Quantcast

České Radiokomunikace testují televizní vysílání v 5G

| Tisk

vysílač Praha - Žižkov (Mahlerovy sady) (foto: parabola.cz) Společnost České Radiokomunikace začala testovat digitální televizní a rozhlasové vysílání v novém vysílacím standardu 5G Broadcast. Zkušební vysílání v tomto novém standardu je šířeno z pražského vysílače Žižkov (Mahlerovy sady).

technické parametry - 5G Broadcast:

Vysílač: Praha - Žižkov (Mahlerovy sady)
Kanál: 55
Polarizace: vertikální
Výkon (ERP): 32 KW
Umístění antény: 209 metrů nad terénem

Testovací vysílání v 5G poběží z pražské televizní věže a využije televizní a rozhlasový obsah od svých partnerů, jako například České televize, Českého rozhlasu nebo provozovatele celostátního komerčního televizního vysílání, skupiny Prima. Signál z 5G vysílače pokrývá oblast Prahy a Středních Čech, nicméně vysílání 5G nebudou zatím diváci moci naladit, protože na trhu existuje jen omezené množství experimentálních přijímačů. Půjde tak o testovací provoz k ověření optimálních technických parametrů před spuštěním komerční služby.

Komerční spuštění 5G Broadcast se očekává kolem roku 2027. Do té doby by se na trhu měla objevit řada přístrojů s podporou nového vysílacího standardu.

Šířené programy - 5G Broadcast:

ČT Sport HD (1920x1080p/50)
ČT 24 HD (1280x720p/50)
CNN Prima News HD (1280x720/50)
ČRo Radiožurnál (128 kbit AAC-LC)



Vysílání v 5G Broadcast je vysoce inovativní a přináším divákům výhody digitálního vysílání – mohou tak sledovat televizi ve vysoké kvalitě i na cestách na svých chytrých telefonech a tabletech.

Díváme se dopředu a připravujeme se na budoucnost,“ říká generální ředitel CRA Vít Vážan. „Vysílání v 5G umožňuje příjem lineárního televizního vysílání prostřednictvím chytrých telefonů a tabletů, aniž by byl omezen počet současně sledujících uživatelů a aniž by docházelo ke ztrátě kvality obrazu. Mobilní sítě jsou navrženy s ohledem na individuální komunikaci, kdy jsou data odesílána ze serverů individuálním uživatelům. Ale sledování televize tímto způsobem může způsobit a způsobuje nadměrné vytížení sítě, nutnost načítání obsahu a ztrátu kvality obrazu,“ doplňuje Vít Vážan.

U vysílání v 5G tyto problémy odpadají. Divákům doma již poskytujeme příjem televize ve vysoké kvalitě, včetně inovativních a interaktivních mediálních služeb. Tuto kvalitu služeb chceme rozšířit tak, aby mohli své oblíbené pořady sledovat i lidé na cestách na svých mobilních telefonech a dalších zařízeních. Domníváme se, že tato technologie bude velmi zajímavá i pro provozovatele televizního vysílání,“ dodává Vít Vážan.

Pozemní digitální televizní vysílání využívá v Česku přibližně 53 procent domácností.

redakce





Reklama




Vybrané články