Quantcast

Ferguson Ariva 4K combo - Ultra HD přijímač s Androidem

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme horkou novinku polské firmy Ferguson. Jedná se o kombinovaný multimediální Ultra HD (UHD) přijímač Ariva 4K s operačním systémem Android 5.1.1 (Lollipop).


obrázek

▲ Obr č. 1 - Ferguson Ariva 4K combo

Je to tak již v pořadí druhý satelitní přijímač s operačním systémem Android, který jsem na webu parabola.cz představil. Prvním byl model Openbox AS1, který ovšem neměl podporu UHD vysílání.

Díky prodejci těchto přijímačů firmě Pluton elektroprodejna z Třebíče máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Ferguson Ariva 4K combo, zadní panel

Značku Ferguson snad není třeba čtenářům představovat, jedná se o levné satelitní nebo kombinované přijímače a i dnes prezentovaný přijímač zaujme svou příznivou cenou. Na trhu najdete ještě další nový model Ariva 4K bez vestavěného hybridního tuneru. Cenový rozdíl mezi modely Ariva 4K combo a Ariva 4K je ovšem zanedbatelný, cca 270 Kč, takže je výhodné volit combo model.

Ariva 4K combo je multimediální UHD kombinovaný přijímač, jehož srdcem je moderní výkonný čtyřjádrový procesor Cortex A53 s taktovací frekvencí 2,02 GHz. Chipset představuje Amlogic S905-B, který je oblíbený u různých zařízení s Androidem. Flash paměť EMMC je úctyhodných 8GB a paměť RAM DDR III je o velikosti 1GB.

Přijímač je schopen pracovat ve video rozlišení až 4K a umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265 s možností příjmu obou norem DVB-S i DVB-S2.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Ferguson Ariva 4K combo, dálkové ovládání

Co se týká fenoménu UHD (Ultra HD) je třeba opakovaně zdůraznit, že UHD satelitní přijímače lze připojit k běžnému Full HD televizoru (LCD, plazma) a obrazová kvalita je vynikající. Programů vysílaných v rozlišení 4K (UHD) je zatím jako šafránu. Samozřejmě pokud bychom chtěli dosáhnout plné rozlišení na 4K programech, tak musíme vlastnit 4K televizor.

Ariva 4K má zabudované dva tunery, jeden satelitní a druhý hybridní, který umožňuje příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T/T2 nebo příjem kabelového digitálního vysílání v normě DVB-C. Právě norma DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265 se podle nedávného schválení vládou ČR má stát od roku 2021 novým standardem pro pozemní digitální vysílání u nás. Přijímač je tak již připraven pro tento nový standard.

Přijímač má vestavěný dekodér Conax, který je možné softwarově změnit na univerzální dekodér. Záznam programů je možný na pevný disk, který lze do přijímače zabudovat, ale také na USB disk nebo na Micro SD kartu. Přijímač umožňuje nahrávat pouze jeden program a na druhý nekódovaný se současně dívat s omezením na jednu satelitní frekvenci nebo přepnout na programy z hybridního tuneru.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Ferguson Ariva 4K combo: Hlavní menu

Přijímač má k dispozici síťové rozhraní Ethernet 100 Mbit/s a má za budovanou duální Wi-Fi 802.11 b/g/n, 2.4GHz / 5GHz. Výrobce nezapomněl ani na podporu Bluetooth zařízení. A asi nemusím připomínat, že myš a klávesnice je téměř nutností pro ovládání aplikací Androidu.

Díky Androidu máte k dispozici velké množství různých aplikací a z vaší televize se stává multimediální centrum zábavy. Z výroby jsou naistalování oblíbené aplikace Youtube, Filmbox Live, Netflix atd.

Multimediálním prostředí KODI je již také nainstalované a to ve verzi 16.1 a pracovat s ním je skutečná radost, možnosti jsou téměř neomezené, odezvy jsou prakticky okamžité. Samozřejmostí je přístup do „Google Play Marketu“, který obsahuje více než milión aplikací pro zařízení s Androidem. Takže je skutečně z čeho vybírat.

Přijímač je napájen pomocí externího adaptéru 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Ferguson Ariva 4K combo: Info lišta

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 258 x 43 x 158 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází čtyřmístný displej, jakákoliv tlačítka byste zde hledali marně. Uprostřed předního panelu najdete svítící kolečko, které indikuje provozní stavy přijímače.

