Quantcast

Formuler Z8 4K UHD - skvělý multimediální IPTV box s Androidem

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme nový multimediální IPTV box od korejské firmy Formuler. Jedná se o model Formuler Z8, který je následovníkem předchozích modelů Z7+ a Zx, které jsem již na webu parabola.cz představil.

Díky dovozci značky Formuler firmě Sapro, s.r.o. z Třince máte nyní možnost se s tímto IPTV boxem podrobně seznámit.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Formuler Z8, přední panel (foto: dovozce)

Formuler Z8 je založený na operačním systému Android 7.0 Nougat, i když na některých webech najdete informaci o Androidu 8. Výrobce se na svém support fóru vyjádřil, že se jedná o překlep a je zde použit spolehlivý Android 7. Upgrade na verzi 8 v blízké době neplánuje, protože k ní není žádný důvod. Všechny aplikace pracující v Androidu 8 jedou bez problémů i ve verzi 7.

Výrobce se hodlá soustředit na vylepšování stávajícího firmware a odstraňování bugů.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Formuler Z8, zadní panel (foto: dovozce)

Srdcem tohoto IPTV boxu je moderní výkonný čtyřjádrový procesor Hisilicon Hi3798MV200 (ARM Cortex A53) od firmy Huawei s výkonem 15000 DMIPS. Box pracuje v rozlišení až 3840x2160p (4K Ultra HD) 60fps.

Samozřejmostí je podpora komprese HEVC/H.265 a technologie vylepšení obrazové kvality HDR (High Dynamic Range) 10bit, HLG a VP9 10 bit. K dispozici jsou dva USB porty, jeden v provedení USB 3.0 a druhý v provedení USB 2.0. Na rozdíl od předchozích IPTV modelů Formuler je již zde použito síťové rozhraní Ethernet 1 Gbps a také vestavěné připojení WI-FI dual band 2,4/5 GHz.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Formuler Z8, příslušenství (foto: dovozce)

Paměť flash (eMMC) má velikost 16 GB (dvojnásobek vůči modelu Z7+/Zx) a paměť RAM DDR4 2 GB. K boxu půjde do budoucna připojit vybraný DVB-T2 USB tuner, který umožňuje příjem digitálního pozemního vysílání, zde se čeká na odladění ovladačů v řídícím softwaru.

V základu firmwaru je nainstalovaná nová verze speciální aplikace „MYTV Online 2“ pro příjem IPTV programů, která je exkluzivně k dispozici pouze pro tento model. Samozřejmě některé aplikace jsou již předinstalované, jako např. prohlížeč souborů, Youtube player. Media center, Miracast apod. K dispozici je i funkce HDMI CEC.

Nechybí ani aplikace „Google Play obchod“, kde máme k dispozici více než milión aplikací. V IPTV boxu si můžete nainstalovat multimediální prostředí KODI. Formuler Z8 je skvělé multimediální centrum a díky prostředí KODI dokáže přehrát prakticky jakýkoliv multimediální obsah.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Formuler Z8, hlavní obrazovka - seznam aplikací

Popis IPTV boxu

Formuler Z8 se dodává v elegantním černém provedení s rozměry 105 mm х 22 mm х 105 mm (Š x V x H). Na předním panelu se nachází dvoubarevná stavová LED dioda. Červená signalizuje pohotovostní stav, zelená pak provoz, žádná tlačítka nejsou k dispozici. Na pravém boku boxu najdeme USB 3.0 port, na levém boku boxu pak USB 2.0 port.

Box nemusí být v přímém dosahu dálkového ovládání, protože lze k němu připojit externí IR čidlo (které je součástí balení) a proto můžeme box umístit za televizor nebo připevnit na zadní panel televizoru.

Na zadním panelu boxu nacházíme konektor HDMI ve verzi 2.0a, optický audio S/PDIF konektor, konektor pro připojení externího IR čidla, konektor pro připojení externí WI-FI antény (je součástí balení) a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Formuler Z8, hlavní obrazovka - rychlá nastavení

Samozřejmostí je také síťové rozhraní Ethernet 1Gbps a vestavěné WI-FI dual band připojení 2,4/5 GHz.

Součástí balení je stručný návod k obsluze, napájecí zdroj 12V/1A, HDMI kabel, WI-FI anténa a externí IR čidlo.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Formuler Z8, nastavení

Praktické zkušenosti

Po zapnutí IPTV boxu došlo k automatické aktualizaci řídícího softwaru přes internet na poslední aktuální verzi 1.4.5. Aktualizace nejde odmítnout a je třeba chvíli počkat, než se provede. Poté jsem si nainstaloval poslední verzi speciální aplikace „MYTV Online 2“ verze 7.0.5.

