Quantcast

Pro Sieben HD, Sat.1 HD a kabel eins HD zahájily vysílání

| redakce | tisk

Na evropském satelitním systému Astra, na orbitální pozici 19,2 st. východně, dnes 30.1.2010 zahájily pravidelné vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) německé komerční stanice Sat.1, Pro Sieben a kabel eins.

Kanály Pro Sieben HD, Sat.1 HD a kabel eins HD vysílají prostřednictvím nového DVB-S2 multiplexu, který vznikl po uvolnění transpondéru analogovým provozem.

Všechny tři stanice jsou součástí programové platformy HD+ a signál je kódován systémem Nagravision 3 a dostupný na přístupových kartách HD+, které se dodávají k novým HD set top boxům. První rok je příjem grátis, pak za roční poplatek 50 euro.

technické parametry:

• Astra (19,2°E), freq. 11,464 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, CA Nagravision 3

Platforma HD+ vedle těchto tří nových stanic obsahuje také kanály RTL HD a Vox HD. Ty jsou dostupné už i v platformě KabelKiosk na satelitu Eurobird 9A (9°E). Zde v kódech Videoguard a Conax.

Všech pět kanálů přináší stejný obsah jako v SD verzi digitální a analogové distribuci. Liší se zejména obrazovou kvalitou. Kanály vysílají dostupné pořady v nativním HD formátu, ostatní relace jsou do HD konvertovány z SD zdroje.





Reklama




Vybrané články