Quantcast

CS Link i Skylink budou rozšiřovat TV nabídku v MPEG-2

| Martin Vyleťal | tisk

Domácí satelitní platformy CS Link a Skylink (Astra, 23,5°E) počítají s tím, že budou ještě rozšiřovat televizní nabídku ve standardním rozlišení (SD) o programy ve starším kompresním formátu MPEG-2.

"Rozšiřování neplacené programové nabídky nezáleží ani tak na Skylinku, ale spíše na vůli broadcasterů vysílat na satelitu. Pokud se najde programová společnost, která bude chtít využívat Astru 23,5° a zaplatí si satelitní kapacitu, jednoduše tam bude. A příslušné služby jí může poskytnout Skylink nebo řada jiných subjektů. Pak ovšem bude záležet na této společnosti, pro jaký kompresní formát se rozhodne," říká webu parabola.cz Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která Skylink provozuje a dodává "MPEG-2 poskytuje obrovskou diváckou obec, MPEG-4 je zase mnohem úspornější. Skylink dokáže poskytnout obojí". Skylink v minulém týdnu nabídl první program v SD rozlišení v kompresním formátu MPEG-4 v DVB-S2 multiplexu - placenou televizi DokuCS, což vyvolalo reakci na trhu ohledně budoucího rozšiřování TV nabídky. Další placené kanály chce Skylink nabídnout ve starším formátu MPEG-2.

"Pravděpodobně ano, v tomto roce zřejmě půjdeme ještě cestou řekněme původního formátu," odpověděl serveru parabola.cz na možnost dalšího rozšiřování TV nabídky ve starším formátu MPEG-2 Daniel Klička ze společnosti Media Vision, která poskytuje služby pod značkou CS Link a dodává, že situaci na trhu monitoruje a vyhodnocuje. Podle vývoje na trhu bude společnost reagovat.

Skylink vidí perspektivu MPEG-4 zejména pro HD vysílání. "Trend je jednoznačný a vybavovat se dnes SD přijímačem s MPEG-2 nepovažuji za perspektivní," dodává Jaromír Glisník za Skylink.





Reklama




Vybrané články