Na zadním panelu nacházíme vstup satelitního tuneru, vstup hybridního tuneru, analogový A/V výstup je v podobě jack konektoru, optický audio S/PDIF konektor, tři USB 2.0 konektory, slot pro Micro SD kartu a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV je zde HDMI konektor ve verzi 2.0 a samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Ferguson Ariva 4K combo: EPG

Součástí balení je návod k obsluze a napájecí zdroj 12V/2A, HDMI kabel chybí.

Příjem programů a chování přijímače

Z továrny byl v přijímači starší software bez podpory češtiny v EPG, doporučuji ihned nainstalovat poslední verzi software z webu výrobce. Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Nečekejte však obdobné ovládání jako u předchozích přijímačů Ariva. Operační systém Android je znát již od prvního zapnutí přijímače. Velikost písma v menu přijímače lze změnit přes systémovou android aplikaci.

Výrobce neudává údaj o počtu programů, které je možné uložit do paměti přístroje. Samozřejmostí je podpora protokolu DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS). Jakmile nainstalujete nový software do přijímače, je nutné provést tovární nastavení přijímače, vše provedete přes menu přijímače, i když to je docela „klikačka“. Poté se objeví klasický průvodce prvním nastavením přijímače.

Vyhledání programů je možné automatické nebo manuální. Nutno říci, že celá satelitní a hybridní část přijímače je schována pod aplikací „DTV“ v Androidu. Pokud přijímač odpojíte od napájení, tak při jeho zapnutí nenaskočí obraz posledně sledovaného programu, ale menu Androidu. Na displeji se nezobrazuje číslo programu, ale jsou zde stále hodiny. Displej je v modrém provedení.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Ferguson Ariva 4K combo: DTV menu

V přijímači je k dispozici také funkce Fastscan pro rychlé vyhledání programů satelitního operátora Skylink. Pokud použijete tuto funkci a následně dáte např. vyhledat všechny pozemně šířené kanály, tak se vám v hlavním seznamu programů oba seznamy promíchají náhodně do sebe. Favoritní listy s názvy družic jsou ale v pořádku.

Setřídění programů provedete v kanálovém manageru, který naleznete v menu přijímače. Je možné pracovat i s multivýběrem kanálů, což značně ulehčuje práci při jejich setřídění. K dispozici je i několik favoritech skupin, do kterých lze programy přidávat. Celý takto vytvořený setting lze přes menu přijímače zálohovat a v případě potřeby obnovit

Některé části menu zatím nejsou přeloženy do češtiny a jako výchozí audio zvukový doprovod je v menu nastavena angličtina, to lze ovšem ručně změnit na češtinu. Tradičně v návodu k obsluze nenaleznete údaj, v jakém rozsahu symbolových rychlostí SR tuner přijímače pracuje.

Experimentální metodou jsem zjistil, že tuner pracuje v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (8PSK/QPSK). Ariva 4K si hravě poradila s příjmem extrémně vysokých přenosových rychlostí jako např. paket ruských telekomunikací MTS (SR 45 Msym/s) na družici ABS-2 na pozici 75° východně. Příjem SCPC kanálů byl také bezproblémový. Přijímač podporuje také vyhledávání kanálů „na slepo“, tzv. blindscan.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Ferguson Ariva 4K combo: Seznam programů

Pro vyhledávání pozemního digitálního vysílání jsem použil automatické hledání kanálů. Vestavěný pozemní tuner bez potíží vyhledal všechny multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu. Přijímač byl také otestován v Praze, kde je možné zachytit experimentální pozemní vysílání v normě DVB-T2 s kompresí HEVC/H.265. Příjem tohoto vysílání byl zcela bez potíží a přijímač je tak připraven pro budoucí pozemní digitální vysílání u nás.

Dálkové ovládání je v černém provedení a používá se stejný typ co u předchozích přijímačů Ariva. Tlačítka vydávají silný pukavý zvuk a směrovost dálkového ovládání je velmi úzká. Je sice super, že je ovládání univerzální, takže ho můžete naprogramovat až na pět zařízení, ale rozhodně bych ho nenazval „luxusní“, jak jsem četl na jednom zapomenutém webu. K tomu má hodně daleko.

Pro ovládání tohoto přijímače je velmi praktické si pořídit také bezdrátovou klávesnici a bezdrátovou myš, jinak by bylo ovládání tohoto přístroje zejména při používání Android aplikací velmi nepohodlné. Můžete použít Bluetooth komponenty nebo WI-FI komponenty.

