Quantcast

Russkij mir - nový satelitní paket FTA na 56E

| Tisk

Na ruské telekomunikační družici Express AT1, která se nachází na orbitální pozici 56 stupňů východně, bylo spuštěno vysílání nového ruského satelitního paketu s televizními programy Russkij mir (Ruský svět). Vysílání je šířeno v širokém svazku, který pokrývá evropskou část Ruska i jeho východní oblasti a také řadu evropských zemí, včetně Česka a Slovenska.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Rossija 1 - záběr z příjmu z paketu Russkij mir

Russkij mir k distribuci své programové nabídky využívá dva transpondéry na zmíněném satelitu. Multiplexy pracují v normě DVB-S2 a modulaci 8PSK. Transpondéry fungují v kruhové polarizaci a pro příjem se doporučuje depolarizační destička. Příjem je možné uskutečnit i bez ní.

Programy se vysílají v MPEG-4 v klasickém SD rozlišení, vybrané jsou ve vysokém rozlišení (HDTV).


obrázek

▲ Obr č. 2 - Pervyj krymskij - záběr z příjmu z paketu Russkij mir

Na první frekvenci (12,168 GHz) se nacházejí vybrané programy z prvního a druhého ruského federálního pozemního multiplexu a na druhém kmitočtu (12,245 GHz) jsou programy pro většinou zemí světa neuznané kvazistáty Doněckou lidovou republiku (DNR) a Luhanskou lidovou republiku (LNR) a okupovaná ukrajinská území Ruskem v Chersonské a Záporožské oblasti a Krymský poloostrov.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Luhansk 24 - záběr z příjmu z paketu Russkij mir

Druhá frekvence měla v době publikování zprávy volných dalších devět programových pozic (RusMir 1 až 9) pro šíření dalších programů. Co se na těchto pozicích objeví zatím není jasné.

Russkij mir televizní platformou hodlá oslovit televizní domácnosti v anektovaných a okupovaných oblastech Ruskem na Ukrajině.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Pervyj respublikanskij - záběr z příjmu z paketu Russkij mir

technické parametry - paket Russkij mir:


satelit: Express AT1 (56°E)
frekvence: 12,168 GHz
polarizavce: kruhová, pravotočivá
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

šířené programy: 5 kanal, TVC (TV Center), Telekanal Domašnyj, Karusel, Match!, Mir, Muz TV, NTV, OTR, Pervyj kanal, Pjatnica, REN TV, Rossija 1, Rossija 24, Rossijka K, Spas, STS (CTC), TNT, TV3, Zvezda.

satelit: Express AT1 (56°E)
frekvence: 12,245 GHz
polarizavce: kruhová, pravotočivá
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

šířené programy: Pervyj respublikanskij (DNR), Crimea 24, Lugansk 24 (LNR), Oplot (DNR), Pervyj Crymskyj (Crimea), STV (Sevastopol), Tavria (Herson/Cherson) /momentálně nevysílá/, Union (DNR), VTV (Herson/Cherson) /momentálně nevysílá/, Za TV (Melitopol). Zatím nefunkční InformChannel a 9 testovacích pozic RusMir (1 až 9).

v HD rozlišení:

Pervyj Respublikanskij (DNR)
Oplot (DNR)


Union (DNR)


obrázek

▲ Obr č. 5 - Oplot TV - záběr z příjmu z paketu Russkij mir

Dodejme, že řada ruských programů je v Evropské unii (EU) zakázána. Jde například o stanice Pervyj kanal a programy VGTRK (RTR). Na black listu se nachází také prokremelský zpravodajský kanál RT (dříve Russia Today). Tyto stanice se nesmí vysílat přes evropské satelity a kabelové a IPTV/OTT operátory. Nicméně mohou se nadále šířit přes satelity prostřednictvím operátorů mimo Evropu ale s evropským pokrytím. Bez omezení se mohou ruské programy šířit přes domácí (ruské) satelity, které mají i pokrytí části (či celé) Evropy. Do Evropy se vysílají ruské veřejnoprávní a privátní programy ze satelitu Express na pozici 14°W. Jde o mezinárodní verze programů. Zmíněný paket Russkij mir na pozici 56°E šíří stanice s národním obsahem upravené pro daný region (verze podle časového pásma a místní bloky reklam).

využito informací: tele-satinfo.ru

redakce





Reklama




Vybrané články