Quantcast

Strong SRT 2021 - multimediální IP box s Androidem

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme multimediální UHD IP box Strong SRT 2021 s operačním systémem Android 5.1.1. Tento operační systém se osvědčil u řady multimediálních boxů podporující příjem internetové televize IPTV a představuje tak alternativu vůči satelitnímu nebo pozemnímu příjmu televizních programů.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Strong SRT 2021, přední panel (foto výrobce)

Srdcem boxu je moderní výkonný čtyřjádrový procesor Cortex - A53 s taktovací frekvencí 2.0 GHz. Box podporuje video rozlišení přijímač až 2160p (tzv. 4K) a umožňuje tak bezproblémové přehrávání SD, HD a UHD video obsahu. Samozřejmostí je také podpora nového kodeku HEVC/H.265

Flash paměť má velikost 8GB a RAM DDR3 je o velikosti 1GB. IP box má k vestavěný WI-Fi adaptér dle normy 802.11 b/g/n a síťové rozhraní Ethernet 100 Mbit/s. Rovněž umožňuje komunikaci se zařízeními pomocí Bluethooth 4.0.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Strong SRT 2021, zadní panel (foto výrobce)

Přístroj má k dispozici dva porty USB 2.0 pro připojení pevného disku nebo flash disku. Dále je zde k dispozici čtečka Micro SD karet. IP box umožňuje sdílení multimediálního obsahu mezi IP přístroji.

Pro ovládání IP boxu je součástí balení praktický dálkový ovladač s funkcí Air Mouse a klávesnicí. Samozřejmě k boxu lze připojit bezdrátovou klávesnici a myš pro ještě pohodlnější ovládání.

Díky Androidu máte k dispozici velké množství různých aplikací jako je webový prohlížeč, Youtube, webové rozhraní, FTP prohlížeč atd. Samozřejmostí je přístup do „Google Play obchodu“, který obsahuje více než milión aplikací pro zařízení s Androidem. Takže máte skutečně z čeho vybírat.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Strong SRT 2021, dálkové ovládání (foto výrobce)

Velmi potěšitelná je rychlá a stabilní práce v multimediálním prostředí KODI, o čemž se může linuxových přijímačům založených na Enigmě 2 jenom zdát.

Přijímač je napájen pomocí externího adaptéru 5V/2A.

Popis IP boxu

Přijímač se dodává v černém provedení s rozměry 85 x 18,5 x 85 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází pouze jedna stavová dioda, displej chybí. Na pravém boku přístroje se nachází dva USB 2.0 porty a čtečka Micro SD karet.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Strong SRT 2021, Hlavní obrazovka

Na zadním panelu nacházíme analogový A/V výstup v podobě jack konektoru, HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV, síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Součástí balení je stručný návod k obsluze, napájecí zdroj 5V/2A a HDMI kabel. Kompletní návod k obsluze je k dispozici na webu Strong, výrobce na to skutečnost upozorňuje i v přibaleném krátkém návodu s tím, že tak šetří naši přírodu.

Nastavení a chování IP boxu v praxi

Z továrny byl v IP boxu nainstalovaný operační systém Android 5.1.1. Nejprve je nutné zprovoznit dodané dálkové ovládání, které pracuje nikoliv na běžném přenosu IR povelů, ale pomocí WI-FI. Příslušný WI-FI dongle najdeme schovaný v prostoru baterií, vyjmeme ho a vložíme do jednoho z volných USB portů na IP Boxu. Do dálkového ovladače dáme baterie a už ho můžeme používat. Ke spárování by mělo dojít automaticky.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Strong SRT 2021, Aplikace Google Play

Po prvním zapnutí přístroje se objeví průvodce instalací IP boxu. Nejprve jste dotázání na komunikační jazyk, poté na video rozlišení, velikost obrazovky a nakonec na způsob připojení přístroje k síti (Ethernet nebo WI-FI). Po úspěšném proběhnutí průvodce instalací IP boxu se vám objeví domovská obrazovka.

Na spodu domovské obrazovky jsou základní ikony pro přístup k aplikacím. Najdeme zde internetový prohlížeč, přehrávač fotografií, video přehrávač, audio přehrávač a správce souborů. Poslední čtyři aplikace jsou S-Link (připojení pomocí Miracast), Store (což je přístup do Google Play obchodu), nastavení (systémové nastavení Androidu) a všechny aplikace (zobrazení všech nainstalovaných aplikací).

