Quantcast

LG představila aplikaci Skylink Live TV a chystané novinky

| Tisk

Aplikace Skylink Live TV v chytrých televizorech LG a některé plány popředního výrobce zábavní elektroniky LG. To byl hlavní témata čtvrtečního workshopu v prostorách showroomu LG.

V polovině října byla uvolněna dlouho očekávaná aplikace Skylink Live TV pro Smart TV značky LG. Zákazníci s televizory modelových řad 2018, 2017 a 2016 se dočkali aplikace v televizoru, která jim umožní sledovat živé vysílání a obsah na vyžádání operátora česko-slovenské satelitní platformy Skylink.

Na nově prodávaných televizorech je již aplikace předinstalovaná a součástí tzv. launch baru, spolu s dalšími užitečnými aplikacemi jako je HBO GO či YouTube. Pokud již zákazník televizor LG vlastní a má televizor z některých uvedených modelových řad, najde aplikaci Skylink Smart TV po nezbytné aktualizaci systému. Pro upgrade je nutné internetové připojení. Aktualizaci systému zvládne i běžný uživatel.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Skylink Live TV na televizoru LG - Vyzkoušejte službu na 30 dní zdarma

Skylink Live TV v datech na televizorech LG

I bez větší propagace si nová aplikace získala první tisíce pravidelných uživatelů. Petr Mareš, šéf produktového oddělení ve společnosti Eviso, která zajišťuje služby pro lucemburského operátora M7 Group, provozovatele česko-slovenské satelitní platformy Skylink, odtajnil první čísla uživatelů aplikace Skylink Live TV. Aplikaci na televizorech LG pravidelně využívá 8 tisíc uživatelů, dalších 2,5 tisíce diváků aktuálně používá aplikaci zdarma v rámci tzv. zkušebního období, které trvá 30 dní.

Skylink Live TV na Samsungu

Rostoucí zájem o aplikaci překvapil i provozovatele platformy Skylink. A proto hodlá pokračovat ve vývoji a vylepšování aplikací pro chytré televizory. Aktuálně je televizní aplikace dostupná v televizorech LG a Samsung. Serveru parabola.cz se podařilo zjistit i konkrétní čísla o úspěšnosti aplikace na televizorech Samsung. Podle Petra Mareše aplikaci Skylink Live TV si nainstalovalo a denně ji používá 5,5 tisíce uživatelů. Dalších 1,8 tisíce diváků je v rámci tzv. zkušebního 30 denního režimu během kterého si mohou diváci aplikaci vyzkoušet a rozhodnout se, zda si objednají některý z balíčků provozovatele.

Čísla u Samsungu jsou nižší ale vše souvisí s tím, že provozovateli se nepodařilo vyjednat tzv. předinstalaci aplikace do operačního systému televizorů Samsung. Aplikaci Samsung si tak museli zájemci stáhnout z obchodu Samsungu. Jde tedy o informované uživatele, kteří cíleně vyhledávali appku operátora česko-slovenské platformy.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Skylink Live TV na televizoru LG - Vyzkoušejte službu na 30 dní zdarma s launch barem

Aplikace Skylink Live TV i na dalších televizorech

Vedle televizorů LG a Samsung se televizní aplikace Skylink Live TV dočkají i majitelé dalších modernějších Smart TV. Půjde o televizory výrobce Vestel, pod kterého spadají zhruba dvě desítky různých značek televizorů (například Finlux či Panasonic).

Jak funguje Skylink Live TV na televizorech LG

Vraťme se zpátky k tématu - aplikaci Skylinku na televizorech LG. S ohledem na to, že aplikace je již předinstalovaná, nemusí uživatel tuto appku složitě hledat. Stačí projít launch bar (horizontální lišta s aplikacemi) a vyhledat aplikaci s logem operátora Skylinku.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Skylink Live TV na televizoru LG, spárovaná zařízení

Po spuštění aplikace Skylink Live TV má možnost se nový uživatel zaregistrovat, stávající zákazník může spárovat svoji televizi s mobilním telefonem za pomocí QR kódu na obrazovce. V tomto případě se předpokládá, že zákazník již služby Skylink Live TV využívá přes mobil a bez složitého zadávání přihlašovacích údajů na televizoru může další zařízení jednoduše spárovat vyfocením QR kódu v mobilu v aplikaci Skylink Live TV. Je to jednoduché.

Uživatel může v rámci svého účtu spárovat až 4 zařízení, což pokrývá potřeby běžné čtyřčlenné rodiny.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Skylink Live TV na televizoru LG, programový průvodce (EPG)

Aktuální verze aplikace Skylink Live TV v televizorech LG nepodporuje používání dálkové ovládání Magic remote („Magický ovladač“) - přetáčení pořadů v archívu je zatím problematické. Skylink již přislíbil aktualizaci, která by měla vyjít na konci tohoto roku, případně začátkem roku 2019.