Prvotní instalační průvodce je velmi jednoduchý. Zařízení se Vás zeptá v jakém jazyku má s Vámi komunikovat, nastavení parametrů WI-FI připojení, nastavení parametrů LAN připojení, nastavení rozměru obrazovky, volba země. Základní obrazovka má úplně jiný vzhled než předchozí IPTV boxy Formuler Z7+/Zx. Je členěna do tří řádků, kde se nachází různé ikony. První řádek obsahuje všechny aplikace, druhý řádek ikony pro rychlá nastavení a třetí řádek nabízí systémové ikony. Pořadí ikon zatím nelze uspořádat, to bude opraveno v další verzi softwaru. Aplikace lze třídit do skupin.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Formuler Z8, funkce Hotkeys

IPTV boxy Formulerů mají k dispozici vlastní market Formuleru, kde najdete doporučené aplikace pro instalaci, bez toho aniž byste museli byt zaregistrováni do Google Play obchodu.

Nicméně zde zdaleka nenajdete všechny aplikace, takže stejně nakonec je vhodné se přihlásit do Google Play obchodu. Pro účely testovaní IPTV/OTT služeb jsem si nejprve stáhnul známou aplikaci Skylink Live. Pokud jste zákazníci satelitní televize Skylink, tak si můžete tuto službu aktivovat.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Formuler Z8, MYTV Online 2 - přehled IPTV programů

Najdete zde i programy, které se vysílají již jen přes službu Skylink Live a ne přes satelit Astra 3B. Jinak nabídka programů je shodná s tím, jaký balíček programů máte zaplacen. Zatím nejsou úplně všechny programy přes službu Skylink Live dostupné. Instalace i vlastní obsluha aplikace Skylink Live nečinila žádné problémy.

Poté jsem zvolil konkurenční službu DIGI2GO, kterou nabízí svým zákazníkům satelitní operátor DIGI CZ. Opět instalace i vlastní obsluha aplikace byla zcela bezproblémová, kvalita obrazu byla perfektní. Dále jsem vyzkoušel aplikaci „Antik TV for STB/TV“ slovenského telekomunikačního operátora Antik Telecom. Základní programy slovenské veřejnoprávní televize zde běží zdarma (aplikace AntikTV GO je pro mobily a není vhodná pro IPTV boxy).


obrázek

▲ Obr č. 9 - Formuler Z8, aplikace iVysílání ČT

Další výčet programů záleží na Vašem předplaceném balíčku IPTV nabídky Antik TV. Menu má stejný dizajn jako u oblíbených IPTV přijímačů MINI3 a Nano 3. Opět funkce bez problémů, k dispozici je i archív na 20 dní dozadu. Antik má svou IPTV službu velmi dobře propracovanou. Bez problémů jsou funkční i další aplikace jako je HBO GO a Filmbox Live.

Velmi zajímavá je aplikace „MYTV Online 2“, která je exkluzivně k dispozici pouze pro tento IPTV box. Aplikace umožňuje přístup vašeho boxu na základě jeho MAC adresy k různým placeným IPTV/OTT službám. K dispozici je možnost zadat 10 portálů pro IPTV služby (zadává se URL adresa portálu, váš login a heslo) a 10 tzv. M3U playlistů, který získáte od provozovatelů IPTV služeb nebo si ho vytvoříte sami.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Formuler Z8, aplikace Peers TV

K dispozici je také funkce nahrávání a funkce časového posunu - timeshift. Výrobce plánuje s dalším softwarem možnost jeden program nahrávat a na druhý IPTV program se současně dívat a také funkci PIP (obraz v obraze). Dále bude možné nahrávat přímo na NAS a bude možné měnit pořadí programů v listu přímo pomocí menu.

Zde nutno upozornit, že řada free M3U listů na internetu má spousta chyb a stabilita a hlavně životnost takovýchto playlistu je malá. Ideální je si takovou službu zaplatit, ale i zde je často legislativní problém, protože tyto služby jsou nabízeny bez souhlasu vysílatelů.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Formuler Z8, aplikace Antik TV for STB-TV

Velmi mnoho takovýchto služeb najdeme provozované v Ruské federaci, kde se především šíří programy, které jsou i součástí pay tv ruských platforem, ale jsou zde šířeny i ruské federální programy. Kvalita je vždy závislá na službě, ale používá se jak SD, tak HD přenos. Přes IPTV se šíří v HD kvalitě některé ruské programy, které ani na satelitu nenajdete a jsou velmi atraktivní.

Existují i zajímavé free služby je „Peers TV“ nebo „FreeTV Pro“. Některé IPTV aplikace vyžadují pro svou činnost instalaci podpory tzv. ACE streamů. Do boxu musíte v tomto případě nainstalovat aplikaci „Ace Stream Engine“ a vhodně ji nakonfigurovat.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Formuler Z8, příjem IPTV programu CCCP Filmy

Přepínání IPTV programů v aplikaci „MYTV Online 2“ je bleskové, je vidět že hardware IPTV boxu je opravdu velmi silný. Nahrávat můžete na USB flash disk nebo USB HDD, výhodou je že box má vysokorychlostní port USB 3.0. Samozřejmě funguje sdílení souborů, takže obsah celého IPTV boxu uvidíte přímo v PC.

