Quantcast

AB CryptoBox Meter - levný měřicí přístroj pro DVB-S2

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme nový měřicí přístroj AB CryptoBox Meter pro měření parametrů satelitního vysílání. Dovozce těchto měřících přístrojů firma AB-COM, s.r.o, tentokráte přichází s jednoduchým měřicím přístrojem pro satelitní vysílání za velmi atraktivní cenu.


obrázek

▲ Obr č. 1 - AB CryptoBox Meter, přední pohled (foto dovozce)

AB CryptoBox Meter umožňuje měření satelitního vysílání v normách DVB-S a DVB-S2. Přístroj je vybaven 2,4“ barevným LCD displejem, který nám zobrazuje klíčové parametry digitálního satelitního vysílání. Přístroj měří hodnoty SNR, úroveň signálu, chybovost BER a k dispozici je i jednoduchá spektrální analýza signálu a zobrazení konstelačního diagramu.

Měřicí přístroj v této nejnižší cenové kategorii je určen pro amatérská měření. Nicméně v porovnání s různými ručičkovými indikátory nebo měřiči s LED diodami je tento přístroj dobře vybaven.


obrázek

▲ Obr č. 2 - AB CryptoBox Meter, zadní pohled (foto dovozce)

Popis přístroje

AB CryptoBox Meter je vyráběn v umělohmotném provedení v černé barvě. Rozměry přístroje jsou 156 x 38 x 58 mm (Š x V x H) a hmotnost je pouhých 325 g. Na předním panelu se nachází 2,4“ barevný LCD displej a tlačítka pro ovládání přístroje. Přístroj umožňuje zapnout nebo vypnout podsvícení tlačítek. Dále je zde k dispozici kompas a dvoumístný displej pro zobrazení kvality měřeného signálu v procentech.

Z vrchu přístroje je konektor vstupu satelitního tuneru. Z boku přístroje nacházíme konektor pro připojení nabíječky, přepínač pro zapnutí/vypnutí přístroje a servisní RS232 konektor.


obrázek

▲ Obr č. 3 - AB CryptoBox Meter, boční pohled (foto dovozce)

Přístroj je dodáván v modrém ochranném gumovém pouzdru, které má poutka pro připevnění na řemen.

Součástí balení je návod k obsluze v češtině, slovenštině a angličtině, nabíječka 12V/1,5A a F spojka.

Chování měřicího přístroje v praxi

V měřicím přístroji jsem měl poslední verzi řídícího softwaru 107 z 14.3.2018. Po zapnutí přístroje se objeví úvodní průvodce nastavením přístroje. Menu je k dispozici v několika jazycích včetně češtiny a slovenštiny.


obrázek

▲ Obr č. 4 - AB CryptoBox Meter, hlavní menu

Hlavní menu nazvané „Domov“ má devět položek, viz obr 4. První položka slouží pro nastavení jednotlivých družic, zda používáme protokol DiseqC, měřicí přístroj podporuje DiseqC 1.0,1.1,1.2, USALS, Unicable. Dále zde nastavujeme typ LNB, který používáme. Přístroj umožňuje měřit jak v Ku pásmu, tak v C pásmu. Druhá položka „Signál“ slouží pro vlastní měření satelitního signálu.


obrázek

▲ Obr č. 5 - AB CryptoBox Meter, konstelační diagram - TP 12536 MHz, satelit ABS 2A, paket MongolSat

Přístroj dokáže měřit transpondéry v rozsahu symbolových rychlostí SR cca 2-45 Msym/s v obou normách DVB-S a DVB-S2. Takže není problém naladit prakticky cokoliv. Pro ověření příjmu SR 45 Msym/s jsem otestoval měření z transpondéru 12536 H mongolského paketu Mongolsat na družici ABS-2 (75° východně). Signál je již poměrně slabý a velmi dýchá. To že signál opravdu nestojí za nic, je krásně vidět z konstelačního diagramu, viz obr 5.


obrázek

▲ Obr č. 6 - AB CryptoBox Meter, konstelační diagram - TP 12110 MHz, satelit Astra 3B, paket Skylink

Na obr. 6 vidíte konstelační diagram silného transpondéru 12110 H z družice Astra 3B, který využívá satelitní operátor Skylink. Spektrální analýzu kolem tohoto transpondéru vidíte na obr 7.


