Quantcast

V Praze a středních Čechách odstartovalo DVB-T2

| Tisk

logo Společnost České Radiokomunikace spustila první vysílače druhé generace pozemního televizního vysílání z lokalit Praha - Žižkov a Praha - Cukrák.

Generální ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Martin Gebauer zmáčkl spolu s Luďkem Schneiderem z Ministerstva průmyslu a obchodu symbolické tlačítko a zahájili tak vysílání druhé generace digitálního televizního vysílání. Čtvrtina obyvatel Česka (přesněji 26 %) od této chvíle může začít sledovat 11 programů hlavních televizních stanic vysílaných v novém digitálním standardu DVB-T2.

Šířené programy v přechodovém DVB-T2 multiplexu:

- TV Prima
- Prima COOL
- Prima LOVE
- Prima ZOOM
- Prima MAX
- TV Barrandov
- Barrandov Plus
- Kino Barrandov
- Óčko
- Óčko Gold
- Šlágr TV

Programy v nové DVB-T2 síti se vysílají v HEVC/SD. Zda divák sleduje stanice právě z této sítě pozná podle toho, zda název programu končí "/T2", například Prima MAX /T2 a podobně.

Programy televizní skupiny Novy nejsou součástí přechodové DVB-T2 sítě. Provozovatel TV Nova dostal stejnou nabídku Českých Radiokomunikací k umístění svých programů do DVB-T2. Na nabídku zatím nereagoval.

Aktivní vysílače přechodového DVB-T2 multiplexu:

- Praha - Žižkov, K31, vertikální polarizace
- Praha - Cukrák, K31, horizontální polarizace

DVB-T2 síť je připravena pro šíření 15 až 20 televizních programů v SD rozlišení. Počet stanic závisí na požadavcích jednotlivých vysílatelů.



V následujících měsících bude síť rozšiřována i do dalších regionů. Tato nová DVB-T2 síť bude zajišťovat vysílání televizních programů komerčních televizních stanic i po roce 2020, kdy se předpokládá vypnutí současných DVB-T sítí. CRA tak naplňují Strategii rozvoje pozemního vysílání, kterou schválila vláda České republiky.
Přechod na DVB-T2 je vynucen z důvodu odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 alokovány pro mobilní datové sítě „5G“. Pozemní vysílání přijímá více než 60 % domácností v ČR a je to jediná platforma, která je pro diváky zdarma. Souběžné vysílání, které spustily CRA, má i velmi důležitý sociální rozměr. Lidé mají čas na nákup nového do přijímače až do roku 2020, čímž mají i prostor pro přirozenou obměnu televizorů.

„Je to významný okamžik pro celý televizní sektor,“ říká generální ředitel CRA Martin Gebauer. „Dnešní den je začátkem pokrývání České republiky signálem televizního vysílání nové generace. Nyní budeme pokračovat ve výstavbě dalších částí přechodové sítě, tak abychom do jara 2018 pokryli více než 99 % území ČR,“ doplňuje Martin Gebauer. Aby měli lidé snazší orientaci v tom, které televizní přijímače jsou správné, připravily CRA certifikaci a udělují logo „DVB-T2 ověřeno“ přijímačům, které vyhoví testování a prokáží, že budou schopné fungovat i v novém způsobu vysílání. Seznam přijímačů, který diváci najdou na www.dvbt2overeno.cz, je pravidelně aktualizován.

V úterý 28.2.2017 bylo zároveň ukončeno experimentální vysílání v DVB-T2 ze žižkovského vysílače na K50, který sloužil k testům SD, HD a 4K vysílání v novém enkódování HEVC.

redakce
parabola.cz
1.3.2017





Reklama




Vybrané články