Quantcast

arte přejde z SD do Ultra HD rozlišení

| Tisk

Německo-francouzský kanál arte se chystá na vysílání v Ultra vysokém rozlišení (UHD) ve formátu 4K. Distribuci stanice arte UHD zajistí evropský satelitní systém Astra na pozici 19,2°E.

Velký kvalitativní pokrok v distribuci čeká německo-francouzský program arte (Association relative a la télévision européenne). Provozovatel se již připravuje na zahájení pravidelné vysílání v UHD rozlišení ve formátu 4K, které bude dostupné všem satelitním divákům, kteří sledují programovou nabídku ze satelitů Astra na pozici 19,2°E.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Takto vypadalo zkušební vysílání arte UHD v roce 2018

Německá mutace programu arte se již vysílá na zmíněné orbitální pozici a je dostupná zcela zdarma bez jakékoliv přístupové karty a předplatného v SD i HD rozlišení z multiplexu ARD Digital. Ve věci distribuce programu se ale chystají změny.

Společnost Arte G.E.I.E. vyprší k 31.12.2022 stávající smlouva na pronájem kapacity na transpondéru 51 na satelitu Astra (frekvence 10,744 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK). Distribuce arte v klasickém SD rozlišení s koncem tohto roku skončí a provozovatel má v úmyslu nesnižovat výdaje za satelitní distribuci a prostředky, které ušetří za vypnutí SD modulace použije na zajištění distribuce ve 4K.

arte UHD by měla zahájit pravidelné vysílání hned po vypnutí SD - tedy 1.1.2023. Tento termín ale ještě nebyl oficiálně potvrzen a ještě se může změnit. Nicméně se spuštěním arte UHD se počítá. Připomeňme, že již v minulosti arte UHD několikrát příležitostně vysílala v rámci technických testů na jednom z demo kanálů lucemburského operátora SES (Astra).

Vedle německé verze arte také existuje mutace francouzská, která je na pozici 19,2°E poskytována jen zákazníkům placené televize Canal+ France a Orange TV France. Volný signál arte HD je na satelitním systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E. Pro lovce programů v multistreamu také na pozici 5°W.

technické parametry - arte Deutsch SD

satelit: Astra 1M (19,2°E)
frekvence: 10,744 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

technické parametry - arte Deutsch HD

satelit: Astra 1N (19,2°E)
frekvence: 11,494 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

technické parametry - arte Francais HD

satelit: Eutelsat Hot Bird 13B (13°E)


frekvence: 11,681 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

zdroj: Digital Fernsehen

redakce





Reklama




Vybrané články