Quantcast

Multiplex 1 končí z vysílačů Kleť a Mařský vrch

| Tisk

logo Veřejnoprávní DVB-T multiplex 1 z vysílačů České Budějovice - Kleť a Vimperk - Mařský vrch skončí minutu před půlnocí v úterý 14. července 2020. Z těchto vysílačů je již možné přijímat programy ČT v HD rozlišení v rámci nového standardu DVB-T2.

V úterý 14.7.2020 ve 23:59 hodin skočí stávající SD distribuce programů České televize v rámci DVB-T multiplexu 1, který se v rámci jednofrekvenční vysílací sítě (SFN) vysílá na K49.

Nové DVB-T2 vysílání České televize mohou diváci naladit z finální sítě multiplex 21 od února letošního roku na K39. Měli tak dostatek času na výměnu přijímacího zařízení (set top boxu či televizoru) a případně nezbytných úprav anténního systému - rozšíření o K39.

Diváci, kteří již přijímají programy České televize ve vysokém rozlišení (HDTV) z uvedených vysílačů se chystané změny nijak nedotknou - vysílání bude probíhat ve stávajícím rozsahu na zmíněném K39.



Vypínání starých DVB-T multiplexů bylo v Česku zahájeno v listopadu loňského roku a to vypnutím multiplexu 1 z vysílačů Praha - Cukrák a Praha - Žižkov. Přechod na druhou generaci pozemního vysílání měl skončit na konci června 2020. S ohledem na pandemii koronaviru COVID-19 byl přechod na nové vysílání v březnu zastaven. Koncem května byl zveřejněn nový plán přechodu na DVB-T2, který počítá s tím, že staré DVB-T sítě skončí do konce října 2020.

Cílem všech změn je uvolnění 700 MHz pásma, které bylo vyčleněno pro rychlé mobilní sítě páté generace (5G). Pro televizní vysílání zůstanou v pásmu UHF již jen kanály 21 až 48.

redakce





Reklama




Vybrané články