Dálkové ovládání je v černém provedení, úhel rozsahu řešit nemusíme, protože přenos povelů je přes WI-FI. Ovládání je oboustranné. Na jedné straně má lesklý povrch a klasická tlačítka pro ovládání IP boxu včetně tlačítka pro aktivaci režimu „Air Mouse“. Tento režim proměnní dálkové ovládání v myš, kam ukážete dálkovým ovladačem, tam se pohne kurzor myši na obrazovce.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Strong SRT 2021, Nainstalované aplikace

Nicméně v tomto režimu je větší spotřeba energie. Na spodní straně dálkového ovládání je QWERTY klávesnice. Osobně jsem zvyklý radši požívat klasickou bezdrátovou klávesnici a myš. Je to mnohem pohodlnější obsluha IP boxu. Po dobu testování IP boxu jsem používal zcela bez potíží myš Canyon CMSW1G a bezdrátovou klávesnici Amiko Mini Keyboard Wireless WLK-100. Pro tento případ je vhodné používat nějaký USB rozbočovač, abyste si dongly pro klávesnici a myš neobsadili oba dva USB porty, které jsou na IP boxu k dispozici.

Ale vraťme se zpět k IP boxu. Nejprve doporučuji pomocí ikony „nastavení“ provést konfiguraci operačního systému Android podle vašich představ. Můžeme zde nastavit konfiguraci vašeho síťového připojení, video rozlišení, korekci obrazové plochy přesně na vaši velikost obrazovky, nastavení zvuku, data, času, jazyka atd.

Nechybí zde ani funkce HDMI CEC (současné ovládání TV a IP boxu).


obrázek

▲ Obr č. 7 - Strong SRT 2021, Webový prohlížeč

Rovněž je zde možné provést konfiguraci zabezpečení, např. z jakých zdrojů se mohou instalovat aplikace apod.

Poté se vrátíme na hlavní obrazovku a vejdeme do Google Play obchodu, vložíme registrační údaje (nebo pokud je nemáme, založíme si nový účet) a už si můžeme prohlížet ohromné množství aplikací, které jsou pro prostředí Android v Google Play obchodu k dispozici. A většina z nich je zdarma ke stažení.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Strong SRT 2021, Přehrávání 4K videa

Některé aplikace jsou již z výroby v IP boxu nainstalovány jako Youtube přehrávač, webový prohlížeč, KODI ve verzi 16.1, Movie player atd. Nejprve jsem aktualizoval multimediální prostředí KODI na poslední verzi 17.0. Poté jsem již přikročil k instalaci dalších aplikací.

Strong díky operačnímu systému Android podporuje přehrávání ohromné škály video souborů např. MKV, DivX, Xvid, MOV, TS, AVI, VOB, MPEG 1/2/4, TP, M2TS, FLV, WMV, MP4 apod. IP box podporuje také kodek HEVC/H.265, takže není problém přehrát i 4K videa. Samozřejmě není problém ani se zobrazováním videí s vysokým datovým tokem.

Z audio souborů zvládne velké množství typů např. MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WAV, MIDI, WMA apod. Strong zvládne přehrávat fotografie typu JPG, BMP, GIF, PNG, TIFF.


obrázek

▲ Obr č. 9 - Strong SRT 2021, Multimediální prostředí KODI 17.0

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Navíc u tohoto IP boxu velmi záleží také na tom, jaký multimediální přehrávač použijete. Osobně doporučuji vše pouštět v multimediálním prostředí KODI.

K IP boxu je možné připojit pomocí USB portu flash disk nebo externí pevný disk. K dispozici jsou dva porty USB 2.0 na bočním panelu přístroje a jeden slot pro Micro SD kartu. Zde můžete mít veškeré své multimediální soubory.

IP box pomocí funkce S-Link (Miracast) dokáže zobrazit na obrazovce vašeho televizoru obsah z jiných smart zařízení (smart phone, tablet apod.) Stačí mít jen na vašem smart zařízení nainstalovanou aplikaci pro komunikaci pomocí technologie Miracast.

