálních pozicích - aktuálně na 45°E, 13°E, 9°E, 10°E, 4,8°E, 5°W, 12,5°W a 30°W. Signál je možné přijímat z většiny uvedených pozic s parabolami o průměru kolem 90 cm. V případě pozice 10°E je nutná parabola o průměru kolem 200 cm. Příjmové podmínky se ale z této pozice občas mění.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Příjem stanice Cartoonito (5°W) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Co se vysílá v režimu Multistream?

Na satelitu Intelsat 12 na pozici 45°E se nacházejí veřejnoprávní a komerčních televizní stanice z Bulharska, včetně veřejnoprávních kanálů v HD rozlišení - BNT 1 HD a BNT HD. Jde o první program BNT 1 v HD rozlišení a mix kanál BNT, který se zaměřuje na obsah v HD. Jedná se o zajímavý multiplex s hlavními bulharskými celoplošnými programy.

Další paket v multistreamu (bez T2-MI) se nachází na satelitním systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E. Jde o paket s italskými komerčními programy La7 HD a La7d HD. Stejné stanice jsou šířeny i na pozici 9°E, kde je ale používán italský regionální svazek (příjmové podmínky mohou být v různých částech ČR a SR odlišné).


obrázek

▲ Obr č. 10 - Příjem stanice SportItalia (5°W) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Menší vysílací DVB-S2 platforma v režimu MIS se vysílá na pozici 10°E. Mini paket obsahuje mexickou stanici TLN Network a STV Noticias z Mozambiku. Paket používá vysoké FEC 9/10 při modulaci 8PSK. Pro příjem je proto nutná parabola o větším průměru (kolem 200 cm) a to i s ohledem na slabý signál.

Ukrajinský operátor DVB-T2 multiplexů používá k distribuci multiplexů kapacity na satelitu Astra 4A (4,8°E). Jeden transpondér používá pro dva streamy v režimu multistream, druhý pak v kombinovaném režimu multistream / T2-MI. Zatímco první je lze bez problémů přijímat zadáním všech nezbytných parametrů, programy z multiplexu v T2-MI lze sledovat prostřednictvím aplikace Astra-SM (více v tomto článku níže).


obrázek

▲ Obr č. 11 - Příjem programu Rai Sport 1 HD (5°W) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Nejširší nabídka programů v režimu multistream se nachází na satelitu Eutelsat 5 West A (5°W). Kapacitu na této družici využívá italská veřejnoprávní RAI k nekódované distribuci všech svých programů na pozemní vysílače. Rovněž jsou zde multiplexy italské komerční mediální skupiny Mediaset s volnými i placenými programy. Jediná pozice, odkud se vysílají FTA italské programy Rete4 HD a Italia1 HD (na DTH pozici 13°E jsou šířeny jen v SD ale v kódu Nagra MA pro karty TivúSat). Francie má zde jeden MIS multiplex s komerčními i placenými programy. Příjem všech FTA programů je bezproblémový, pro placené programy je nutná dekódovací karta a předplatné (podobně jako pro pozemní vysílání). Z FTA programů se zde vysílají HD1, D8 HD, D17 HD, Gulli HD a řada dalších programů, které se v obvyklých multiplexech kódují.

Předposlední pozice v Ku pásmu s programy v multistreamu se nacházejí na pozici 12,5°W. Družici využívá společnost Persidera Network k distribuci jednoho satelitního multiplexu, který obsahuje 4 streamy (multiplexy) pro pozemí vysílače. Distribuční síť obsahuje programy jako Super!, Sky TG24, Paramount Channel, Cielo, K2, La7, La7d a další, které jsou šířeny i na pozici 13°E ale zakódovány pro potřeby pay-tv Sky Italia a FTV služby TivúSat.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Příjem stanice Rai1 HD (5°W) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Na stejné pozici (12,5°W) je také mini arabský paket Echorouk TV.

Po uzávěrce tohoto článku se multiplex v režimu MIS objevil na satelitu Hispasat 30W-4 (30°W). Provozuje jej společnost Telecom C-LM.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Vyhledávání programů jednoho ze streamů operátora Persidera Network (12,5°W) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Distribuce v módu T2-MI

Další distribuční platformy používají režim T2-MI (Modulator Interface), který slouží speciálně pro potřebu satelitní distribuce programů pro druhou generaci digitální terestrické televize. Zatímco MIS může sloužit pro DVB-T i DVB-T2, režim T2-MI je určen jen pro DVB-T2.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Příjem stanice MTV Music (12,5°W) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+. Program byl začátkem července nahrazen stanicí VH1 Italia.

Programů a vysílacích platforem v T2-MI je v Ku pásmu jako šafránu. Většina vysílatelů si pro T2-MI vybrala kapacitu v C pásmu, které mohou nabídnout pokrytí mnohem širšího území a rovněž i transpondéry s větší šířkou pásma. Navíc je C pásmo ideální pro distribuční účely.

