Quantcast

Odhad: V roce 2012 bude TV ze satelitu mít 44% českých domácností

| Martin Vyleťal | tisk

Televizní programy ze satelitu bude v přespříštím roce přijímat již 44 procent domácností v České republice. Vyplývá to z průzkumu SES Astra, který pro ni zhotovily společnosti STEM/MARK, Mediasearch.

Satelit se tak stane hlavním způsobem příjmu televizního vysílání v České republice. V roce 2012 bude využívat jiné druhy příjmu TV signálu - 37 procent domácností terestrický signál, 19 procent kabelový a pouhých šest program televizi přes internetový protokol (IPTV).

Ještě před několika málo roky byla situace diametrálně odlišná. Z historických důvodů v roce 2003 kraloval zemský příjem, který využívalo 71 procent domácností v ČR, satelitní jen 12 procent a kabelový 18 procent domácností. V té době ještě IPTV nebyla.

Odhad: V roce 2012 bude TV ze satelitu mít 44% českých domácností
▲ Odhad: V roce 2012 bude TV ze satelitu mít 44% českých domácností

Podle posledních průzkumů Astry je v některých regionech ČR satelitní penetrace na úrovni 40 až 45 procent. Souvisí to zejména s nekvalitním nebo žádným signálem nastupujícího DVB-T.

Prognózy společnosti Astra očekávají, že na konci roku 2010 bude každá třetí TV domácnosti v Česku sledovat programy z pozice 23,5°E.





Reklama




Vybrané články