Quantcast

Digitální vlak se rozjel: Kdy nastoupíme naostro?

| Tisk

Digitální vlak se rozjel: Kdy nastoupíme naostro?

Tento týden probíhají vášnivé diskuse o podobě digitálního vysílání u nás. O podobě vysílání veřejnoprávní České televize v DVB-T - tedy zda bude mít ČT jeden multiplex pro sebe, ale i také o podobě digitálního vysílání Českého rozhlasu, byť se na něj v aktuální 'Koncepci' pozapomnělo, chce vysílat alespoň regionálně v DAB (DAB-T; vysílání ve III.pásmu VHF) a též i v DVB-T v multiplexu veřejnoprávní televize. Navíc se již začíná hovořit i o digitalizaci kabelové televize - DVB-C. Že se Vám z těch digitálních přenosů již motá hlava? Ještě ale nejsme u konce... Vezměme to pěkně po pořádku.

DVB-S
DVB-S představuje satelitní vysílání v digitálním přenosu. Zdá se to již neuvěřitelné, ale první vysílání DVB-S v Evropě spatřilo světlo světa již v polovině 90.let minulého století, v dalších letech postupně začínaly fungovat zahraniční placené televize. Start DVB-S Česká republika nezmeškala - od roku 1997 existuje distribuční platforma Czech Link, v roce 2000 odstartovala placená televize UPC Direct a v roce 2002 zahájila na Slovensku vysílání platforma Slovak Link, obdoba našeho Czech Linku.

Pro první roky vysílání v MPEG-2/DVB-S bylo např. na družicích Astra 19.2°E vyhrazeno horní pásmo od 11,7 GHz, přičemž dolní mělo sloužit na přechodnou dobu výhradně analogovému vysílání. Rozjezd DVB-S se stále posouval a podle dostupných pramenů se dokonce uvažovalo, že "digitální pásmo" se, byť na přechodnou dobu, využije pro analogové vysílání. Naštěstí se tak nestalo a od konce 90.let minulého století můžeme pozorovat zvyšující se zájem provozovatelů televizních a rozhlasových programů o vysílání právě v DVB-S. K tomuto trendu tehdy dopomohly již podstatně dostupnější set top boxy pro individuální příjem.

A jaká je situace dnes ? Současní provozovatelé TV a R programů již zvažují, kdy skončí s přenosem v analogu a kdy jej nahradí výhradně digitálním. Programů v analogu stále ubývá a lze říci, že digitál už i u diváků získává stále větší oblibu. K tomu dopomáhají i velmi příznivé ceny set top boxů.

DVB-T
DVB-T je digitální pozemní televize. Pravidelné vysílání v tomto standardu existuje např. ve Velké Británii (oblíbená nekódovaná platforma FreeView), ale také v samotném Berlíně, kde bylo v loňském roce analogové vysílání nahrazeno plně digitálním. Přechod na digitální vysílání byl zde poměrně rychlý, neboť se týkal velmi omezeného počtu domácností. Z 1,8 miliónu domácností přijímá pozemní signál pouze 10% domácností, zhruba stejný počet ze satelitu a zbytek z kabelových sítí.

A jak jsme na tom v České republice? Zatím jsme zřejmě "nenastoupili". Vysílání v DVB-T je zatím ve fázi experimentů, lze je přijímat v Praze a na většině území Středních Čech na 25. a 46.kanále. Provozovateli multiplexů jsou České Radiokomunikace, resp. Czech Digital Group. Licence k testování skončí k 31.12.2004. Zda už bude po tomto termínu následovat - třeba i v omezené podobě - digitální pravidelné vysílání, si dnes netroufne nikdo odhadnout. Start se stále odkládá. V případě možnosti jsou obě společnosti připraveny do 3-4 měsíců přejít na pravidelný provoz.

Pro pravidelný provoz v DVB-T jsou připraveny, byť ne ideální, kmitočtové sítě, které mohou přenášet až cca 8 televizních programů. Jeden multiplex si "nárokuje" Česká televize, která jej chce do budoucna využít pro šíření krom stávajících ČT1 a ČT2 i pro zpravodajský ČT3 a kulturní a vzdělávací program ČT4. Český rozhlas má v plánu se stát součástí veřejnoprávního multiplexu. Posluchačům chce, vedle stávajích stanic, nabídnou další min. tři nízkorozpočtové programy: stanici, která bude hrát 24 hodin vážnou hudbu, stanici s alternativní hudbou a publicistikou pro mládež a stanici živých přenosů (z parlamentu, sportovních utkání, přenosů koncertů ze sítě EBU atd. Otázkou je, proč se již některý z uvažovaných programů ČRo nepokusilo zprovoznit již nyní - např. lepší optimalizací sítě VKV vysílačů?

V jiném návrhu, který vypadá velmi slibně, by Česká televize měla mít místo v obou multiplexech pro jeden jediný program. Bylo by to ideální řešení: divák by měl možnost přijímat alespoň jediný program veřejnoprávní televize vzhledem k slabému pokrytí signálem DVB-T.

Co nás bude stát DVB-T? Podle Koncepce přechodu na digitální rozhlasové a televizní vysílání by si divák měl za příjem ČT1 a ČT2 k současným 75,-Kč připlatit 4,75 Kč, při šíření třech programů ČT pak 7,15 Kč a při čtyřech programech ČT už 9,50 Kč. Tyto částky ovšem vycházejí z odhadu provozních nákladů multiplexu po ukončení jeho výstavby (pokrytí asi 90 až 95% obyvatel ČR). K navýšeným poplatkům je nutné připočíst - i když jen jednorázovou - položku: set top box, příp. digitální televizor...

DVB-C
V letošním roce se dočkáme i testovacího vysílání v DVB-C (digitální kabelové vysílání). Testy již ohlásila společnost Karneval Media u části bývalé Intercable CZ. Dušan Jelínek, obchodní a marketingový ředitel Karnevalu nám k tomu řekl: "Karneval pracuje na testu digitální technologie. Tento test bude probíhat ve druhém čtvrtletí tohoto roku a pomůže nám při strategickém rozhodování o načasování spuštění digitálních video služeb v rámci našich síti."

Důležitou informací je, že digitální kabelová TV bude signál kódovat. Provozovatel v současné době zkoumá nabídky vlastníků kódovacích systémů. Zda i digitální "kabel" bude používat Cryptoworks, není v tuto chvíli rozhodnuto.



Digitální vysílání v DVB-C umožní znásobení možné nabídky programů ze současných zhruba 40 kanálů, ale i nové služby, jako je např. video na přání, nebo interaktivní televize.

DVB-H
Ve druhém čtvrtletí 2004 by se měl na trhu objevit multimediální telefon Nokia, který bude schopný přijímat i digitální televizní vysílání v síti DVB-H. Model 7700 je multimediální zařízení, které může přijímat digitální vysílání televize v síti DVB-H, díky přídavnému zařízení Streamer SU-6, což je první mobilní přijímač využívající technologii IP Datacast.

využito informací Českého rozhlasu


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články