Quantcast

Česku hrozí arbitráže kvůli novele telekomunikačního zákona

| Tisk

logo Česká asociace satelitních operátorů (ČASO) zásadně nesouhlasí s přechodem pozemního televizního vysílání ze standardu DVB-T na standard DVB-T2 tak, jak je zakotven v návrhu novely zákona o elektronických komunikacích (ZEK).

Navrhovaný postup je podle ČASO v rozporu s legislativou EU, a České republice tak v případě přijetí novely hrozí arbitráže ze strany poškozených subjektů. Uvedla dnes ČASO.

ČASO kvůli novele zákona o elektronických komunikacích podala stížnost k Evropské komisi, kterou se právě teď orgány komise vážně zabývají. Vládou navrhované řešení je dle ČASO v rozporu s evropskou legislativou, podle které musí být zvolené řešení technologicky neutrální a nesmí být zvýhodněna žádná technologie šíření televizního signálu.

Před měsícem jsme naši stížnost k Evropské komisi významným způsobem doplnili a v této chvíli jednáme o termínu slyšení,“ sdělil sekretář ČASO Patrik Brom.


obrázek

ČASO také zásadně nesouhlasí s tím, aby Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytlo nepovolenou veřejnou podporu soukromým společnostem České Radiokomunikace (ČRa) a Digital Broadcasting (DB). Zatímco mobilním operátorům stát spektrum prodává v dražbách, výše jmenovaným provozovatelům vysílacích sítí ho hodlá poskytnout zdarma na 9 let. Tím ovšem dle ČASO přijde minimálně o 11 miliard korun.

Dále není žádným způsobem zajištěno, že nové sítě vybudované za veřejné prostředky nebudou použity pro provoz vysílání, které bude divákům zpoplatňováno,“ doplnil Patrik Brom.



V neposlední řadě bude česká domácnost v rámci plánovaného přechodu vystavena vysokým výdajům spojeným s nákupem nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. Podle odhadů Ministerstva průmyslu a obchodu by na ně občané mohli vynaložit až 5 miliard korun.

Spotřebitelé zaplatí kromě 5 miliard za nové televize či set-top boxy ještě další miliardu korun zvažovanou v souvislosti se spuštěním nové sítě vysílačů. O žádné kompenzaci těchto výdajů pro občany ČR ministerstvo neuvažuje,“ řekl Brom.

Ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí, že přechod na standard DVB-T2 vyžaduje EU. Toto tvrzení není pravdivé. Členské státy EU mají pouze povinnost uvolnit část vysílacího spektra pro mobilní operátory, přičemž nikde není určeno, že v této souvislosti má pozemní televizní vysílání přejít na standard

DVB-T2 v kombinaci s kódováním HEVC, který prosazuje Ministerstvo průmyslu a obchodu.

redakce





Reklama




Vybrané články