obrázek

▲ Obr č. 7 - AB CryptoBox Meter, spektrální analýza Astra 3B

Měřicí přístroj neukazuje „nesmysly“ jako u řady jiných levných přístrojů. Alespoň hodnota SNR, je téměř identická s legendárním Dreamboxem DM8000 HD PVR, měřicí přístroj ukazuje hodnoty o cca 0,3-0,4 dB méně než Dreambox. Dále se měří hodnoty síla signálu v dBuV a chybovost BER. Hodnota MER není k dispozici.


obrázek

▲ Obr č. 8 - AB CryptoBox Meter, měření TP 10847 MHz, satelit Astra 2E, paket BBC

Ani s citlivostí/selektivitou tuneru měřicího přístroje to není vůbec zlé. Na obr. 8 vidíte příjem z transpondérů 10847 V, který využívá britská BBC na družici Astra 2 na pozici 28,2°východně. Přístroj převádí hodnotu SNR z dB také na procenta a ty zobrazuje na samostatném dvoumístném červeném displeji. To se hodí zejména na přímém slunci, kdy je hlavní displej hůře čitelný.

Úroveň a kvalita signálu je zobrazována navíc na LCD displeji také klasickým proužkovým ukazatelem a v procentech. K dispozici je i bzučák, který můžeme zapnout/vypnout přímo jedním tlačítkem na přístroji. Pokud potřebujeme posvítit při práci v zhoršených světelných podmínkách, tak je v přístroji zabudované LED světlo.


obrázek

▲ Obr č. 9 - AB CryptoBox Meter, editace transpondérů

Parametry transpondérů se dají editovat, transpondéry lze mazat i přidávat (v menu položka „Spravovat“, viz obr. 9). Lze přidat i novou družici a zvolit si její název a parametry. Přístroj má k dispozici rozsáhlý seznam družic a to včetně pozic pro C pásmo. Paměť přístroje umožňuje uložit 100 družic a 4000 transpondérů.


obrázek

▲ Obr č. 10 - AB CryptoBox Meter, měření TP 3675 MHz, satelit Express AM7, paket RSCC

Vyzkoušel jsem příjem transpondéru v C pásmu, konkrétně příjem transpondéru 3675 R na družici Express AM7 na pozici 40° východně, signál je extrémně silný, SNR: 15,3 dB, viz obr 10.

Poté jsem vyzkoušel měření na jednom z nejslabších transpondérů ve svazku MENA na družici Badr 6 na pozici 26° východně. Jednalo se o transpondér 12344 H, kde SNR je cca 7,9 dB při normě DVB-S2/8PSK a FEC 3/4, takže signálová rezerva je nulová, viz. obr 11.


obrázek

▲ Obr č. 11 - AB CryptoBox Meter, měření TP 12344 MHz, satelit Badr 6, paket MBC Pro

Přístroj umožňuje soustavné prohledávání a analyzování parametrů SNR a síla signálu všech transpondérů na zvolené družici. Tento měřicí přístroj umožňuje i ovládání motoru pomocí Diseqc 1.2 a USALS (položka v „Motor“ v menu).

V přístroji je výměnný Li-Ion akumulátor s kapacitou 1800 mAh, nabíječka je součástí balení. Výdrž měřicího přístroje je cca 2,5 hodin. Přístroj má také zabudovaný kompas, což se hodí při prvotním nastavení paraboly. Zahřívají měřicího přístroje je minimální.

Závěr

AB CryptoBox Meter je užitečný pomocník při jednoduchém měření satelitního digitálního vysílání. Přístroj měří základní parametry digitálního satelitního vysílání, má zabudovaný kompas a kromě hlavního 2,4“ barevného LCD displeje je na přístroji dvoumístný červený displej pro měření kvality signálu.

Měřicí přístroj má velmi příznivý poměr výkon/cena.

Za zapůjčení měřicího přístroje děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.



Tento měřicí přístroj je možné zakoupit na e-shopu dovozce zde:

* AB CryptoBox Meter (pro zákazníky z ČR)

* AB CryptoBox Meter (pro zákazníky z SR)

Doporučená maloobchodní cena: 2090,- CZK s DPH nebo 79,90 € s DPH.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články