Osobně jsem zcela bez potíží používal pro ovládání tohoto přijímače bezdrátovou WI-FI optickou myš Canyon CMSW1G a bezdrátovou WI-FI klávesnici Amiko Mini Keyboard Wireless WLK-100.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Ferguson Ariva 4K combo: Kanálový manažer

Velmi praktická funkce v menu je možnost si celý setting programů zálohovat a pak obnovit. Dále je zde možnost importovat setting, který je vytvořený v Enigmě 2. Tuto poslední zajímavou možnost jsem použil. Na flash disku je nutno vytvořit nějaký adresář, např. „setting“ a do něho nakopírovat všechny patřičné soubory, které uloží např. program Dreamset.

Import však neproběhnul bez chyb, proč tomu tak bylo, je otázkou, nicméně takto vytvořený setting byl alespoň částečně použitelný. Nyní stačilo jen nastavit Diseqc přepínač nebo USALS. Přepínání mezi programy je standardní (cca 3 sec). V satelitní a hybridní části přijímač žádný „divočák“ není, i když by HW měl asi na více. Naopak s Android aplikacemi pracuje velmi svižně.

Obrazová kvalita na HDMI výstupu byla na UHD programech výborná. HD i SD se taky dalo, ale ostrost není tak výrazná. Obrazově srovnávat s přijímačem VU+ Solo 4K dost dobře nelze, protože to je naprosto jiná „vyšší liga“ a také jiná cenová kategorie. Obraz na VU+ Solo 4K je excelentní jak na UHD, tak i na HD a SD programech. Na jednom diskusním fóru majitel obou přijímačů to nazval, jako byste srovnávali trabant s mercedesem, což si myslím je docela trefné.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Ferguson Ariva 4K combo: Menu nastavení

Nicméně jsem toho názoru, že řadě uživatelům Ariva 4K plně vyhoví, zejména těm, kteří nemají možnost žádného srovnání obrazu nebo přecházejí z nějakého předchozího HD přijímače Ariva.

Přijímač má také k dispozici analogový AV výstup v podobě jack konektoru, příslušný kabel není součástí balení. Obraz na analogovém výstupu byl obstojný, na SD programech méně ostrý. Byl zde ale problém s občasným trháním obrazu kódovaných HD programů satelitního operátora Skylink. Na FTA HD programech na Astře 1 bylo vše v pořádku. Po příčině tohoto problému jsem nepátral. Na HDMI výstupu bylo vše v pořádku.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Ferguson Ariva 4K combo: Instalace programů

Síla a kvalita signálu je zobrazována klasickým proužkovým ukazatelem a v procentech. Stabilita přijímače není úplně na 100%, přeci jen je to novinka a navíc ještě na bázi Androidu. Přijímač mi třeba „vytuhnul“ při vložení flash disku apod.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu, uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu není možné. Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se v OSD teletextu zobrazují v pořádku včetně diakritiky na velkých písmenech.

Elektronický programový průvodce zobrazuje české a slovenské znaky na programech Skylink v pořádku. Nicméně je zde pouze možnost zobrazení EPG dat jednoho programu a chybí klasická mřížka s více programy současně. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném programu.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Ferguson Ariva 4K combo: Aktualizace software

Ariva 4K podporuje přehrávání ohromné škály video souborů typů: MKV, WMV, MPG, MPEG, DAT, AVI, MOV, ISO, MP4, RM, JPG, BMP, GIF a jiné

Z audio souborů zvládne opět nestandardní množství typů: Dolby Digital/Digital Plus, MPEG, OGG, OGA, FLAC, ALAC, APE, M4A, RM, MPEG-1 layer1/2, MPEG-2 Layer II (DTS passthrough). Ariva 4K zvládne přehrávat fotografie typu JPG, BMP, GIF a další.

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Navíc u tohoto přijímače velmi záleží také na tom, jaký multimediální přehrávač použijete. Osobně doporučuji vše pouštět v multimediálním prostředí KODI.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Ferguson Ariva 4K combo: Nainstalované aplikace

Nicméně i nainstalovaný media player mi přehrál kromě DTS zvuku úplně všechno. Na DTS audio si musíte nainstalovat jiný player nebo použít KODI. Přijímač bravurně zvládne i přehrávat AV soubory s vysokým datovým tokem. Bez trhání obrazu jsem přehrál i testovací MKV video „Jellyfish-120-Mbps.mkv“, což mě docela překvapilo, datový tok 120 Mbps je už „slušná palba“.

Jediné co přijímač nezvládnul vůbec přehrát, bylo testovací video „Samsung Demo Oceanic 40 Mbps“, zde mu vadil zřejmě použitý kodek (testováno i v KODI). Každopádně mohu konstatovat, že jako multimediální centrum je přijímač opravdu na velmi vysoké úrovni.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Ferguson Ariva 4K combo: Nainstalované aplikace

Zpracování AAC audio stop bylo bez potíží. Audio HE-AAC bylo bez problémů (testováno na SD programech ČT 1 a 2 určené pro nabídku Volná telka). Také audio Dolby Digital+ (E-AC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat (testováno na programech France Televison v rámci nabídky Fransat na družici Eutelsat 5 West A).

