Quantcast

Raketa Falcon 9 vynesla satelit Hispasat 30W-6

| Tisk

Společnost SpaceX za pomocí nosné rakety Falcon 9 dopravila do vesmíru nový španělský telekomunikační satelit Hispasat 30W-6. Družice je plánována na pozici 30°W, kde nahradí Hispasat 30W-4 (dříve Hispasat 1D).

Raketa Falcon 9 se satelitem Hispasat 30W-6 (H30W-6) z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě odstartovala dnes 6.3.2018 v 00:34 hodin času na Floridě (06:34 hodin středoevropského času).




▲ Video č. 1 - Vynesení satelitu Hispasat 30W-6 raketou Falcon 9

Hispasat 30W-6, dříve známý pod názvem Hispasat 1F, bude zaparkován na orbitální pozici 30°W, kde nahradí stávající satelit Hispasat 1D, který je na konci své očekávané životnosti. Nová družice rozšíří kapacitu v Ku pásmu pro andský region a Brazílii. Dále satelit rozšíří transatlantickou kapacitu operátora pro konektivitu Evropa-Amerika a Amerika-Evropa. Kapacita v C pásmu poskytne pokrytí Ameriky a v Ka pásmu zajistí pokrytí Evropy pro další expanzi širokopásmových služeb v regionu.

Mise satelitu Hispasat 30W-6

Nový Hispasat 30W-6 bude sloužit pro distribuci španělských a portugalských programů, pro distribuci DTH služeb a programů ve vysokém rozlišení (HDTV), širokopásmových sužeb a dalších služeb s přidanou hodnotou pro vlády, korporace a telekomunikační operátory v Americe, Evropě a severní Africe.

Hispasat 30W-6 zhotovila a dodala společnost Space System Loral na bázi platformy SSL 1300. Očekávaná životnost družice je 15 let.

Transpondéry a pokrytí

Nový satelit bude vybaven 40 transpondéry v Ku pásmu, deseti v C pásmu a sedmi v Ka pásmu. Šířka pásma transpondérů bude 36 až 72 MHz v Ku a C pásmu, 225 MHz v Ka pásmu.

Transpondéry v Ku pásmu mohou pokrývat dvě různé oblasti - Evropu a severní Afriku s pokrytím Pyrenejského poloostrova, Baleárských ostrovů, Kanárských ostrovů, Azor, Kapverd a Madeiry, Mauricia, Maroka, zemí kolem Středozemního moře a velké části evropského kontinentu, odkud je viditelná pozice 30°W. Druhé pokrytí bude nasměrováno na Ameriku s pokrytím od Kanady do Patagonie bez Brazílie.

6 svazků v Ka pásmu zajistí pokrytí Iberského poloostrova, Baleárských a Kanárských ostrovů, severozápadní Afriky a jihovýchodní a střední Evropy. Jeden svazek v Ka BSS pásmu pokryje Pyrenejský poloostrov.

Deset transpondérů v C pásmu bude sloužit pro jižní USA, Karibik a Jižní Ameriku.



vybrané technické parametry

satelit: Hispasat 30W-6
pracovní pozice: 30°W
výrobce satelitu: Space System Loral
platforma: SSL 1300
počet transpondérů: 40 v Ku pásmu, 6 v Ka a 10 v C pásmu
šířka pásma transpondérů: 36 až 72 MHz (Ku a C pásmo), 225 MHz (Ka pásmo)
pokrytí: 3 svazky pro Ku a C pásmo a 7 spot beamů pro Ka pásmo

redakce





Reklama




Vybrané články