Quantcast

Streaming kanálů z linuxového přístroje Enigma 2 do KODI

| Tisk

Mnoho čtenářů již možná uvažovalo o rozšíření možnosti sledování satelitní televize na dalším místě v domácnosti – například v ložnici, dětském pokoji nebo někde jinde. Většinou to ale skončilo na tom, že v tom místě nebyl dostupný satelitní signál a byli jsme, jak se říká „nahraní“.


obrázek

V současné době malých a chytrých krabiček s Androidem je to však možné realizovat za cenu, která nedosahuje v mnohých případech ani cenu nové instalace přijímače nebo samotného satelitního přijímače. Rovněž samotná realizace oproti té satelitní je nepoměrně jednodušší, neboť kdo by doma neměl nějaké to zařízení s OS Android.

Jaké máme tedy možnosti?

1. Sledovat své programy přes VLC v tabletu, notebooku
2. Instalovat do PC speciální placený software, který streaming podporuje.
3. Instalovat některý z malých satelitních přijímačů – VU+Zero, Formuler F3, Gigablue IPBOX ….
4. Stream v mobilním telefonu
5. Instalovat Android TV BOX nebo podobný přístroj

Snažil jsem se jednotlivé možnosti porovnat, a protože jsem člověk pohodlý dospěl jsem k následujícímu:

ad 1) nepohodlné
ad 2) pouze do PC
ad 3) finančně náročné a technicky jako multimedium nedokonalé
ad 4) nepohodlné, uživatelsky téměř nepoužitelné, finančně náročné, musíte zakoupit příslušnou službu od svého operátora
ad 5) moderní, nenáročné, uživatelsky příjemné řešení s bonusem plnohodnotného použití multimediálního centra KODI, navíc můžeme využít služby HBO GO, Skylink Live TV, Netflix atd. i když tyto musíme zakoupit.

Jak tedy na to?

Hardware:

- linuxový satelitní přijímač – VU+, Dreambox, Formuler...
- Android OTT TV box – na trhu je jich velmi mnoho, já používám iSMART OTT Android TV BOX. Především proto, že zařízení je pro stream bezproblémové – Gigabit LAN, Wi-Fi a/c, dostatečná kapacita paměti 2/8GB.


obrázek

Nastavení:
V satelitním přijímači vypneme v nastavení sítě DHCP a nastavíme pevnou IP adresu


obrázek

Poté je nutné zkontrolovat setting v přijímači, aby nám spojení a přenos fungoval.

Setting by měl obsahovat námi vytvořené favoritní skupiny a jejich názvy by neměly obsahovat například znaky `~#@$%^&*()_+[];‘,./ atd.
K vytvoření settingu použijeme DreamBoxEdit, DreamSet atd.


obrázek

Vytvoření Favoritních kanálů pro KODI


obrázek

Nepoužitelné názvy Favoritních skupin


obrázek

Tímto končí naše práce se satelitním přístrojem Enigma2

Dále už se budeme věnovat pouze OTT Android TV boxu. V něm musíme nejprve instalovat PVR VU+ klienta, tento doplněk nalezneme v záložce nastavení:


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Zde zapíšeme IP adresu satelitního přijímače v našem případě 10.0.0.160 a povolíme stažení piconů rovněž ze satelitního přijímače.


obrázek
obrázek

Záměrně mám vytvořenou pouze jednu favoritní skupinu, neboť 5 tisíc kanálů z motoru může být pro systém problém, ne že by je nenačetl, ale samotná komunikace s KODI se značně zpomalí.


obrázek

Další nastavení je zřejmé z přiložených obrázků


Pokud máme nastaveného klienta PVR stačí pouze povolit Službu PVR


obrázek
obrázek

Poté již pouze restart Android boxu a po restartu již můžeme sledovat naši oblíbenou TV v KODI.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Závěr

Použití OTT Android TV Boxu je příjemným rozšířením již tak populárního systému Enigma 2, platí kolik máte satelitních tunerů tolik můžete připojit klientů minus jedna. Znamená to, pokud máte 4 tunerový přijímač můžete připojit až 3 klienty. Systém funguje pouze ve vnitřní síti. Pokud se rozhodnete zakoupit některý Android TV BOX tak si Vás dovolím upozornit, že boxy s Androidem 4.4 KiteKat a nižším již pravděpodobně se změnou KODI na 17.0 Krypton již nebudou podporovány. Pokud by jste měli zájem o Android OTT Boxy iSmart naleznete je v našem e-shopu v základní verzi nebo ve verzi full s klávesnici, myší a bluetooth headsetem. Přístroje jsou přednastaveny.

Ing. Miroslav Pavelka
olmisat s.r.o.





Reklama




Vybrané články