Přijímač nemá k dispozici funkci PIP (obraz v obraze).


obrázek

▲ Obr č. 15 - Ferguson Ariva 4K combo: Aplikace Firefox pro Android

Ferguson Ariva 4K se zahřívá minimálně i když výrobce nepoužil žádné ventilační otvory, ty zde nenajdete vůbec, vše je chlazeno pasivní cestou. Napájení je řešeno externě pomocí napájecího adaptéru. Z hlediska upgrade přijímače by se hodil USB port na předním panelu přijímače, ten však zde nenajdete, výrobce spíše preferoval elegantní dizajn.

Využití Androidu v praxi

Ariva 4K založená na operačním systému Android 5.1.1 (Lollipop) umožňuje instalovat aplikace z různých zdrojů. Jednak z „Google Play Marketu“ a pak samozřejmě si aplikace můžeme nainstalovat také ručně přes souborový prohlížeč.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Ferguson Ariva 4K combo: Aplikace Youtube

Jak jsem již uvedl v úvodu, řada aplikací je již nainstalována (a nelze je odinstalovat, co k tomu motivovalo výrobce těžko říci). Tradičně jsem si doinstaloval řadu užitečných aplikací jako webový prohlížeč Firefox pro Android, HBO GO apod. Je čistě na uživateli co si nainstaluje. V „Google Play Marketu“ je přes milion aplikací, takže je z čeho vybírat.

Ariva 4K sice nemá podporu HbbTV, ale k aplikaci „iVysílání“ České televize se hravě dostanete, jakmile si nainstalujete příslušnou aplikaci z „Google Play Marketu“. Ideální je využít již nainstalované multimediální prostředí KODI 16.1. Pokud si doplníte vhodný „neoficiální“ repozitář, tak se dostane k řadě zajímavých pluginů.

Poté jsem vyzkoušel několik aplikací pro VoD a OTT služby, příslušné aplikace se dají dohledat volně na internetu. Takto se dostanete k řadě zajímavých IPTV streamů. Na tomto místě vás, ale jako vždy musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

Vestavěný dekodér Conax lze předělat softwarově na dekodér univerzální. Postup i příslušná aplikace je k dispozici na webu výrobce. Má to být softcam Mcas, nicméně ve skutečnosti je to Oscam a to upravený firmou Ferguson pro Android prostředí.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Ferguson Ariva 4K combo: Aplikace Filmbox Live

Nastavení parametrů čtečky Oscamu zatím nelze uživatelem změnit přes webové rozhraní Oscam, které se nachází na docela nestandardním portu. Analýzou příslušné aplikace Oscamu jsem zjistil, že konfigurace je primárně udělána pro polské dekódovací karty. Naše dekódovací karty ICE Irdeto Skylink (nebo freeSAT) pracují v pořádku. Čisté Irdeto karty použít zatím nelze, protože běžný uživatel nemá oprávnění si upravit config Oscamu.

Musel jsem vyvinout dost značné úsilí, abych nakonec docílil stavu, že i dekódovací karta Skylink Irdeto pracovala v přijímači jako víno. Bylo nutné se dostat do přijímače jako superuser a změnit přístupová práva u příslušných souborů Oscamu a poté je správně nakonfigurovat.

S takto nakonfigurovaným Oscamem pracovala také dekódovací karta Irdeto RTVS a Irdeto Volná telka / Plustelka. Pevně věřím, že výrobce do budoucna dovolí konfiguraci čtečky přijímače běžnému uživateli přes webové rozhraní nebo samotný Oscam nakonfiguruje tak, aby pracoval s našimi kartami Irdeto.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě. Pro takovéto karty operátor Skylink doporučuje používat výhradně satelitní přijímače nebo dekódovací moduly s certifikací Skylink Ready. Tento přijímač nemá žádný CI/CI+ slot, ten bude až v dalším připravovaném modelu firmy Ferguson.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Ferguson Ariva 4K combo: Aplikace Google Play Market

Nahrávání, spolupráce s externími zařízeními v síti

Do přijímače je možné vestavět pevný disk 2,5“. Ten se instaluje velmi jednoduše do připravené šachty na spodu přijímače. Není tedy zapotřebí rozdělávat přijímač, pouze se odstraní kryt z této šachty, který je připevněn jedním šroubkem. K umístění pevného disku bych měl ale výhrady, nejsou zde žádné ventilační otvory.