Několik multiplexů v T2-MI naladit i v Ku pásmu. Platformy se nacházejí na pozicích 55°E, 36°E a 4,8°E.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Příjem stanice Italia1 HD (5°W) na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Příjem programů T2-MI ale není tak jednoduchý jako v případě programů v režimu Multistream (MIS). Stejně jako MIS aktuálně podporuje T2-MI jen image od tvůrců SatDreamGr. Vedle instalace tohoto image je nutná doinstalace software Astra-SM (Astra je zkratka Advanced Streaming Application), nicméně programy v T2-MI se vysílají i na jednom ze satelitů Astra.

Pro T2-MI je ale nutné vytvořit spouštěcí skripty (každý pro stream). Jednotlivé programy je nutné přidat do settingu ručně (viz. dokumentace k programu).

Z pohledu signálu je nejjednodušší test příjmu T2-MI na satelitu Astra 4A (4,8°E), který využívá k distribuci svých služeb ukrajinský operátor Zeonbud. Většina programů se ale vysílá v "běžných" multiplexech a příjem z tohoto pohledu není příliš atraktivní.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Příjem stanice ZOOM (4,8°E) v režimu T2-MI na tuneru TBS 5925 v přijímači VU+

Novinkou posledních dní je distribuční platforma z Gruzie na satelitu Eutelsat 36B (36°E). Paket obsahuje jeden program ve vysokém rozlišení (GDS HD) a několik dalších gruzínských stanic. Vše je FTA. Programy lze ale běžně přijímat i z jiných pozic.

Zatím poslední možnost T2-MI nabízejí dvě ruské distribuční sítě na satelitu Jamal 402 (55°E). Bohužel, transpondéry mají ve střední Evropě již poměrně nízký výkon a pro příjem je nutná parabola o průměru kolem 180 cm. Zajímavostí je, že hlavní ruské veřejnoprávní programy Pervyj kanal a Rossjia 1 jsou v těchto T2-MI muxech zakódovány systémem Rosscrypt, ostatní jsou FTA. Včetně sportovního programu Match! TV.

Stabilita a zkušenost s příjmem Multistreamu a T2-MI

Příjem MIS a T2-MI byl ověřen na přijímači VU+ DUO s posledním image od SatDreamGr na kartě TBS 5925. Pro příjem stanic v T2-MI bylo nutné doplnit setting o programy a vytvořit nezbytné skripty pro všechny streamy. V režimu T2-MI se doporučuje tuner v E2 vypnout.

Provoz byl takřka bezproblémový - výjimečně došlo k vytuhnutí externího tuneru TBS 5925. Vše je ale otázkou ovladačů. S ohledem na nedávné uvolnění prvních open source linuxových driverů lze očekávat, že stabilita tuneru bude v další fázi vývoje na mnohem vyšší úrovni. Ostatně první zkušenosti uživatelů s open source drivery jsou velmi dobré.

Přepínání programů mezi MIS a mezi T2-MI je rychlé. U programů MIS je k dispozici i EPG (elektronický programový průvodce) pokud jej operátor vysílá. Programy lze i nahrávat.

Jiná situace je u režimu T2-MI - EPG se nezobrazuje a pořady nelze nahrávat.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Příjem programu Match! TV (55°E) v režimu T2-MI na tuneru TBS 5925

Výhled

Příjem T2-MI a MIS na linuxových přijímačích se postupně zdokonaluje. Vývojáři již oznámili další možný způsob příjmu stanic v T2-MI, který ale zatím čeká na implementaci do systému E2. Novinka by mohla vyřešit některé problémy, na které bylo v tomto článku upozorněno.



Další programy v MIS a zejména v T2-MI mohou ještě přibývat s ohledem na postupný přechod jednotlivých států na DVB-T2 a právě T2-MI je ideálním způsobem pro satelitní distribuci streamů na digitální terestrické vysílače a další vysílací platformy.

Na druhou stranu právě možný individuální příjem programů a paketů v MIS a T2-MI může znepokojovat vysílatele. Teoreticky může dojít k zakódování uvedených distribučních signálů. Jako je tomu v případě řeckých programů na pozici 3°E nebo ruských veřejnoprávních programů v T2-MI.

Závěr

Přijímače TBS 5925 a TBS 5980 zatím jako jediné DVB USB karty umožňují příjem satelitních multiplexů T2-MI a MIS, které jsou určeny pro DVB-T2 a DVB-T vysílače, na stolních set top boxech VU+ v prostředí E2.

Vysílání v módech T2-MI a MIS není určeno pro DTH příjem. Nicméně na trhu je přijímací technika (hardware) i nezbytný software, který poskytne přístup k dalším desítkám televizních programů určené pro pozemní vysílače a další vysílací sítě ve Španělsku, Itálii, Francii, Ukrajině, Rusku i Gruzii.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články