Quantcast

Polsko zvažuje placené kanály do DVB-T

| redakce | tisk

V pondělí 21. prosince 2009 se na setkání věnované DVB-T multiplexům Úřad pro elektronické komunikace (UKE) rozhodl nerezervovat TVP (Telewizja Polska) tři pozice v tzv. multiplexu 1, který měl obsahovat i čtyři další stanice s licencí na digitální terestrické vysílání.

Komerční televize dostaly v Polsku zelenou k vysílání v rámci multiplexu 2, který bude obsahovat 8 programů, včetně 4 kódovaných. UKE se rozhodla rezervovat pozice v muxu 2 komerčním televizím Polsat, TVN, TV4 a TV Puls. Poprvé se objevila informace, že v muxu 2 se vedle nekódovaných programů mohou objevit i placené stanice - TVN 24, Polsat Sport, dětský kanál TV Puls a další program TV4. Požadavek na změnu rezervace podal pouze jeden z provozovatelů komerčních kanálů.

V případě, že mux 2 odstartuje v březnu 2010, pokryje již v září 2010 až 50 procent území Polska a v březnu 2011 bude pokryto 100% území a to jen multiplexem 2. Komerční televize se snaží urychlit digitalizaci.

Se spuštěním služby je v plánu přechodní období, kdy bude vysílání zdarma. Kódované kanály by umožnily provozovatelům TV vysílání zpeněžit své digitální pozemní vysílání a bylo by lákadlem pro přechod na příjem programů ze satelitu.

Do 22. prosince se mohly subjekty zúčastnit tendru na provozovatele multiplexu 3. Podmínky byly nastaveny tak, že nesplňuje požadavky i společnost Emitel. Veřejná zakázka zablokovala účast menších firem.

Vysílání placených programů v DVB-T (TVN24, Polsat Sport) může skončit krachem jako pay-tv služba ONDigital ve Velké Británii.

Digitální pozemní TV vysílání nemá podporu úřadů ve Varšavě a ani politickou vůli. Na konci ledna 2010 skončí v Polsku testovací provoz multiplexu 1.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články