IP box se standardně zahřívá, ventilační otvory nejsou na boxu žádné, vše je řešeno chlazením pasivní cestou. Napájení je externí pomocí napájecího adaptéru. Upgrade IP boxu se provádí přímo pomocí aplikace „Aktualizovat“ v menu IP boxu. V době testování nebyla žádná aktualizace dostupná.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Strong SRT 2021, YouTube přehrávač

Příjem IPTV

Strong SRT 2021 založený na operačním systému Android 5.1.1 umožňuje instalovat aplikace z různých zdrojů. Můžeme instalovat aplikace ručně přes souborový prohlížeč z připojeného disku nebo z aplikace „Google Play obchod“.

Na rozdíl od Enigmy 2 výchozí webový prohlížeč Androidu umí i flash animace, nebyl tak problém ani s IPTV vysíláním přímo ve webovém prohlížeči. Zaměřil jsem se na takové aplikace, které nějak souvisí s televizním vysíláním. Vyzkoušel jsem si např. aplikaci HBO GO, po zadání přihlašovacích údajů jsem mohl nerušeně sledovat vše, co se zde tato služba nabízí. Pěkná je i aplikace FilmOn, která nám nabízí zdarma přístup k řadě live televizního vysílání.

Samozřejmě je k dispozici aplikace „iVysílání“, takže se hravě dostanete do bohatého archívu České televize, ale i další aplikace, které nám umožňují přístup do archívu televize Nova nebo Prima. Pokud chcete nějaké klasické vysílání internetových televizí IPTV, je k dispozici cela řada služeb jak legálních, tak nelegálních.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Strong SRT 2021, Aplikace Skylink Live

Vyzkoušel jsem některé IPTV služby, které nabízí u nás někteří operátoři a to aplikaci DIGI2GO od společnosti DIGI CZ, aplikaci Skylink Live od satelitního operátora Skylink a aplikaci Antik TV GO od satelitního operátora Antik Telecom.

Všechny tyto služby pracovaly tak jak mají. Každá má jiné nároky na rychlost internetového připojení a nabízí jinou škálu programů a také různou kvalitu IPTV streamů. Takovýchto IPTV služeb je celá řada, např. „Lepší TV“ od firmy goNET a mnoho dalších. Ceny jsou různé, kvalita IPTV streamů také a samozřejmě i výčet programů. Konečný výběr je vždy na samotném zákazníkovi.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Strong SRT 2021, Aplikace DIGI2GO

Poté jsem vyzkoušel několik VoD a OTT služeb, příslušné aplikace se dají dohledat volně na internetu. Některé jsou bezplatné, jiné za poplatek. Např. aplikace „Tivix“ umožňuje zcela zdarma přístup k řadě zajímavých ruských programů, včetně placené televize. Kvalita takového IPTV vysílání je různá.

Na tomto místě vás, ale jako vždy musím upozornit, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Další úrovní ve sledování IPTV je využití tzv. ACE streamů, zde je zapotřebí mít nainstalovanou příslušnou aplikaci „ACE Stream Engine“ a pak můžeme sledovat i takovéto IPTV vysílání pomocí nějaké aplikace např.„Torrent TV“. V této aplikaci ACE streamy, ale na Androidu úplně nejlépe nefungují, na rozdíl od platforem založených na Windows. Zde je jim potřeba pomoci použitím tzv. proxy serveru, to už však není zadarmo.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Strong SRT 2021, Aplikace Antik TV GO

Ideální je mít nainstalované multimediální prostředí KODI, použil jsem verzi 17.0. Zde se pak opravdu můžete „vyřádit“. Pokud si doplníte vhodný „neoficiální“ repozitář, tak se dostane k řadě zajímavých pluginů, pomocí kterých se dostanete k velmi atraktivnímu multimediálnímu obsahu.

Výhodou Androidu je, že prostředí KODI je zde stabilní a velmi rychlé, kde všechny nainstalované pluginy řádně fungují.



Závěr

Strong SRT 2021 je IP box s operačním systémem Android 5.1.1. Tento přístroj je skvělým multimediálním centrem postaveném na nepřeberném množství aplikací pro Android. Nespornou výhodou je bezproblémová funkčnost multimediálního prostředí KODI a podpora 4K rozlišení s kodekem HEVC. Přístroj lze využít také pro sledování televizních programů pomocí IPTV.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Strong SRT 2021, Aplikace FilmOn

Distributor přístrojů značky Strong pro ČR, firma Omko Digital, a.s. nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenných prodejnách nebo prostřednictvím e-shopu zde

Maloobchodní cena: 1699,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články