Quantcast

Markíza končí v Česku, Nova na Slovensku

| Tisk

obrázek Programy televizní skupiny Markíza dnes končí v nabídkách operátorů v ČR. Na Slovensku se již nevysílají programy Novy. Místo nich mohou diváci přijímat jiné stanice - v Česku Markíza International a na Slovensku vysílání Nova International.

V nabídkách kabelových a satelitních operátorů, které poskytují své služby na území České republiky, od dnešního dne již nejsou programy TV Markíza (HD), TV Doma (HD) a TV Dajto (HD). Místo těchto tří programů mohou operátoři poskytovat mezinárodní verzi Markízy, která se jmenuje Markíze International. Programové schéma této stanice vychází z národní verze programu Markíza. Akviziční tituly (seriály, filmy) jsou na této verzi nahrazeny reprízami pořadů vlastní tvorby. Markíza International vznikla s cílem umožnit v Česku zcela legální příjem slovenské komerční televize. Program se totiž zcela zaměřuje jen na vlastní produkci, na kterou má vysílací práva pro šíření mimo území Slovenska. Pro akviziční tituly má práva jen na slovenské teritorium.

Ve stejný den - 1.3.2017 - končí i programy české komerční skupiny TV Nova na Slovensku. Kabeloví operátoři musí k dnešnímu dni vyřadit ze své nabídky tyto programy: TV Nova (HD), Nova Cinema (HD), Nova Action (HD), Nova 2 (HD), Nova Gold (HD). Místo nich mohou operátoři nabízet stanici Nova International. Ta je podobně jako Markíza International zaměřena výhradně na pořady vlastní tvorby. Akviziční tituly jsou nahrazeny reprízami nebo pořady z archívu.

Jaké programy skupiny Nova se mohou vysílat na Slovensku:

- Nova International (HD)
- Nova Sport 1 (HD)
- Nova Sport 2 (HD)

Jaké programy skupiny Markíza se mohou vysílat na Česku:

- Markíza International (HD)

Od prvního březnového (marcového) dne se jiné programy Markízy v Česku a Novy na Slovensku vysílat nesmějí. Pokud některý operátor i přes upozornění vysílatelů poskytuje jiné programy těchto komerčních skupin na území druhého státu, vystavuje se soudnímu sporu.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Takto na konec programů skupiny Nova na Slovensku upozorňoval operátor Slovak Telekom. Informace se dostala i k zákazníkům freeSATu

Mezinárodní programy Nova International a Markíza International byly oficiálně spuštěny začátkem února (februára) 2016 s cílem umožnit zcela legální příjem komerční televize v zahraničí.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Takto na konec programů skupiny Nova na Slovensku upozorňuje operátor freeSATu na Slovensku



Od svého spuštění se stanice nejprve objevily v nabídce satelitní platformy Skylink, postupně se objevily či objeví i v dalších DTH platformách - Nova International v Nové Digi TV SK, Magio Sat a freeSAT SK, Markíza International v paketu freeSAT CZ.

Kde sledovat národní verze stanic TV Nova a TV Markíza?

Národní mutace programů televizní skupiny Nova mohou slovenské domácnosti nyní sledovat zcela legálně jen prostřednictvím klasické pozemní antény. Týká se to pochopitelně jen těch domácností na Slovensku, které mohou přijímat DVB-T signály z českých vysílačů.

Bohužel, české domácnosti přijímat programy Makrízy na terestrickou anténu nemohou. Markíza k 1.1.2017 ukončila distribuci svých programů ve slovenských celoplošných DVB-T multiplexech. Programy Markízy jsou nyní šířeny jen přes kabelové a satelitní operátory.

U satelitních operátorů jsou programy Novy a Markízy dostupné jen na kartách podle registrace. Tedy na kartách s českou registrací je možné přijímat až 5 volně šířených programů pod značkou Novy (podle nabídky operátora), na slovenských kartách pak všechny stanice Markízy (TV Markíza, TV Doma, TV Dajto).

redakce





Reklama




Vybrané články