Skylink Live TV na LG zatím běží jako OTT aplikace - zatím nedokáže obsluhovat satelitní tuner. V další aktualizaci, která je v plánu na první kvartál 2019, se mohou majitelé televizorů LG těšit na rozšíření appky o tzv. hybridní mód, který bude kombinovat možnosti příjmu televizních programů ze satelitu a obsahu na vyžádání z internetu. Tento mód bude pak možné i vypnout.

Skylink bez satelitní antény

Skylink značně investuje do vylepšování a rozšiřování funkcí své Skylink Live TV ale také do rozšiřování počtu programů. Aktuálně má operátor ve své OTT službě polovinu programů, které poskytuje zákazníkům na satelitu. Ve Skylink Live TV je kolem 60 pečlivě vybraných programů ze satelitní služby Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Skylink Live TV na televizoru LG, TV archív

Aktuální kampaň operátora "Vyzkoušejte službu Skylink Live TV na 30 dní zdarma" si klade za cíl oslovit stávající zákazníky operátora a nabídnout jim služby s přidanou hodnotou ale i nové klienty, kteří doposud nemají satelitní anténu nebo ji z různých důvodů si nemohou nainstalovat.

Skylink Live TV je možné objednat a používat i bez satelitní antény. V uživatelském účtu je pro tyto zákazníky zřízena tzv. virtuální dekódovací karta. Balíčky i ceny jsou stejné pro diváky satelitní televize Skylink i internetové televize Skylink Live TV. Rozdíl je jen v počtu programů. V každém balíčku internetové Skylink Live TV je zhruba polovina programů ze satelitní nabídky operátora. V rámci promo akce provozovatele lze službu získat s výraznou slevou.

Největší porci programů získají diváci, kteří budou kombinovat satelitní službu Skylink s OTT nabídkou. Na satelitu budou vždy další zajímavé programy (třeba i zahraniční), které se z různých důvodů nebudou či nemohou poskytovat v aplikaci přes internet. Naopak některé stanice budou dostupné jen online - konkrétně EDGE sport v lednu 2019 skončí na satelitu a bude dostupný jen pro zákazníky aplikace Skylink Live TV. Uvolněná satelitní kapacita bude pak použita pro jiné programy.

Zástupci LG aplikaci Skylink Live TV na workshopu pochválili a ocenili zejména technickou kvalitu programů, které jsou dostupné v této službě. Kvalitu porovnávali s nabídkou dalších poskytovatelů na trhu.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Skylink Live TV na televizoru LG, videopůjčovna



Plány LG

Podle LG se mění chování zákazníků a přizpůsobuje se době. Dříve si domácnosti pořizovali televizor pro sledování pozemního vysílání. Dnes musí nově pořizovaný televizor krom podpory pozemního vysílání druhé generace (DVB-T2, kodeky HEVC a HE-AAC) také podporovat pokročilé funkce jako je HbbTV a aplikace poskytovatelů živého vysílání ale i obsahu na vyžádání.

U nových OLED televizorů LG se spotřebitelé dočkají dalšího vylepšování obrazu, snižování průměrné doby odezvy. Nástupci budou mít pod 10 ms. HDMI rozhraní bude ve verzi 2.1. Díky tomu bude možné využívat všech možností, které HDMI do této specifikace nabízí.

Zhruba v září příštího roku LG představí první 8K televizor. Obsahu zatím v další generaci Ultra rozlišení zatím není příliš mnoho. Vše souvisí s požadavky na přenos obrovského množství dat. Na satelitu je v Evropě dostupný zatím jediný kanál v 8K. Provozuje jej turecký satelitní operátor Türksat na pozici 50°E se vysílá v plné (nejlepší možné) kvalitě s video bit ratem přes 120 Mbit/s. Vysoká kvalita vysílání s vysokým datovým tokem v modulaci 32APSK ale vyžaduje i velkou parabolu o průměru kolem 180 cm. Stejný 8K kanál vysílá operátor také na pozici 42°E s nižším tokem. Toto vysílání je možné naladit s parabolami menších rozměrů.

Skylink Live TV

Aplikace Skylink Live TV umožňuje na televizorech LG sledovat živé vysílání vybraných programů z nabídky satelitní platformy Skylink s možností sledovat pořad od začátku. Součástí aplikace je tzv. televizní archív - pořady odvysílané za posledních 7 dní na všech stanic v nabídce Skylink Live TV. V rámci tarifu je k dispozici omezená knihovna seriálů a filmů. Za poplatek mohou klienti sledovat filmy z knihovny Banaxi.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články