Quantcast

DVB-T: Šance pro regionální TV

| Tisk

Čeští diváci se zřejmě dočkají své regionální televize. Mediální skupina kolem TV Prima totiž chce využít zavádění technologie DVB-T k vytvoření sítě krajských televizí. Zájem o vytvoření této sítě je již nyní; v současnosti tomuto kroku brání nedostatek volných kmitočtů pro analogové šíření. Velké šance k realizování projektu přinese až zahájení digitální terestrické televize (DVB-T) u nás.

Držitel vysílací licence FTV Premiéra, skupina GES Media Holding již v současné době vlastní prostřednictvím firmy RTV Galaxie metropolitní televize v Praze a Hradci Králové, které vysílají pod názvy TV Praha a TV Hradec Králové na několika terestrických vysílačích v uvedených městech. I přes zmíněné překážky (nedostatek volných 'analogových' kmitočtů) chce GES Media Holding spustit na podzim regionální TV Pardubice.

DVB-T oproti současnému analogovému přenosu umožní vysílat na jednom kmitočtu více televizních programů (4 až 5). Pokud vzniknou dva multiplexy, divák dostane konečně větší možnost volby programů. Je tu i šance pro další regionální a tématické TV, stejně tak i pro placenou TV.

V současné době je vysílání v DVB-T jen ve stádiích zkušebního provozu v Praze a středních Čechách. V provozu jsou multiplexy Českých Radiokomunikací (ČRa) a společnosti Czech Digital Group na 25., resp. 46. vysílacím kanálu. Diváci v dosahu signálu mohou toto experimentální vysílání taté přijímat. Pro příjem je zapotřebí set top box pro DVB-T .



DVB-T nabídne víc než jen přenos TV, příp. i rozhlasových stanic - např. hry, výuky prostřednictvím televizního přijímače apod.

K zahájení pravidelného vysílání v DVB-T je ještě 'daleko'. V současné době chybí zákon, který by určoval 'pravidla hry' (mj. určil kdo bude provozovat multiplex). Podle původních optimistických předpokladů mělo být spuštěno vysílání DVB-T v r.2004-2005 a souběžně provozováno - po několik let - souběžně s analogovým přenosem, který by měl skončit v ČR mezi lety 2010 až 2012 (pro srovnání: na Slovensku bude ukončeno analog. vysílání v roce 2015, ve Švédsku ještě dříve - v r. 2008)

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články