Quantcast

Novinky v dekódování a příjmu pay-tv (37.)

| Tisk

KÓDOVACÍ SYSTÉM CONAX OPĚT NALOMEN
Začátkem roku 2003 byl hackery zdolán kódovací systém Conax. Neoficiálně tak bylo možné přijímat programy z bulharského paketu na 1°W, ale hlavně i atraktivní skandinávský balík Canal Digital, též na 1°W. K příjmu byl ale nutný Season Interface a patřičný program v počítači s aktuálními kódy. Později se objevily i plug iny pro DVB PCI satelitní PC karty, ale také nová verze emulátoru pro populární Dreamboxy, upravené moduly Magic, které Conax uměly odkódovat i bez karty a další receivery s UCAS modulem.

'Černý' příjem netrval dlouho. Ještě před samotným nalomením Conaxu byla představena nová verze Conaxu CAS-5, který se použije s novými dekódovacími kartami, které provozovatelé rozešlou platícím divákům v první polovině roku 2003. Skutečně se tak stalo a v březnu 2003 'vypadl' 'černým' divákům celý bulharský paket, který přešel na nové karty Conax CAS-5. Ke stejnému kroku přistoupil o dva měsíce později i provozovatel paketu Canal Digital. S neoficiálním příjem programů Conax byl opět konec.

V minulých dnech se na internetu překvapivě objevil funkční nový klíč 20 pro příjem bulharského paketu na pozici 1°W, na freq. 12,169 GHz, polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8. Je nový Conax CAS-5 tedy opět nalomen? Zřejmě asi ne. Nový klíč byl vyčten z některých starých bulharských karet, které, jak se ukazuje, jsou ještě v provozu. Je otázkou, proč se aktuální klíč objevil až po tolika měsících.

PREMIERE (S)KONČÍ V BETACRYPTU...
Jak jsme již několikrát na stránkách serveru Parabola.cz informovali, (s)končí německá placená televize Premiere v již zastaralém kódovacím systému Betacrypt. Ještě ve středu večer v Betacryptu fungoval základní kanál PREMIERE START. Všechny programy platformy Premiere jsou nyní kódovány novým systémem Nagravision, který se pracovně nazývá Aladin (CAID má 1801).

Těžko lze posoudit na kolik je nový systém Nagravision bezpečný a jak dlouho 'vydrží'. Podle některých názorů je Nagravision Aladin dostatečně bezpečný kódovací systém, jiné prameny tvrdí, že hacknutí nového Nagravision bude otázkou několika týdnů. Uvidíme.



...PLÁNOVANÉ ZMĚNY
Koncem měsíce října se očekává přechod dalších provozovatelů na bezpečnější karty. Na družici Astra 19.2°E opustí starý systém Irdeto holandská placená televize CANAL DIGITAAL, která bude používat již jen nové karty Seca Mediaguard 2 a Irdeto 2. Na družici Hot Bird 13°E plánuje chorvatská televize HRT skončit s kódováním ve Viaccess1. HRT bude používat nové karty Viaccess 2 (PC 2.x).

redakce





Reklama




Vybrané články