Je proto vhodné používat SSD pevné disky. Pro testování nahrávání jsem již použil SSD SATA III pevný disk Kingston Hyper X 240GB. A i tento SSD disk se mírně hřál, protože ho zahříval samotný plechový kryt přijímače.

K přijímači je možné připojit pomocí USB portu flash disk nebo externí pevný disk. K dispozici jsou tři porty USB 2.0. na zadním panelu přijímače. Nicméně výrobce upozorňuje na proudové omezení a možnost používat pouze jeden USB port za předpokladu, že používáte externí pevný disk, který bude napájen přímo z USB portu přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Ferguson Ariva 4K combo: KODI - systémové informace

Pro nahrávání lze použít také Micro SD kartu. Formátování nahrávacího média doporučuji provést v PC. V menu přijímače totiž tuto funkci nenaleznete. Pro formátování je možné zvolit souborový systém FAT32 nebo NTFS. V menu přijímače je funkce smazaní všech dat na disku, ale to se musíte hodně „proklikávat“ Anroidem.

Nahrávací možnosti přijímače jsou velmi omezené. Přijímač umožňuje nahrávat pouze jeden kódovaný program a současně sledovat druhý nekódovaný (nesmí být kódovaný) program, omezeni jste jedním transpondérem nebo můžete současně nahrávat nějaký program ze satelitu a sledovat pozemní vysílání nebo naopak.

Nahrávání je signalizováno blikajícím velkým kolečkem na předním panelu přijímače, což mě osobně příliš nenadchlo, protože to působí zejména v noci rušivě. Navíc je v pravém horním rohu na obrazovce neustále zobrazován nahrávací čas, název programu a oranžové kolečko „REC“. V menu tuto signalizaci nelze vypnout.

Nahrávání lze také naprogramovat přes časovač, zadává se čas začátku a délka záznamu. S výhodou lze použít programování časovače přes EPG. V tomto případě však již nelze tuto událost editovat, což je docela škoda.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Ferguson Ariva 4K combo: Záznamy na HDD

Ariva 4K má také k dispozici funkci timeshift – nahrávání s časovým posunem. Vytvořené nahrávky jsou s příponou TS a je možné je přenášet kamkoliv a přehrávat na PC. Pro přehrávání v PC jsem použil program Media Player Classic, program VLC media player nelze použít.

Nahrávky obsahují ne úplně kompletní stream, jsou zde všechny audio stopy, TXT data, ale chybí DVB titulky. Navíc je ve výchozím media playeru přijímače chyba, protože neumí přepnout na další audio stopu i když je v nahrávce přítomna (bug ve firmwaru) a také nezobrazí ani DVB titulky. Takže nevěřte všemu, co se píše na různých zapomenutých serverech, kde autor nenašel žádné chyby a všechno funguje „pohodově“.

Převíjení záznamů je možné pouze v rychlostech 2x, 4x a 8x. Také je možné se pohybovat v záznamu po skocích pomocí kurzorových tlačítek doleva a doprava. Zpomalené převíjení záznamů není ve výchozím media playeru k dispozici.

Přijímač má k dispozici síťové rozhraní ethernet 100 Mbps (zde bych už čekal 1 Gbps) a vestavěná je i duální WI-Fi karta pracující na frekvencích 2,4 GHz nebo 5 GHz.

Přijímač podporuje funkce DLNA, Miracast a AirPlay. Máte tak možnost zobrazení fotografií, filmů, hudby ze smartphonu nebo tabletu na televizní obrazovce. Přijímač je možné ovládat také přes smartphone nebo tablet s operačním systémem Android nebo iOS přes aplikaci NesTV. Na mobilním zařízení můžete také sledovat živé televizní vysílání z Arivy.




obrázek

▲ Obr č. 21 - Ferguson Ariva 4K combo: CA menu

Závěr

Ferguson Ariva 4K je UHD multimediální kombinovaný přijímač s operačním systémem Android 5.1.1 (Lollipop). Má velmi příznivý poměr výkon/cena a jistě zaujme řadu uživatelů. Jedná se o první UHD přijímač firmy Ferguson. Multimediální využití díky operačnímu systému Android je na velmi vysoké úrovni. Škoda jen, že nahrávací možnosti jsou značně omezené a přijímač nemá žádný CI/CI+ slot.

Prodejce tohoto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně nebo prostřednictvím e-shopu zde.

Maloobchodní cena: 3590,- CZK

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články