Sledovat televizní programy, tak můžeme plnohodnotně bez použití pozemní antény nebo satelitu. IPTV se stává čím dál větším konkurentem stávajícím formám příjmu televizních programů. Výhodou IPTV/OTT služeb je často archív pořadů na několik dní nazpátek.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Formuler Z8, aplikace Google Play obchod

Dálkové ovládání je v černém provedení a je shodné s typem u předchozích IPTV boxů Formuler. Úhel rozsahu použití dálkového ovládání je dostatečné široký. Pomocí dálkového ovládání vyvoláte i virtuální klávesnici a je k dispozici i myš. Nicméně doporučuji používat externí bezdrátovou klávesnici a myš. Doporučuji set C-TECH WLKMC-01, který obsahuje klávesnici i myš v bezdrátovém 2,4 GHz provedení.

Formuler Z8 lze ovládat také pomocí smartphone s nainstalovanou aplikací „Air Sync Remote-Z“. Dálkové ovládání je možné v samoučícím režimu naprogramovat na ovládání vašeho TV.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Formuler Z8, Firefox pro Android

Formuler má funkci nazvanou „HotKey“, kde si můžete určit, jaké aplikace se mají spouštět po stisknutí barevných tlačítek na dálkovém ovládání. Aplikace se můžete vybrat zcela podle libosti.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Formuler Z8, YouTube player

Přes ikonu „ozubeného kolečka“ v posledním řádku hlavní obrazovky se dostáváte do nastavení boxu. Zde můžete provést veškerá nastavení, co jsou v Androidu možná. Pomocí ikony „Power“ můžeme nastavit jak se má box chovat po vypnutí, zda má přejí do režimu hlubokého spánku nebo být v běžném stand-by režimu.

Dizajn IPTV boxu je pěkný, kriticky bych se opět vyjádřil o červené LED diodě v pohotovostním stavu, jejíž intenzivní světlo docela ruší, takže černá lepicí páska a je po problému. Stabilita, výkon a rychlost boxu je perfektní, prostě tohle je vlajková loď mezi IPTV boxy firmy Formuler. Zahřívání boxu je standardní, v hlubokém spánku je odběr pouhých 0,5W.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Formuler Z8, přehrávání souboru

Multimédia

Formuler Z8 podporuje přehrávání ohromné škály AV souborů typů: AVI, TS, Vob, MKV, MOV, ISO, wmv, flv, mpg, mpeg, MP3, WMA, AAC, AC3, TrueHD, DTS, DTS-HD, FLAC a další. Titulky jsou podporovány formáty IDX, SSA, SRT, SUB, SMI. Navíc zvládne přehrát soubory s kodekem HEVC až do rozlišení 4K. Samozřejmostí je přehrávání fotografií typu JPG, BMP, GIF, PNG, TIFF.

Formuler Z8 si bez problému poradil s testovacím MKV souborem Jellyfish-200-Mbps-4k-uhd-hevc-10bit.mkv s vysokým datovým tokem 200 Mbps v rozlišení 4K a hloubkou 10 bitů.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Formuler Z8, nahrávky na disku

Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Navíc u tohoto boxu velmi záleží také na tom, jaký multimediální přehrávač použijete. Osobně doporučuji vše pouštět v multimediálním prostředí KODI, které si zde snadno můžete nainstalovat.

Samozřejmostí je funkční multimediální prostředí KODI, které si musíte nainstalovat. Díky použitému výkonnému procesoru Hisilicon je ovládání KODI velmi rychlé. Poslední stabilní verze je 18.1 „Leia“, kterou jsem si do IPTV boxu nainstaloval. Po instalaci vhodných repozitářů se dostáváte k velmi širokému multimediálnímu obsahu včetně VoD (Video on Demand).

V USB 2.0 portu měl jsem připojený USB hub na 4 porty, zde jsem měl vložené USB přijímače nano-stick pro bezdrátovou klávesnici a bezdrátovou optickou myš.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Formuler Z8, KODI 18.1 - souhrnné informace

Závěr

Formuler Z8 je špičkový multimediální IPTV box s Androidem 7.0. Je rychlý jako drak, snadno ovladatelný a umožňují příjem různých IPTV/OTT služeb jako je Skylink Live, DIGI2GO, Antik TV for STB/TV apod. Do budoucna bude možné s vhodným USB DVB-T2/C tunerem přijímat také digitálního pozemního vysílání v DVB-T2/HEVC.



Nadupaný hardware přístroje umožňuje přehrávání široké škály multimédií včetně rozlišení 4K s vysokým datovým tokem. Díky Androidu je k dispozici pro instalaci nepřeberné množství aplikací včetně plně funkčního multimediálního prostředí KODI 18.1.

Přístroj můžete zakoupit buď u specializovaných prodejců se satelitní technikou nebo u dovozce těchto IPTV boxů firmě Sapro, s.r.o., která tento přístroj prodává obchodním partnerům i koncovým zákazníkům v kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu:

* Formuler Z8 4K UHD

Doporučená maloobchodní cena: 3267,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články